• DOLAR 32.568
  • EURO 34.871
  • ALTIN 2431.435
  • ...
Cevad Zarif: Fransa’yı dinlemeye hazırız ama ABD’ye tolerans yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "İran halkının daha iyi yaşayabilmesini sağlamak adına" yaptırımların hafifletilmesi ya da Tahran'a, anlaşmaya tamamen uyması şartıyla bir tür tazminat mekanizması oluşturulması önerisinde bulundu.

CEVAD ZARİF: FRANSA'YI DİNLEMEYE HAZIRIZ

Norveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde konuşan Cevad Zarif de, Macron'la bu konuyla ilgili görüşmeyi dört gözle beklediğini belirtti ve “Masaya yeni öneriler yatırıldı, Hem Fransa hem de İran tarafından masaya yatırılan yeni öneriler sözkonusu. Yarın (23 Ağustos, Cuma) bunlar üzerinde görüşeceğiz” dedi.

Zarif ayrıca Amerika'nın özellikle son dönemlerde Hürmüz Boğazı'na yönelik başlattığı ve şu ana kadar İngiltere, Avustralya ve Bahreyn'in arka çıktığı güvenlik politikalarıyla ilgili de uyarıda bulundu.

Zarif, “ABD'nin Basra Körfez'inde varlığını görünür kılmasının ardındaki niyet İran'a karşı durmak. Birileri bizim sularımıza gelip bizi tehdit ettiğinde bizden sessiz kalmamızı beklemeyin” şeklinde konuştu. Zarif İran'ın Körfez'de savaş başlatan taraf olmayacağını ancak gerektiğinde kendisini savunacağını da ekledi.

Özellikle küresel petrol ticareti açısından kilit bir konuma sahip olan Basra Körfezi'nde son birkaç ay içinde, ticari gemilere yönelik bir dizi saldırı gerçekleşti. Amerika bunlardan İran'ı sorumlu tutarken, İran suçlamaları reddediyor.

Gerilimin tırmandığı bir dönemde İngiltere'nin geçen ay Cebelitarık Boğazı'nda bir İran tankerine el koyması uzlaşma yollarını daha da zorlaştırmış oldu. Sözkonusu tanker bu hafta başında Cebelitarık'tan serbest bırakıldı ve Yunanistan'a doğru seyrettiği belirtildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir