Virüs salgınına rağmen maden ve enerji şirketlerinin doğaya ve yaşam alanlarına zarar vermeye devam ettiğini belirten çevre dernekleri, hükümetin maden sahaları için ihale yapmasına tepki gösterdi

Çevre derneklerinden imza kampanyası: Koronadan olmazsa siyanürden öleceğiz

YUNUS EMRE CEREN

Evde kal çağrılarına rağmen şirketlerin doğayı katletmeden geri durmadıklarını belirten Ordu Çevre Derneği ile Fatsa Doğa ve Çevre Derneği ‘ihaleler iptal edilmeli” çağrısıyla imza kampanyası başlattı.

Derneklerin yazılı olarak yaptığı ortak açıklamada, “Bizler evde kalıyoruz ama iktidar ve şirketler boş durmuyorlar. Fırsatı değerlendirerek yaşam alanlarımız talan ediliyorlar. İktidar bizlere evde kal çağrısı yaparken doğayı ve yaşam alanlarımızı talan eden ihaleler açmaktadır. Kanal İstanbul, Aydın-Denizli karayolu, TOKİ ihaleleri, millet bahçeleri, maden sahaları en belirgin olanları” denildi.

SİYANÜR KULLANIMI SÜRÜYOR

Fatsa ve Ünye sınırında siyanürle altın ayrıştırma çalışmasının sürdüğünü ve şirketin çalışma alanını büyütmesi için ÇED süreci başlattığı belirtilen açıklamada “Yaklaşık sekiz yıl önce başlayan çalışmalarda kullanılan siyanürün etkisiyle sularda ve toprakta ağır metal kirliliği raporlarla kanıtlanmıştır. Maden işletmesinin verdiği zararlar ortada iken şirket çalışma alanını iki kat daha büyütebilmek için ÇED süreci başlattı. Yukarıbahçeler Mahallesi’ndeki işletme çalışmasını sürdürürken çevre ilçe ve mahallelerde yeni sondajlar yapıldı” ifadelerini yer verildi.

YENİ İHALE YAPILDI

Bu süreçte bile yeni maden sahaları ilan edildiğini ve ihaleler yapıldığı belirtilen açıklama şu ifadelere yer verildi: “Perşembe ve Fatsa ilçelerinde Kurşunçal ormanlarından Fatsa’nın Ilıca beldesini de kapsayan 1 milyon 967 bin 61 hektar alan için arama ruhsatı 17 Nisan tarihinde Ege Beyaz Mermer Maden İnşaat Sanayi ve Ticaret LTD A.Ş.’ye ihale edildi. Bizler siyanürün suyu ve toprağı zehirlediğini biliyoruz demiyoruz, yaşıyoruz. Sağlığımız yanında tarımı da tehdit eden maden sahasının artırılmasını, yeni ruhsatların verilmesini kabul etmiyoruz. Maden ihaleleri ve verilen ruhsatlar iptal edilmelidir.”