HABER: YAKUP BEKLEN

Bingöl'e çevre illerden gelen satıcılar, özellikle köylerde tavuk satışına başladı. Elazığ ve Diyarbakır’dan getirilen tavuklar araçlarla Bingöl merkez ve köylerinde satışa sunuluyor. Sağlıklı veya sağlıksız olduğu bilinmeyen bu hayvanlar büyüklüğüne göre 5 ile 15 tl arasında satılıyor. Merak edilen konu ise bu hayvanlar denetleniyor mu? Bu tavuklar sağlıklı mı? işte hasta tavuklar hakkında bir kaç ipucu...

Hasta Tavuk Nasıl Anlaşılır?

Tavuk davranışlarına dikkat edin. Alışılmamış davranış tavuğunuzun hasta olduğunu belli eder. Halsiz, soğuk veya çalkalanmış yani kabarık olabilirler.

-Tavuğunuz kendiliğinden kaşınıyor ise bitlerin bir işareti olabilir.

-Tavuğunuz durgunlaşır ise, bu bir hastalık işaretidir; özellikle sürünün geri kalanı normalse.

-Yavaşça tavuklarda hastalık yükselince. Sürünün geri kalanı gibi dolaşmıyor veya temkinli davranmıyorlar ise, bunun yerine sağda, solda, orada, burada ve köşede oturuyorlar ise hayvanınız hasta demektir.

Gözlerine bak. Farkında ve açık olmalılar. Hastalığın işareti uykulu veya bulutlu gözlerdir. Bu konjonktivit hastalığı olarak bilinir. (Bir çeşit iltihap)

Vücut şekline bakın. Tavuğunuzun kuyruğu ve kanatları aşağı doğru ise hasta olabilir. Tavuğun vücudu sıkı şekildedir. Şişkin bir tavuk da bir hastalık belirtisi olarak algılana bilir, ancak tavuk bunu soğukta da yapmaktadır.

Solunumu inceleyin. Tavuklarınız hapşırma durumdaysa, ya hasta ya da bir şeyler onu rahatsız ediyor.

Tavukların hapşırıyor ve hırıltılı iseler, soğuk algınlığı veya bazı solunum yolu rahatsızlıkları olabilir.