"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cemaat Nedir?

M. Ali KAYA
22 Mayıs 2018, Salı 02:20
Ehl-i sünnet ve'l cemaat

Peygamberimiz (asm) “Allah’ın rahmet eli cemaat ile beraberdir” (Tirmizi, Fiten, 7.) buyumuşlardır. Cemaat hak ve hakikati savunmada birlik ve beraberlik içinde olan hak ve hakikate destek olanlar demektir. Haksızlıkta ve yanlışta bir araya gelenler ne kadar çok olurlarsa olsunlar “Cemaat” teşkil etmezler. 

Nitekim Ramazan’da hilalin görülmesinde iki ispat eden ve ayı gösteren iki kişi cemaattir ve diğer tüm insanlar görmedik diye inkar etseler inkarlarının hiçbir değeri yoktur. Zira görenler aynı noktaya parmak basarak birbirine kuvvet verirken, inkar edenlerin her birinin farklı bahanesi olduğu için bir noktaya parmak basarak güç birliği sağlayamaz ve cemaat olamazlar. İddiaları ferdî kalır. 

Cemaat kelimesinin kökü olan “C-M-A” olup anlamı cem etmek, toplamak ve bir araya getirmek demektir. Cemaat, belli bir amaç için bir araya gelen insan topluluğuna denir. Geniş anlamı ile bir fikir ve inanç etrafında toplanan gruba verilen isimdir. Bu sebeple beraber namaz kılmak amacı ile bir imamın arkasında toplanan ve en az üç kişiden meydana gelen ibadet grubuna da cemaat denir. 

Bütün bunlarla beraber cemaat geniş anlamı ile bir dine inananların tümünü içine alan geniş bir terimdir. “İslam Cemaati” bütün Müslümanları, Yahudi ve Hıristiyan Cemaati tabiri de bütün Yahudi ve Hıristiyanları içine alır.

Okunma Sayısı: 6134
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    22.5.2018 08:08:10

    Muhterem yazarımıza bir ilave de fakültede okuduğumuz derslerden olan TOPLUM BİLİMİ dersinden CEMAAT-CEMİYET kavramıyla ilgili hafızamda kalanları nakledeyim. Hocamız yurt dışında bulunmuş ve ülkemizi de iyi tahlil etmiş biridir. 'Gelişmiş toplumlarda BEN yani EGO duygularına yer yoktur.Gelişmiş toplumlar bir karar alırken hakim bir şahsın(DİKTATÖR),hakim bir gücün(maddi güce sahip olanın) kararı ile değil cemiyeti teşekkül eden yani toplumu oluşturan fertlerin ortak kararları ile karar alan,toplumun sinesinde yer bulan ortak kararlar ile hareket gücünün olduğu 'BEN, yerine 'BİZ, duygusunun hakim olup güç bulduğu,BİZ duygusu ile tüm fiiliyatların icra safhasında olduğu ve FERDİYETTEN,CEMİYET VE CEMAAT aşamasına geçildiği yerdir. Kısaca seçim yerine TEMAYÜL ZIRVALIKLARI,DÜN BİNALİ BUGÜN İSE İN ALİ tarzı gidiş-gelişlerin olduğu yerlerde çağdışılık vardır.Meşveret ve şura gibi asırlar öncesinden EŞREF-İ MAHLUK ile müjdelenmişi edna görme zihniyetine yer yoktur.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı