Görüş Bildir

Çevreci otobüsler sefere çıkıyorlar!

Büyükşehir Belediyesinin, satın aldığı 48 adet doğalgazlı otobüsün 22’sini dün törenle halkın hizmetine sunarak seferlerine başladı.

Çevreci otobüsler sefere çıkıyorlar!

Büyükşehir Belediyesinin temiz enerji kullanarak çevre kirliliğini en aza indirmek, ulaşım maliyetini azaltmak ve konforu artırmak için satın aldığı 48 adet doğalgazla çalışan otobüsün 22’sinü dün düzenlenen tanıtım toplantısıyla halkın hizmetine sunuldu.

Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletme Terminali’nde bugün düzenlenen tanıtım toplantısına, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek, HDP Diyarbakır milletvekili adayı Ziya Pir, DİSKİ Genel Müdürü Zülküf Karatekin, meclis üyeleri, daire başkanları ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Otobüslerin hizmete alınmasıyla ilgili teknik bilgi veren Ulaşım Daire Başkanı Hikmet Altuğ, belediyenin 110 adet otobüsü bulunduğunu ve bu otobüslerin kentin her noktasında hizmet verdiğini söyledi. 48 adet doğalgazla çalışan otobüs satın aldıklarını belirten Altuğ, bunun 22’sinin bugünden itibaren, geri kalanının ise haziran ayının sonundan itibaren hizmet vermeye başlayacağını kaydetti.

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ise, araçların doğalgazlı, çevre ve ekolojiye uygun olmasının önemli olduğuna dikkat çekerek, “Biz belki bu seçim döneminde çok fazla bunları öne çıkaramadık; ama yapılan açılışların, temel atmaların her birisi bu şehrin geleceğine dair son derece önemli damgalardır. Bugün artık büyüyen Diyarbakır’ın 13 dış ilçesinde ulaşım hizmeti veren bir Diyarbakır’ın filosuna çok güçlü bir destektir.”  dedi.

Anlı: Kazasız belasız yolculuklar diliyoruz

Ulaşım alanında halka konforlu ve ucuz hizmet sunmaya çalıştıklarını vurgulayan Anlı, ayrıca 65 yaş üstü yaşlıların ve engellilerin ulaşımdan ücretsiz yararlanmasının önemli olduğunun altını çizdi. Anlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer bugün kentimizde birçok değerden bahsediyorsak, bu değerin en başında halk geliyor. Halkımıza ulaşımı bir ticari faaliyet olarak değil, kamu hizmeti olarak sunmak elbette ki en önemli başlıktır. Bizde ulaşımı bir kamusal hizmet olarak yapıyoruz. Diğer otobüslerimizde haziran ayı içerisinde elimizde olacak, filomuz daha da güçlenecek. Kent açısından büyük bir modernitenin kalıcılaşacak adımlarıdır. Umarım hayalimizde ki son projemiz olan hafif raylı sistemimizi de böyle bir açılışla hayata geçiririz. Bütün otobüslerimize kazasız, belasız yolculuklar diliyoruz. Şehrimize kazasız belasız bir gelecek diliyoruz. Hepimizin yolu açık olsun. “

Kışanak: Çevreci, güvenli ve erişebilir ulaşım hizmeti verilecek

Yaptıkları çalışmalarla Diyarbakır’ı kalkındırmayı amaçladıklarını ve ekolojik yaklaşımı esas aldıklarını ifade eden Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak da, doğalgazla çalışan otobüslerin hizmete girmesiyle çevreci bir kentin adımlarının atıldığını kaydetti. Hizmete girecek araçların kent içinde güvenli, konforlu ve daha erişebilir ulaşım hizmetini yerine getireceğinin altını çizen Kışanak, araçların en büyük özelliklerinin çevreyi kirletmemesi olduğunu belirtti.

Kışanak, araçların ekonomik olarak da kente büyük katkısının olacağını söyledi. Yenilenebilir enerjinin her zaman gündemlerinde olduğunu, yakın zamanda kente su veren şebekenin güneş santralini de inşa edeceklerini açıklayan Kışanak, DİSKİ’nin bu konuda çalışmalara başladığını, bir ay sonra ikinci güneş santralinin açılışını gerçekleştireceklerini bildirdi.

Pir: Ekolojik ve ekonomik bu hizmetin hayırlı olmasını dilerim

Daha sonra konuşan HDP Diyarbakır milletvekili adayı Ziya Pir ise, projenin ekolojik açıdan oldukça önemli, ekonomik anlamda da karlı olduğunu belirterek, tüm otobüslerin zaman geçirilmeden doğalgaza çevrilmesi gerektiğini söyledi. Pir, bu güzel yatırımın herkese hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Şimşek: Hayaller bir bir gerçekleşiyor

Beş yıl önce bütün bunların hayal olduğunu, bugün ise gerçekleştirilen çalışmalarla hayallerin bir bir hayata geçirildiğini vurgulayan DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek, gurur duyduklarını ifade etti. Araçların doğaya zarar vermemesinin önemli olduğunu kaydeden Şimşek, yapılan değerli çalışmadan dolayı belediyeye teşekkür etti, araçların Diyarbakır halkına hayırlı olmasını diledi.

Şehir turu yapılarak araçlar halka tanıtıldı

Yapılan konuşmaların ardından Eş Başkan Kışanak ile Anlı, otobüsleri kullanacak şoförlere, trafikte dikkatli olmaları için uyarıda bulundu. Eş Başkanlar ve beraberindekiler, yeni otobüslere binip şehir turu yaparken, halk otobüslere ve Eş Başkanlara yoğun ilgi gösterdi.

Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletme Terminali’nde başlayan şehir turu, İskanevleri, Kuruçeşme, Alay, Şehitlik, İstasyon Caddesi, Dağkapı, Ofis, Koşuyolu, Bayındırlık, Diclekent, Mahabad Bulvarı, Fırat Bulvarı, Gaziler’in ardından Urfa Yolu’nda son buldu. Urfa Yolu’nda bir süre park halinde bekleyen araçlar yurttaşların ilgisiyle karşılaştı. Eş Başkanlar, burada araçların teknik özellikleri hakkında vatandaşlara bilgilendirmelerde bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi