1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Cazibe Merkezi/Gün Bugündür
Cazibe Merkezi/Gün Bugündür

Cazibe Merkezi/Gün Bugündür

Settar Kaya

A+A-

Cazibe merkezleri ile ilgili kararname resmi gazetede yayımlandı. Yatırımcıyı bürokrasiye boğacak caydırıcılıklar yok. Sade, anlaşılır, uygulanabilir.

23 İli kapsayan bir program söz konusu.5 tane il merkezi konumda. Bunlardan biriside Kars. Kapsamındaki iller ise Ağrı, Iğdır ve Ardahan.

Programı sadeleştirelim.

Bütçesi hazine müsteşarlığından. Müsteşarlık Türkiye Kalkınma bankasına kaynak aktaracak ve banka eliyle kullandırılacak. Bu amaçla Kalkınma bankasının sermayesi 160 Milyon Tl’den 500 Milyon Tl’ye çıkarılmış.

Bu kaynak, Banka’dan arsa temini, altyapı işleri ve bina inşaatı ile ilgili işler için Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına, il özel idarelerine, belediyelere, kamu kurum ve kuruluşlarına veya OSB tüzel kişiliklerine aktarılacak.

OSB’lerdeki boş parseller veya Hazine arazileri üzerine anahtar teslimi fabrikalar yapılacak ve bunlar yatırımcılara kiralanabilecek.

Yatırım projelerinin yanı sıra yarım kalmış veya işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle faaliyete geçememiş tesisler Cazibe Merkezleri Programı kapsamına girecek.

Anahtar teslimi fabrika binası yapım desteği,

Faizsiz yatırım kredisi desteği,

Faiz indirimli işletme kredisi desteği verilecek.

Bunların yanı sıra sıfır faizli yatırım ve işletme kredileri kullandırılacak ve danışmanlık hizmeti sağlanacak.

Üretim birimlerini Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki illere taşımak isteyenlere nakdi taşıma desteği verilecek.

İşadamları (özellikle Karslı işadamları)için büyük fırsat. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ve Lojistik merkez faaliyete geçmeden girişimlere başlamaları gerekir.

Kars’a yatırım yapılmamasının en önemli nedeni uzakta oluşuydu. Şimdi durum tersine dönüyor. Her yol Kars’a çıkar, her yol Kars’tan geçer. Bakü-Tiflis –Kars demiryolu ile ulaşım maliyetleri azalacak. Lojistik merkezde tüm bürokratik işleler tek kalemde çözülecek.

Dünya ticareti Avrupa’dan Asya’ya kayıyor. Türkiye’de ciddi bir eksen kayması eşiğinde. Bu gelişmelerde Kars’ı öne çıkarıyor.

Kars’ta yatırım, üretim, istihdam geliştirilmediği takdirde Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun çok önemli bir faydası olmayacaktır. Bu nedenle son ümidimiz bu program.

Son yıllarda sayıları hayli artan İşadamı Milletvekili adaylarımızın ilk adımı atmalarını umuyor ve bekliyoruz.Vali beyin de değindiği gibi sosyal medyada görüntü verip Kars’ı kurtarmak kolay.Gün bugündür.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.