Dünya  Kitle İletişimi ve Araştırma Vakfı’nın Zonguldak’ta düzenlediği “Çevre için Medya ve İletişim Ağı” konulu toplantı Maden Mühendisleri Odası’nda yapıldı. Toplantının açış konuşmasını   İnci Demirkol yaptı. Dünya Kitle İletişimi ve Araştırma Vakfı Başkanı Demirkol, projenin amacını “Bölge insanlarını internet gazeteciliği konusunda bilgilendirmek ve yeni medya olarak tanımlanan içinde facebook, twitter, instagram, youtube’un olduğu haber ve video paylaşım sitelerindeki haber akışını takip edebilmelerini ve bizzat haber kaynağı, haber veren/verebilen konumuna ulaşabilmesini, aktif kullanıcılar haline gelebilmesini sağlamayı amaçlamaktır” sözleriyle anlattı.


ZONGULDAK’TA KİRLİ

Seminerin ilk konuşmasını Ankara Çevre Mühendisleri Odası adına Baran Bozoğlu yaptı. Partikülün hava kirliliğinde en ciddi kanser sebebi olduğuna dikkat çeken Bozoğlu, ülkemizdeki hava kirliliğinin iki katı olduğunu vurguladı. Ankara’da 297 gün hava kirliliğinin tespit edildiğini, Zonguldak’ta da 232 gün sınırın aşıldığını diğer günlerin ise ölçülmediğini kaydeden Baran Bozoğlu, Ereğli’de 101 gün, Bartın’ta 110 gün sınırın aşıldığını ve diğer günlerde de ölçüm yapılmadığından dolayı oranın bilinmediğini belirtti. Çevrecilerin vatan hainliği ve yatırımları engellemekle suçlandığını, oysa çevrecilerin dünyada biten kömürle enerji üretimine karşı olup  yenilenebilir enerjiden yana olduklarını anlatırken, enerji üretiminde önemli olanın verimlilik olduğuna dikkat çekti.


ÇEVRE BİLİNCİ İLKOKULDA BAŞLAMALI

Samsun Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yusuf Demir de, 2050 yılında 54 ülkenin susuzlukla karşı karşıya kalacağının altını çizerken, Avrupa’da kişi başına su tüketiminin 520 litre olmasına rağmen; İstanbul’da bu rakamın ortalama 138 litre olduğunu ifade etti. Ülkemizde yanlış kullanımdan dolayı 1.9 milyar metre küp suyun boşa aktığını ve bu rakamın evlerde ve sanayide kullanılan sudan daha fazla olduğunu belirten Yusuf Demir, Milli Eğitim Bakanlığı’nın çevre bilincini ilkokullardan başlatması gerektiğini dile getirdi. 


KLASİK GAZETECİLİK ÖLDÜ

Gazeteci-Belgeselci Nazım Alpman konuşmasında sosyal medyanın önemine vurgu yaparken “Etkinlikleri sosyal medyadan öğreniyoruz. Gazeteler sosyal medya sallandı” diye haberler yapıyor. Klasik gazetecilik artık öldü” dedi. Alpman, belgesel çekimleri ile ilgili olarak da yaşadığı bazı anılarını anlattı.


KANSER HASTALIĞI PATLADI

İzmirli Gazeteci Özer Akdemir, çevre konusunda haber yaparken yaşanan sıkıntıları aşmak için bazı sivil toplum örgüt temsilcileri olarak yargı ve denetim ekipleri arasına sızarak fotoğraf çekebildiğini, ülkemizde 2004 yılından bu yana su örneklerinin tahlillerin yapılmamasının da kanser hastalığını patlattığını öne çıkardı.


İLETİŞİM HATLARI DA KATLEDİYOR

Tema Zonguldak Temsilcisi Berran Aydın, termik santrallerin yarattığı tehlikelinin önce farkına varamadıklarını ve tehlikeyi öğrendikten sonra da verdikleri mücadeleden kesitler sundu. Termik santrallerin dışında iletişim hatlarının da doğayı katlettiğini belirten Aydın, Zonguldak’ı termik santral cehennemi yaptırmamaya çalışacaklarını anlattı.


GRUP HESAP SEÇİM ÖNERİSİ

Ankara’dan toplantıya katılan bilgisayar uzmanı İlker Bekarslan, Türkiye’de 76,.7 milyon nüfustan 37.7sinin alternatif internet kullanıcısı, 40 milyonun sosyal medya hesabının bulunduğunu, 69,6 milyonun mobil bağlantı yaptığını ve 32 milyonun mobil medya kullanıcısı olduğunu belirterek “Giderek bu rakamlar artıyor” dedi. Bekarslan, sosyal medyada hesap kapanmalarına karış önlem olarak da kişisel hesap yerine grup olarak seçim yapılmasını önerdi.


BARODAN AVUKAT TALEP EDİN

Seminerin son konuşmacısı Ankara Barosu’ndan Avukat Özgürel Başaran’dı. Çevre eylemlerinde yaşanan polis jandarma baskılarına karşı, eylemcilerin altını çize barışçıl bir eylem yaptıklarını vurgulamalarını, herhangi bir şekilde gözaltı olayı yaşandığında mutlaka barodan avukat talep etmelerini ve avukat gelmeden hiçbir belge imzalamamaları gerektiğini örneklemeleriyle anlattı.

Profesyonel-amatör haberciler ve ilgili sivil toplum örgütlerinin davet edileceği çalıştayların Zonguldak’ın dışında Sinop, Ordu, Trabzon ve Artvin dahil olmak üzere toplam 5 kentte düzenlendiğini ifade eden Dünya Kitle İletişimi ve Araştırma Vakfı Başkanı İnci Demirkol, toplantının kapanış konuşmasında katılımcılara teşekkür etti ve “katılım sertifikalarını” verdi.