Çayırova Hayvan Hareketleri Topluluğu'ndan Manifesto

Çayırova Hayvan Hareketleri Topluluğu'ndan Manifesto

Çayırova’da uzun yıllar sonra hemşeri derneği haricinde bir sivil yapılanma sokaktaki canlar için kuruldu. Yoluna dernekleşmeden devam edecek Çayırova Hayvan Hakları Hareketleri Topluluğu’nun başkanlığını Şekerpınarlı hayvansever Serap Ezer üstlendi

Gebze Bölgesi’nde Kandıra’daki gibi hayvanların ameliyat dahil tedavilerinin sağlıklı bir şekilde yapılıp yapılmayacağı yeni sürecin seyrek tartışılan konuları arasında. Her geçen gün daha sıklıkla tartışılmaya başlayan yapılanmanın bölgemizde hayat bulabilmesi için ise etkili bir sivil toplum yapılanmasına ihtiyaç var. Sokaktaki canların sadece temel ihtiyaçlarını karşılamakla yetinmeyen, onların her tür taleplerini dillendirecek baskı unsuru olacak yapılanmalara.

Çayırova’da uzun yıllar sonra hemşeri derneği haricinde bir sivil yapılanma sokaktaki canlar için kuruldu. Yoluna dernekleşmeden devam edecek Çayırova Hayvan Hakları Hareketleri Topluluğu’nun başkanlığını Şekerpınarlı hayvansever Serap Ezer üstlendi. Yapılanmada başkan yardımcılığını Mert Ahmet Metin, sekreterliği Nar Açıkgöz, grup içi iletişim sorumluluğu ve sözcülüğü Özgür Salgın üstlendi. Hareket varlığını önceki pazar günü düzenlediği toplantı ve manifesto ile ilan etti. Toplantıya Gebze Darıca Hayvan Hakları Derneği – GEDAR üyesi Dilek Dikkatli de katıldı. Çayırova’daki harekete GEDAR da destek verecek.

 

 

 

 

 

 

Çayırova Hayvan Hakları Hareketi Topluluğu Çayırova Hayvan Hakları Dayanışma Grubu Manifestosu şöyle:

1-Hakkımızda Doğanın ve ekosistemin bütün olduğuna, insan türünün dünyayı diğer canlılarla paylaştığına ve dünyanın efendisi olmadığına inanan, hayvanların yaşam haklarını yasal ve insani boyutta korumak kamusal alanda yaşamlarını sürdürebilmeleri için, toplumsal ve yerel yönetimler bazında çalışmalar yapmak amacı ile bir araya gelen bir topluluğuz. Hiçbir ticari menfaat gütmeyen topluluğumuzun amacı; İnsanlar, bitkiler ve hayvanlar arasındaki uyumu sağlamaktır.

2-Yapısal Özelliklerimiz Herkes her konuda eşit muamele görür ve eşit koşullarda kendini ifade etme hakkına sahiptir. Birey esaslıdır, gönüllülük, doğrudan katılım ve demokrasi içerir. Gerek toplum ve gerekse kurumlarla öncelikle diyalog yollarını kullanıp, kişilik haklarına daima saygılı olarak mücadelenin sürdürülmesi ana ilkemizdir.

3-Amacımız Hayvan haklarının kurumlar ve toplum nezdinde kabul görmesi için bir sivil toplum anlayışı içinde, loby çalışmaları, Halkla ilişkiler ve Basınla ilişkiler ile resmi mekanizmaları görevlerini yapar duruma getirmek, toplumsal dinamikleri harekete geçirmek ve bireysel bazda farkındalık yaratmak

4-Çalışma Alanlarımız

a. Sokak Hayvanları için Farkındalık Yaratma – Bilinçlendirme – Eğitim ana çalışma alanımızdır. Basın ve iletişim biliminin tüm çağdaş enstrümanlarını, gerek toplumsal bazda; müftülüklere, partilere, derneklere, yerel yönetimlere, alan çalışmalarıyla ve gerekse okullarda çocuklara eğitim ile farkındalık yaratarak ‘’kamuoyu desteği’’ sağlayacağız.

b. Yerel yönetimler başta olmak üzere, tüm resmi kurumlara eşit yaklaşarak kanunları ve mevzuatı esas alarak, kurumların hayvan haklarında görevlerini yapmaları için ekip çalışması içerisinde bulunulacaktır.

c. Çayırova da ivedilikle veteriner hekim görevlendirilmesi yapılması ve aşı ihtiyacı bulunan yavru köpeklerin yerinde aşılama yapılması, toplama araçlarında olası bulaşıcı hastalık riskinin önüne geçilmesi için ekiplerle ortak çalışma içinde olacağız.

d. Çayırova da ki sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve tedavileri için tam teşekküllü Rehabilitasyon Merkezinin kurulması, kurulacak bu merkezin gerek teknik malzeme gerek teknik personel anlamında bölgeye yetecek nitelikte olmasının sağlanması.

e. Çayırova merkezde ve gönüllüler ile belediyenin ortak karar verdiği noktalarda besleme ve su odaklarının oluşturulması.

f. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği sokak hayvanlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi, barınma, tedavi görme ihtiyaçlarının karşılanması. Tedavi ve kısırlaştırma için alınanların tekrar alındıkları yerlere bırakılması için yerel yönetim ve diğer ilgili tüm resmi kurum ve kuruluşlarla diyalog ve işbirliği içinde çalışmalar yapılacaktır. Çayırova Hayvan Hakları Hareketi Topluluğu

g. Sokak hayvanlarının alınması sırasında anestezi kullanılmasının gerektiği durumlarda kanun gereği mutlaka veteriner hekim bulunması zorunludur.

h. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği toplama ekibinde olan personelin gerekli eğitimi almış olması, kanuna uygun davranması, vatandaşa kanunun gerekçelerini anlatabilecek diyaloğu kurabilmesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır.

i. Hukuksal bağlamda ve mevzuatlar çerçevesinde hayvan hakkı ihlallerinin olmadan tedbirlerle önlenmesi, hayvan hakkı ihlallerinin olması durumunda yasaya uygun olarak cezalandırılması için çalışmalar yapılacaktır.

j. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği, yapılan şikâyetlerin öncelikle değerlendirilmesi, ısırma, çeteleşme gibi durumlarda hastahane raporu olmadıkça kesinlikle sokak hayvanlarının yerlerinin değiştirilmemesi, ilçe sınırı dışına kesinlikle bırakılmaması konusunda gerekli takibin yapılması.

k. Çayırova da gönüllü çalışan hayvan severlere emzikli annelerin emzirmelerinin bitmesine, annesiz yavruların kısırlaştırılıp, küpelenme aylarının gelme sürelerine kadar bakılabileceği korunaklı bir yerin belediye tarafından tahsis edilmesi

l. Çayırova da sakat, yaşlı, yavru, hasta kedilerin bakılabileceği korunaklı bir mekân sağlanması. l. Yapılması istenilen Rehabilitasyon Merkezinde gönüllülere oda temin edilmesi.

m. Petshoplar, üretim çiftlikleri, sirkler, hayvanat bahçeleri başta olmak üzere hayvanların eğlence veya sergileme unsuru olarak kullanılmasına yasal çerçevede karşı çıkacak, toplumsal bilinçlendirme yapılırken kurumların kanunları uygulaması sağlanacaktır. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum