İhaleye açılan yerlerden birinin Kuşadası’nın Davutlar Mahallesi sınırları içinde olması, Dilek Yarımadası Milli Parkını tehdit etmesi üzerine Kuşadası Çevre Platformu (KÇP), Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Merdiven Toplumsal Girişim ve Gelişim Derneği, Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği, Kent Parlamentosu, Caferli Güzelleştirme ve Dayanışma Derneğinin de içinde bulunduğu 11 çevre örgütü İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanın da basın açıklaması yaptı.
Çevreciler Adına ortak bildiriyi okuyan Filiz Çilek, söz konusu maden ihale alanlarının yerleşim yerlerini, tarım ve ormanlık arazileri, arkeolojik ve doğal sit alanlarını kapsamakta olduğunu açıkladığı bildiri de şu görüşlere yer verildi; “Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Aydın’ın Bozdoğan, Didim, Çine, Karpuzlu, Karacasu, Kuşadası, Köşk ve Söke ilçelerinde olmak üzere toplam 4 bin 783,31 hektarlık alanda, 15 ayrı yerde maden işletmesi ve araması yapılmak üzere ihale açılmıştır. Bu alanlardaki madencilik faaliyetleri kültürel ve doğal değerlere, ekosisteme, doğa kültür ve sağlık turizmine, yüzey ve yer altı su kaynaklarına zarar verecek, birçok kişi ikamet ettiği yerleşkeyi ve üretim ortamlarını terk etmek zorunda kalacaktır. Maden işletmelerinin yerleşim yerlerinde yaratacağı olumsuz etkilerin önlenmesiyle ilgili henüz bir çalışma da yapılmamıştır. Maden arama ihalesinden biri de ilçemiz Kuşadası Davutlar Mahallesi sınırları içinde yer almaktadır. Söz konusu alan Dilek Yarımadası Milli Parkı ile ekolojik ve coğrafi açıdan devamlılık gösteren tampon bölgede olup, “Önemli Doğa Alanı”nda, ormanlık alan ve ekolojik koridor özelliğinde kalmaktadır. Bölge aynı zamanda Eko-turizm faaliyetlerinin gelişebilmesi için çalışmaların atıldığı ve ilgili kurumlara bu konuda başvuruların yapıldığı bir bölgedir.”
Jeotermal enerji santrallerinin tehdidi altında olan Aydın dağlarının ve ovalarının bir de madenlerle delik deşik olmasına göz yumulamayacağı dikkat çekilen açıklamada, gökyüzünün mavi, dağların ve ovaların yeşil kalması için kararlı olduklarını kaydettiler.