Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

‘Çat kapı’ gelen misafire hazır mıyız?

‘Çat kapı’ gelen misafire hazır mıyız?

Davetsiz gelen mindersiz oturur, misafir umduğunu değil bulduğunu yer... Bu atasözleri özünde şunu söyler: İçinizden geleni ikram edin, Tanrı misafiri ikram değil tatlı söz bekler. 

Yerinizden kalkmak bile istemediğiniz, yorucu bir haftanın sonunda bir Pazar günü hayal edin. İşte tam böyle bir anda arkadaşınızın telefondaki canlı sesi “Çok yakınlarınızdayız, yarım saat sonra sizdeyiz” diyor. Hislerinizi samimiyetle itiraf etme zamanı! “Kem küm” buyurun dediniz. Peki ne ikram edeceksiniz? Elbette maksat muhabbet ama iki lokma olmadan da olmaz. İşte tam bu noktada pratiklik önemlidir, stres yapmayıp, keyfine bakacak ve tadını çıkaracaksınız. Şimdi size ‘kurtarıcı’ bir kaç önerim olacak. Tabi herkesin evinde temel malzemeler vardır diye düşünüyorum. Olmadı, 15 dakikalık bir market turu yeterli. 

Hadi bakalım ‘çat kapı’ gelecek misafire neler yapılır? 

Herkes açsa iyi bir pizza sipariş verin. Yakınlarda böyle bir yer yoksa ekmek fırınından kişi sayısına göre ekmek hamuru alın ve incecik açın, zeytinyağı gezdirin, üzerine domates püresi, bol peynir koyup fırına verin. Fırından çıkınca bol yeşillik atıp direk orta sehpaya getirin.

Meze yapmak isterseniz süzme yoğurtla bir kaç meze yapabilirsiniz: Kuru nane ile haydari veya iki havucu rendeleyip biraz zeytinyağında kavurup sarımsaklı yoğurtlu havuç.

Patatesleri soyup küp doğrayın, sıcak suya atın. 20 dakikada haşlanacak patatesin suyunu süzüp sıcakken ister zeytinyağı ile ister mayonez ile lezzetlendirin ve dilediğiniz yeşilliği bolca ekleyin. Belki biraz kırmızı soğan yok olmaz kokarız derseniz, bir salatalığı rendeleyin, çok lezzetli olacak, garanti!

Hamsi gibi küçük balık alın ve biraz kuru soğan ve yeşil biberle çok az su ekleyip buğulama yapın hem kısa sürede pişer hem de doyurucudur.

Ani misafirler için en uygunu biraz baharat ve zeytinyağ ile marine edilmiş etleri sebzelerle birlikte fırına vermektir. Böylelikle garnitür işini de çözmüş olursunuz.

Köfte yapacaksınız ama bayat ekmek yok! Hemen ekmekleri fırında biraz kurutun ve rondodan geçirip kullanın. 

Çay saati ise kek iyi gider. Muffin, büyük bir kek yapmaktan daha kolay ve daha hızlıdır. Kekte olduğu gibi tereyağını eritmenize ve yumurtayı uzun süre çırmanıza gerek olmaz. Tereyağını rendeleyip hafifçe malzemeleri karıştırmanız pofuduk bir muffin için yeterlidir. Üstelik zeytinyağı ile de gayet iyi sonuç verir. 

Kurabiye, kapkek vb. şeylerin porsiyonlarının aynı büyüklükte olması için uygun bir dondurma kaşığı kullanın, zamandan tasarruf edersiniz. Hamuru buzdolabında 15 dk bekletin. 

Tatlı yapmaya fırsat yok! O halde evde ne var ne yok meyveleri dilimleyin, biraz vanilya ile karıştırın ve arzu ettiğiniz tatlandırıcı veya şekerle tereyağında hafifçe pişirin. Meyvasına göre tarçın, haşhaş tohumu, zencefil tozu gibi baharatları da ekleyebilirsiniz. Evde olan dondurma veya çırpılmış krema, mascarpone ya da biraz tatlandırılmış süzme yoğurt ile (hangisi varsa) servis yapın. Hiç bir şey mi yok? Tam 20 dk da evde taptaze lor peyniri yapın! Sütü tencereye alın, kaynama noktasına geldiğinde yavaş yavaş kesilene kadar limon suyu veya sirke ilave edin. Kesilmeye başladığında sirke eklemeyi durdurun ve bir süre sonra soğutup, süzün ve istediğiniz tarifte kullanın. 

Son olarak! Yemekleriniz için özür dilemeyin: “Çok acele oldu, fazla tuz atmışım, malzeme yoktu, aslında ben bunu böyle yapmazdım… vb.” gibi cümleler kurmayın. Önemli olan birlikte olmak ve sizin samimi gayretinizle hazarladığınız bir kaç atıştırmalıkla sohbete keyif katmak. 

Gelelim misafir tarafına! Çat kapı misafir gitmek için çok yakın olmak gerekir, ola ki gittiniz. Bu durumda eleştiri hakkınızı kaybettiniz. Bir de böyle bir anda misafirliğe eliniz boş gitmeyin. 

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? 

Paketinden çıktığı için dolapta beklemekten kurumuş peynirleri atmayın. Kaşar ve grevyer gibi dinlenmiş peynir cinslerini nemli bir beze sarıp iki gün buzdolabında bekletin. Taze peynirleri ise suyun içine alın. Tazeleneceklerini göreceksiniz. 

Kuru soğan, patates bile olsa çok bekletmeyin. Baktınız kullanılmıyor, hepsini dilimleyip buzdolabı poşetlerine porsiyonluk ayırın ve dondurucuda saklayın. Böylelikle acil yemekler için elinizin altında hazır olacaktır. 

Dolmalık biberin cinsiyeti olduğunu biliyor muydunuz? Dip tarafı dört boğum olanlar dişi, üçlü olanlar ise erkektir. Üç boğumlularda tohum çok olur ve tohuma bırakmak için uygundur, taze tüketmeyi tercih edin. Diğerlerini ise yemekte kullanın. 

Tereyağını ve peyniri rendelemeden önce buzlukta 5 dakika bekletin. Böylelikle en küçük parçası bile boşa gitmemiş olur. 

Limon vs gibi narenciyeleri son damlasına kadar kullanmak istiyorsanız mikrodalgada 10 sn tutun.

Süt kaynatacağınız tencereyi soğuk su ile çalkalayın. Böylelikle dibi tutmaz. 

Karnabahar ve lahana haşlarken kokusundan rahatsız oluyorsanız tencereye biraz süt ilave edebilirsiniz.

Kek fırından çıkar çıkmaz ıslak bir bezin üzerine koyun, böylelikle kalıptan kolay çıkar. 

Yumurtanın haşlarken çatlamaması için suya biraz tuz atın. Çatlak bir yumurtayı haşlayacaksanız çatlak yerine limon suyu sürün ve yavaşça suya bırakın. 

Aceleden tencereyi unuttunuz ve yemek yandı. Hemen tencereyi boşaltın. Karbonatı su ile hamur gibi yapıp dibini kaplayın. Kapağını kapatıp tencereyi balkona alın ve unutun. 12 saat sonra temizlersiniz, siz yeni baştan misafirlerinize odaklanın. Moral bozmak yok!  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi