• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Caz Festivali, yeni sürprizlerle geliyor BÜLENT GÜRLÜK

Caz Festivali, yeni sürprizlerle geliyor

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.02.2015, 00:00
İzmir'de festivaller sıklaştı... Ama öyle koyacak yer bulamayacağımız kadar çok festivalimiz olduğu için değil, üç karpuzu bir koltuğa sığdırmaya çalıştığımızdan...
Biliyorsunuz Mart ayında hem Uluslararası Kukla Günleri hem İzmir Avrupa Caz Festivali, hemen ardından da Tiyatro Haftası etkinlikleri art arda sıralanıveriyor. Sonra ne oluyor, çakışan konser ya da gösterilerden seçim yapmak zorunda kaldığınız için dünyanın bilmem neresinden ayağımıza kadar gelen ünlü topluluklardan kimini izleyemiyorsunuz!
***
Bu yıl durum daha beter. Hadi aynı ayı geçtik, kentin iki önemli festivalinin açılışları da aynı gün! 5 Mart'ta hem İzmir Uluslararası Kukla Günleri (Sabancı'da), hem de 22'nci İzmir Avrupa Caz Festivali (Adnan Saygun'da) start verecek. Şaka gibi başlayacak iki organizasyonun takvimine bakınca, ilerleyen günlerdeki bazı etkinliklerin de kesiştiğini hemen fark edeceksiniz.
Zaten adam akıllı birkaç sanat organizasyonuyla avunduğumuz İzmir'de, festival yönetimleri bu soruna çare bulmaya geç bile kaldı. Bu durumun kendi canlarını sıkmadığını düşünmek bile istemiyorum ama artık bir şeyler yapılsa iyi olur. Yazık değil mi sanatseverlere?
***
Kukla Günleri'nin sürprizlerinden ve yine dünya çapındaki birçok topluluğu ilk kez Türkiye ve İzmir'e getireceklerinden söz etmiştim.
22'ncisi düzenlenecek İzmir Avrupa Caz Festivali de fırtına gibi başlayacak ve isyan müziğinin tınıları baştan sona coşkusunu hiç yitirmeyecek. Adnan Saygun'daki ilk gecede 5 Mart Perşembe günü piyano ikilisi Ufuk ve Bahar Dördüncü, 'Jazz Meets Classic' konseriyle, Avrupa cazının efsanelerinden Erik Truffaz Quartet ile Truffaz'ın 'Taksim' adlı eserinin dünya prömiyerini gerçekleştirecek.
21 Mart 2015'e dek sürecek festivalde iki sergi, altı film gösterisi, bir seminer ve dört atölye çalışmasını kapsayan on iki halka açık etkinlik yer alacak.
***
Cazın önemli isimlerinden Aykut Uslutekin, 4-14 Mart tarihleri arasında Contemporary Art Gallery'de 'Cazın Büyüsü' adlı fotoğraf sergisini sanatseverlerle buluşturacak. Bu yılki festival afişinin seçildiği 'Caz Afişi Yarışma Sergisi' ise eminim ki birbirinden ilginç ve yaratıcı çalışmalarla yine Adnan Saygun'un fuayesine renk katacak.
7 Mart'ta ise kentte farklılık yaratacak bir proje sizleri bekliyor. Saat 11.00'de Fransız Kültür Merkezi'nde 'Cine-Jazz Marathon' kapsamında, Festival Danışmanı Francesco Martinelli'nin seçtiği sinema tarihinin en iyi beş caz temalı filmi orijinal dilleriyle saat 21.30'a dek üst üste gösterilecek.
***
Festivalin bu yılki yeniliklerinden biri de Açık Fuaye konserleri. 14 Mart'ta 17.00-19.30 saatleri arasında Adnan Saygun Sanat Merkezi'nin girişinde, 'Yaşar Üniversitesi Jazz Quartet' ile 'Yavuz Darıdere Hammond Groove Band', özellikle gençlerin yerinde duramayacakları birer konserle konuklarını coşturacak.
20 Mart'ta ise Türkiye'de caz müziğindeki en kapsamlı belgesel olan Batu Akyol'un "Türkiye'de Caz" temalı çalışması saat 19.00'da MÜZİKSEV Salonu'nda, ilgililerin dikkatine! Ardından Batu Akyol ve Ümit Tunçağ ile 'Cazı Belgelemek' konulu keyifli söyleşiyi de dinleyebilirsiniz.
Bunların dışında, cazın heyecanlı esintilerini yüreğimizde hissettirecek birçok Avrupalı toplulukla tanışacağız. Festivali düzenleyen İKSEV'in Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper ve tüm cefakar ekibine şimdiden teşekkürler.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA