Sağlık
Giriş Tarihi : 21-10-2019 16:29

Çerçiler Aile Sağlığı Merkezi Açıldı

Durağan ilçe merkezi ile 15 köye bağlı yaklaşık 3 bin 836 kişiye hizmet verecek olan Çerçiler Aile Sağlığı Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Çerçiler Aile Sağlığı Merkezi Açıldı

Durağan ilçesinde Çerçiler Aile Sağlığı Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Sağlık merkezinde, 15 köye bağlı yaklaşık 3 bin 836 kişiye hizmet verilecek. 959 BİN 788 TL’YE MAL OLDU Düzenlenen açılışta bir konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, 2 bin 313 m² arsa içerisinde 208 m² kapalı alana sahip olan sağlık merkezinin 959 bin 788 TL’ye mal olduğunu söyledi.

Erşan; “Sinop’ta 2007 yılından bu yana uygulanan Aile Hekimliği Sistemi kapsamında Durağan Çerçiler Aile Sağlığı Merkezi 1976 yılında yapılmış olan tek katlı yığma binada, sobalı, fiziki alanları yetersiz kalan ve hizmet standartlarına uygun olmayan bir alanda hizmet vermekteydi. Yeni binası yakın zamanda tamamlanarak hizmete hazır hale getirilen Aile Sağlığı Merkezi 2 bin 313 m² arsa içerisinde 208 m² kapalı alana sahip ve 959 bin 788 TL maliyet bedeli ile inşa edildi.

Çerçiler Aile Sağlığı Merkezi 2 hekimin A Grubu şartlarında hizmet verebileceği Aile Sağlığı Merkezi olarak planlandı. Aile Sağlığı Merkezinde 2 poliklinik odası, bekleme salonu, müdahale odası, aile planlama-gebe izlem odası, aşı-bebek izlem odası, bebek emzirme odası, bay, bayan ve engelli tuvaleti bulunmakta. Ayrıca harekete duyarlı 24 saat kayıt yapabilen kamera sistemi, merkezi ısıtma sistemi, elektrik kesintisine karşı jeneratör ve su kesintilerine karşı da depo mevcut” dedi.

15 KÖYE BAĞLI 3 BİN 836 NÜFUSA HİZMET VERECEK

Aile Sağlığı Merkezinin çevresindeki 15 köye bağlı yaklaşık 3 bin 836 nüfusa hizmet vereceğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, Sağlık Hizmeti sunumunun ise 1 Aile Hekimi ve 1 Aile Sağlığı çalışanı tarafından sağlandığını ifade etti. Erşan; “Çerçiler Aile Sağlığı Merkezinde sunulacak hizmetler ise şöyle: Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri; Birinci basamak tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetleri, Sağlıkla ilgili olarak kayıtlı kişilere rehberlik hizmetleri, Sağlığı geliştirici ve koruyucu hizmetler ile ana çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetleri, Kayıtlı kişilerin yaş, cinsiyet ve hastalık gruplarına yönelik izlem ve tarama hizmetleri. Gebe ve Lohusa izlemleri. Yeni doğan, bebek, çocuk ve adölesan izlemleri, Erişkin, yaşlı sağlığı ve kronik hastalık izlemleri, Meme, Rahim Ağzı ve Kolon Kanseri tarama hizmetleri. Tıbbi tetkik hizmetleri. Kayıtlı kişilerin yılda en az bir kez periyodik muayeneleri, Evde takibi zorunlu olan engelli, yaşlı, yatalak ve benzeri durumdaki kişilerin evde veya gezici/yerinde sağlık hizmetleri, Gerektiğinde hastanın gözlem altına alınarak tetkik ve tedavisinin yapılması, Aile sağlığı merkezi şartlarında tanı veya tedavisi yapılamayan hastaların sevk edilmesi, İlgili mevzuatta birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce kişiye yönelik düzenlenmesi öngörülen her türlü sağlık raporu, sevk evrakı, reçete ve sair belgelerinin düzenlenmesi” diye konuştu.

Aile Sağlığı Merkezi açılış programına; Vali Yardımcısı Murat Girgin, Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, Durağan İlçe Kaymakam V. Abdullah Umut Kasman, İl Genel Meclis Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, Ak Parti İl Başkanı Uğur Giresun, Durağan Belediye Başkanı Ahmet Kılıçaslan, Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Erşan, Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, İl Genel Meclis Üyeleri, Mahalle ve Köy Muhtarları ile Durağanlı vatandaşlar katıldı.


 

AdminAdmin