21 Şubat 2020 08:03
Son Güncellenme Tarihi: 21 Şubat 2020 11:54

Ceren Damar davasında sanık için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi

Ceren Damar Şenel cinayeti davasında sanık Hasan İsmail Hikmet için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi, cezasında indirim yapılmadı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

Öğrencisi tarafından öldürülen Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel davasının dördüncü duruşmasında karar verildi. Sanık Hasan İsmail Hikmet için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi ve cezada indirime gidilmedi. Duruşmada savunma yapan sanık avukatının "Katliam yapmadı. Kantine gidip öğrencilerin üzerine elindeki silahı boşaltabilirdi ama yapmadı" ve "Eğer Ceren Damar yaşasaydı cinsel saldırıdan yargılanacaktı" şeklindeki sözleri büyük tepki çekti. 

Ankara Adliyesi 33. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada katılım yoğun olduğu için iki salon birleştirildi. Türkiye Barolar Birliği Kadın Hakları Komisyonu katılma talebinde bulundu, talep suçtan doğrudan zarar görülmediği gerekçesi ile reddedildi.

Kopya çektiği için tutanak tutması sebebiyle hocasını öldüren sanık Hasan İsmail Hikmet'in avukatı Vahit Bıçak savunma yaptı. 

“HUKUK DERSİ VERECEĞİM” DİYE SUÇA TEŞVİK ETTİ

Vahit Bıçak, “Elbette sanık suç işlemiştir ve bugün cezanın ne olduğunu konuşmamız gerekiyor. Ceren Damar ve Hasan İsmail Hikmet için adalet için buradayız” diyerek başladı. Sanığın katliam ve seri cinayet işlemediğini savunan Bıçak, “Çoklu bir öldürme yapmamış. Sanık neler yapabilirdi de yapmadı; bunu açıklayacağım. Sanık elindeki silahla kantine girip birçok kişinin üzerine boşaltmamıştır. Odalarına gidip öğretim görevlilerini de taramamıştır” dedi. Tepkiler üzerine “Burada hukuk dersi vereceğim ve kitaplarda yazdığımı anlatacağım” diye devam etti.

Vicdani kanaatin kullanılarak kamuoyunun tepkisinin, medyanın etkisinin değerlendirilmemesi gerektiğini söyleyen Bıçak, “Görülen dava hakkında besteler yapılmış, ağıtlar yakılmış anayasanın maddeleri çiğnenmiştir” dedi.

KAMUOYUNUN TEPKİSİ 'ORTAÇAĞ KARANLIĞI' İMİŞ!

Dosyada Ceren Damar'ın bilgilerine ve telefon kayıtlarına ulaşılamadığını ifade eden Bıçak, “Bilgileri açıklanırsa ne deşifre olacak merak ediyoruz. Sanığın samimi beyanları, tanık beyanları ortadadır. Görevi olmadığı halde sınav gözetmenliği yapmıştır” diyerek sanığa verilmek istenen cezaların ortaçağ zihniyetinde olduğunu savundu. “Sanığın 'pişmanım' sesine kulak verin” diyen Bıçak, kadınların ve kamuoyunun tepkisini kastederek “Duruşma dışındaki faaliyetler televizyonlarda savunuluyor ve Ortaçağ zihniyetine götürüyor” dedi ve “Şu ana kadar 250 dava açtık bunların devamı gelecek” tehdidinde bulundu.

Gelen tepkiler üzerine ise kendisine psikolojik baskı uygulandığını savunan Bıçak, “Sanığın tutukluluğunda geçirdiği süre uyarı olmuştur ve topluma kazandırılmalıdır” dedi. Ceren Damar'ın, deneyimsiz olduğunu ve Hasan İsmail Hikmet'i yanlış yönlendirdiğini savunan Bıçak, savunma yapmaktan öte sık sık basında kendi ile ilgili çıkan ve çıkması olası haberlere dair konuştu. Mahkeme başkanı “Sen buraya mı, basına mı hitap ediyorsun? Varsa derdin git açık oturum yap” diyerek avukatı uyardı.

"CEREN DAMAR YAŞASAYDI 'CİNSEL SALDIRIDAN' YARGILANACAKTI"!

Ceren Damar ile gergin başlayan ilişkinin zamanla düzeldiğini ifade eden Bıçak, "Sanığın yüzme sporu yaparak geliştirdiği vücuduna Ceren Damar ilgi duymaya başlamıştır. Duygusal ilişki yaşamak istemiştir ancak sanık kibarca reddetmiştir. Ancak vakit geçirmeye devam edip alkol bile almışlardır. Öğrencisi ile cinsel ilişkiye girerek arasındaki hiyerarşik yapıyı kullanmıştır ve suç işlemiştir. Sanık, baskı altında kalarak tehditlere boyun eğmiştir. Ceren Damar kıskançlık krizleri yaşayarak sanığı zor durumda bırakmıştır. Doymak bilmeyen arzu ve hırslarına karşı sanık psikolojik bunalıma gitmiş tedavi görmüştür” diyerek “Ceren Damar şu an hayatta olsaydı cinsel saldırıdan yargılanacaktı” ifadesini kullandı. Bıçak, kopya çekerken tutanak tutulmasını ise “Herkes çekiyordu, Ceren Damar arzularını yerine getirmedi diye sanığı gördü” dedi. Bıçak, savunmasında “Ceren Damar'ın 15 Temmuz darbe girişimini de övdüğünü” iddia etti.

Sanığın annesinin polis olduğunu ifade eden Bıçak, sanığın ailesini, Ceren Damar ve eşinin FETÖ'den suçladığını savundu. Bıçak cinayete ilişkin ise "Ceren Damar'ın taciz ve tecavüzleri ile sanığı ne denli bunalttığının göstergesidir. Sanık elinde bıçak ve silah olmasına rağmen başka kimseye zarar vermemiştir" dedi.

Sanık avukatının bu sözlerinin ardından duruşmaya yarım saat ara verildi.

"CİNAYET İŞLEYEN 'İNSANLIK DERSİ' VERMİŞ!"

Aranın ardından savunmasına devam eden sanık avukatı Vahit Bıçak, "Sanığın ifadelerinde çelişki yoktur, sadece sonraki ifadelerinde daha ayrıntılı beyanda bulunmuştur. Ankara Barosu bu davaya katılmak için başından beri çaba sarf etmiştir. Bu sebeple sanığa ilk aşamada atanan CMK avukatı hak ihlallerinde bulunmuştur ve yeterince savunmamıştır" dedi.

"Gencecik çocuğu şimdiki danışmanı hapishaneye göndermek istiyor" diyen Bıçak'ın sözlerine Ceren Damar'ın babası "Seni de oraya göndereceğiz" diyerek karşılık verdi. Bunun üzerine ise Bıçak, "Beni 90'lı yıllardan beri mücadele ettiğim FETÖ, 28 Şubat darbeleri gönderemedi, siz mi göndereceksiniz?" sözlerini sarf etti.

Sanığın başka kimseyi öldürmeyerek olgun ve pişman olduğunu iddia eden Bıçak, "Biz adaletin bir an önce sağlanmasını, sanığın tahliye edilmesini istiyoruz. İnsan öldürme olayından pişman olduğunu ifade ederek asıl insanlık dersini sanık vermiştir. Cinnet geçirdiği için bıçakla yaralamak istediğini söylemiştir" diyerek savunmasına devam etti.

SANIK AVUKATI, CEREN DAMAR'IN BABASINA YÖNELİK SALDIRGAN İFADELER KULLANDI

Ceren Damar'a vurulan darbelerin öldürücü olmadığını ve yanlış müdahale sonucunda hayatını kaybettiğini savunan Vahit Bıçak, "Ben kimseyi suçlayacak değilim, hayatımı gençlerin yetişmesine adamışım. Sanık, olay günü çok beyefendi ve kibar bir şekilde davranmıştır. Kızının ölümü üzerinden rant sağlamaya çalışan bir baba var. Böyle bir baba toplumda olamaz. Bu kişilerin beyanları itibar edilecek sağlıklı beyanlar değil. Bu dava bitince davalarımız devam edecek" diye konuştu.

ÖLDÜRDÜĞÜ İÇİN BİR TEK TEŞEKKÜR ETMEDİĞİ KALDI

Dosyaya giren sayfalarca beyanı okuyan Bıçak, "Katılan beyanlarında kin, nefret, öfke var ve bu yüzden değerlendirmek istemiyorum. Bu olay olmuş artık kabullenmek gerekiyor, olan olmuş. Somut olayda meşru müdafanın şartları oluşmuştur. İlerde bu çocuk hayata karışsın ve hukuk olan mesleğine devam edebilsin ve yaralama kastı olarak değerlendirilsin. Herkesi elindeki silahla taramadığı için orantılı davranmıştır" diyerek cinayet işleyen Hasan İsmail Hikmet'i örnek alınası insan ilan etti ve herkes silahla geziyor diye savundu. Bıçak, sanığın hata ve haksız tahrik ile ağırlaştırılmış yaralama hükümlerinin uygulanarak tutuksuz yargılanmasını istedi ve sözü öğrencilerine verdiği derse getirerek "Üniversitenin en kıdemli profesörü olarak konuşuyorum. Benim içim çok rahat. Herkes hakkettiği şekilde yaşıyor" dedi.

SANIK: BENİM DOĞRULARIM BANA YETER

Sanık Hasan İsmail Hikmet, yargılamanın adil olmadığını savunarak, "Her an pişmanlığımı dile getirdim. Kimsenin bunu yaşamasını istemem. Ne az, ne fazla hakettiğim cezayı istiyorum. Kim neye inanır o beni ilgilendirmez. Benim doğrularım bana yeter. Doğru karar vereceğinize inanıyorum" dedi.

Ceren Damar'ın avukatı ise hiçbir indirim uygulanmadan ceza verilmesini istedi.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Yargılama sonucunda mahkeme heyeti sanık Hikmet'e, 'canavarca hisle veya eziyet çektirerek, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Sanığa 'ruhsatsız silah bulundurmak ve silahla tehdit' suçundan da 3 yıl hapis cezası verilirken, cezada takdir indirimi uygulanmadı.


DURUŞMA ÖNCESİ ADALET TALEBİ: ÇOK ŞEY Mİ İSTİYORUZ?

Duruşma öncesi Damar’ın ailesi ve kadınlar Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yaparak adalet talebini yineledi.

Şenel'in babası Mustafa Damar, bugün bir kez daha kızları için adalet aramaya geldiklerini söyledi.

Pes etmeyeceklerini, adalet arayışlarını sürdüreceklerini aktaran Damar, “Biraz insaf, biraz vicdan, biraz hukuk bekliyoruz. Çok şey mi istiyoruz? Adaleti anlatmak, adaleti konuşmak, bu konulardan bahsetmek çözüm olamaz. En kısa zamanda adaletin tecelli ettirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Damar, kızının görevini yaptığı için katledildiğini, bu uğurda canını verdiğini ancak yargılama süresince kızına iftira atıldığını belirterek, “Ceren Damar davası tüm toplumun davası. Bu nedenle dava neticesinde verilecek karar milat olacaktır” ifadelerini kullandı.

Duruşma öncesinde adliye önünde toplanan ve Ceren Damar Şenel'in fotoğraflarını taşıyan kadınlar, “Sessiz Kalmıyoruz” ve “Erkek adalet değil, gerçek adalet” sloganları attı.

ÖNCEKİ HABER

Ayşe Tuba Arslan davası | Kadınlar girmesin diye adliyenin kapısını kilitlediler

SONRAKİ HABER

Okullarda dağıtılan skandal kitaba tepki: Sağcılar Allah topluluğu solcular şeytan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa