Çember Harekatı

PKK'nın kamp, barınma ve muhimat bölgesi olarak adlandırılan, hint keneviri tarlalarının bulunduğu Lice. Hani, Silvan ve Hazro dörtgenindeki bölgeye dün hava destekli operasyon başlatıldı. Bölge yasak ilan edilirken, bölge illerinden takviye güç getirildi.

Çember Harekatı

Diyarbakır'da PKK'lıları etkisiz hale getirmek, örgütün kullanıldığı değerlendirilen sığınak, barınak, depo alanlarını tespit etmek ve malzemeleri ortaya çıkarmak için son dönemlerin en büyük operasyonlarından biri Lice, Hani, Silvan ve Hazro ilçelerinin kırsal kesimlerinde önceki gece, hava destekli operasyon başlatıldı.

Kobra helikopterlerin de desteğiyle yürütülen operasyon için İstanbul ve Ankara'nın yanı sıra bölgeye çevre illerden de jandarma ve polis özel harekat ekipleri sevk edildi. Operasyonun esas amacının hint keneviri tarlalarını yok etmek, uyuşturucu trafiğini engellemek, PKK'nın rant kapılarını kapatarak örgüte ağır bir darbe vurmak ve bölgede yığınaklanan patlayıcıları da bu kapsamda imha etmek olduğu belirtildi.

Yaklaşık bin güvenlik personelinin katıldığı müşterek operasyon, Lice'ye bağlı Şenlik, Birlik, Erginköy, Elmadere, Oyuklu, Kutlu, Türeli, Hani'ye bağlı Yukarıturalı, Akçayurt, Kaledibi, Damlatepe, Silvan'a bağlı Üçbasamak, Çaldere, Keklikdere, Görentepe, Bayırdüzü, Dağcılar ve Dolaplıdere, Kulp'a bağlı Taşköprü, Temren, Bakırköy ve Demirli ile Hazro'ya bağlı Ülgen, Mutluca ve Bayırdüzü köyleri ve kırsalında gerçekleştiriliyor.

Lice, Hani, Silvan ile Hazro İlçeleri'ne bağlı 25 köyde bugün saat 05.00'den itibaren sokağa çıkma yasağının getirilmesinin ardından, PKK'lıları etkisiz hale getirmek için geniş çaplı operasyon başlatıldı. Bölgeye karayoluyla asker ve polis özel harekat timleri ile araçlar sevk edildi.

HAVA VE KARADAN OPERASYON

PKK'lıları etkisiz hale getirmek, örgütün kullanıldığı değerlendirilen sığınak, barınak, depo alanlarını tespit etmek ve malzemeleri ortaya çıkarmak için son dönemlerin en büyük operasyonlarından biri Lice, Hani, Silvan ve Hazro ilçelerinin kırsal kesimlerinde önceki gece, hava destekli operasyon başlatıldı.

ESAR TARLALARI VE KAMPLAR

Kobra helikopterlerin de desteğiyle yürütülen operasyon için İstanbul ve Ankara'nın yanı sıra bölgeye çevre illerden de jandarma ve polis özel harekat ekipleri sevk edildi. Operasyonun esas amacının hint keneviri tarlalarını yok etmek, uyuşturucu trafiğini engellemek, PKK'nın rant kapılarını kapatarak örgüte ağır bir darbe vurmak ve bölgede yığınaklanan patlayıcıları da bu kapsamda imha etmek olduğu belirtildi.

FREKANS KARIŞTIRICI JAMMER

Konvoyların geçişi sırasında sıkı güvenlik önlemleri alınırken, frekans karıştırıcı Jammer'li araçların da eşlik ettiği görüldü. Havadan uçak ve helikopterlerin de destek verdiği operasyon kapsamlı bir şekilde devam ediyor. Diyarbakır-Bingöl karayolu üzerinde güvenlik güçleri her 5 kilometreye kontrol noktaları kurdu. Kurulan kontrol noktalarından geçiş yapan araçlarda sıkı bir şekilde arama gerçekleştiriliyor. Güvenlik güçleri operasyon bölgelerine giriş ve çıkışları da tutarken, gazetecilerin de bölgeye girmelerine izin vermedi.

OPERASYONUN ESAS AMACI

Diyabakır Valiliği tarafından Lice ilçesinde bağlı Şenlik, Birlik, Erginköy, Elmadere, Oyuklu, Kutlu, Türeli, köylerinde sokağa çıkma yasağı ilan etmesinin ardından güvenlik güçlerinin bölgedeki operasyonları sürüyor. Bölgedeki askeri kaynaklardan alınan bilgilere göre ; operasyonun esas amacının hint keneviri tarlalarını yok etmek, uyuşturucu trafiğini engellemek, PKK'nın rant kapılarını kapatarak örgüte ağır bir darbe vurmak ve bölgede yığınaklanan patlayıcıları da bu kapsamda imha etmek olduğu belirtildi.

25 KÖY YASAK BÖLGE İLAN EDİLDİ

Öte yandan, Diyarbakır Valiliği, 4 ilçedeki dağlık ve ormanlık alanda faaliyetlerde bulunan bölücü terör örgütü mensuplarının etkisiz hale getirilmesi, bölgede teröristlerin kullandığı değerlendirilen sığınak, barınak, depo alanlarının tespit edilmesi ve malzemelerin ele geçirilmesi maksadıyla operasyon düzenleneceği belirtildi. Açıklamada operasyon yapılan bölgelerde halkın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla 5 bin 442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesi uyarınca Lice İlçesine bağlı Şenlik, Birlik, Erginköy, Elmadere, Oyuklu, Kutlu, Türeli, Hani İlçesi'nin Yukarıturalı, Akçayurt, Kaledibi, Damlatepe, Silvan İlçesi'nin Üçbasamak, Çaldere, Keklikdere, Görentepe, Bayırdüzü, Dağcılar ve Dolaplıdere,  Kulp İlçesi'nin Taşköprü, Temren, Bakırköy ve Demirli ile Hazro İlçesi'ne bağlı, Ülgen, Mutluca ve Bayırdüzü köylerinde bugün saat 05.00'ten itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağı belirtildi. Açıklamada, sivil halkın can ve mal güvenlikleri yönünden zarar görmemesi için yasağı uymasının önem arz ettiği, yasağın bitiş tarihinin daha sonra duyurulacağı kaydedildi.

 SINIR ÖTESİ OPERASYON DÜZENLENDİ

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Türk Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarıyla dün 22.00-22.58 saatlerinde Irak'ın kuzeyindeki Kandil, Sinat ve Haftanin bölgelerine harekat gerçekleştirildi. Harekatta, teröristlere ait sığınak, barınak ve mühimmat deposunun bulunduğu 5 hedef ateş altına alınarak imha edildi. Görevlerini tamamlayan savaş uçakları emniyetle üslerine dönerken, zayiat tespit çalışmaları devam ediyor.

LİCE KIRSALINDAKİ OPERASYON

Öte yandan, anlık bir istihbaratın değerlendirilmesi sonucu dün 21.00-21.40 saatlerinde Lice kırsalına Türk Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarıyla harekat düzenlendi. Bölgede teröristlere ait olduğu tespit edilen sığınak, barınak ve silah mevzilerinin bulunduğu 11 hedef ateş altına alınarak imha edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz