Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Önceki yazımızda kurdaki yükselişte tamam mı devam mı sorusunu irdelemiştik. Geçen hafta sonuna kadar döviz piyasaları genel bir saldırı altındayken savunma tarafı eksikti. Bu nedenle de kurdaki yükseliş çok sertti ve ekonomik temellerden de yoksundu. Normalde saldırının başladığı tarih 26 Temmuz’dan beri kur her gün TL karşısında arttı. Faizler de yükseldi. Borsa ise son günlerde kadar dirençliydi ama iş ne zaman bankalara bağlanmaya başladı, borsa da çözüldü.

        -Bu hafta başından itibaren devreye Türkiye’nin toplu savunma mekanizması girdi. İlk pozitif etkilerini de görmeye başladık. Tek taraflı sert yükseliş eğilimi yerini büyük sert dalgalanmalara bıraktı. Belki günün sonu yine yükselişle bitecek. Ama düşüş yönünde bitme ihtimali de ortaya çıktı.

        SORUN HENÜZ ÇÖZÜLMEDİ

        -Kur tarafında Türkiye’nin toplu savunmaya geçmesinin etkisi ilk günde sınırlı kaldı. Çünkü burada etkili olan sorunu henüz çözemedik. Saldırıyı yapan ABD ile siyasi kriz devam ediyor. Rahip Brunson bırakılmadan da ABD herhangi bir şeyi konuşmak ve müzakere etmek istemiyor.

        -Hatta daha fazla yaptırımı devreye sokacağı konusunda tehdit ediyor. Bunu da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trabzon konuşmasından çıkartıyoruz. Reuters’in haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle dedi: “Neymiş? Bizi dövize mahkum edeceklermiş. Kur, faiz... Neymiş? Çarşamba günü saat 18.00’e kadar Papazı bırakın. Bırakmadığımız takdirde yaptırımlar başlayacakmış...”

        BANKALAR 23.7 MİLYAR DOLARA İNDİ

        -Çarşambaya kalan yaptırım veya diğer saldırılar, Türkiye’nin yaptığı toplu savunmanın etkisini şimdilik azaltıyor. Bu nedenle finansal varlık fiyatları dün biraz daha geriledi. Borsada işlem gören bankaların toplam piyasa değeri 23.7 milyar dolara kadar düştü. Bankaların toplam piyasa değeri kısa bir süre önceye kadar 50 milyar doların üzerindeydi.

        -Dolar bazlı borsa endeksi de 1.22 dolara kadar indi. Bu düzey 10 yıl önce küresel krizde gördüğümüz en düşük borsa seviyesi olan 1.26 dolarlık endeksin de altında.

        TL, 11 GÜNDE ÜÇTE BİR ERİDİ

        -TL’nin değeri ise 7.2149 dolara kadar düştü. Bu da 1 TL’nin değerini 13.86 sente indirdi. ABD’nin yaptırım açıklamasını ilk kez yaptığı 26 Temmuz’da dolar kuru 4.7660’tı. Bu da 1 TL’nin o zaman 20.98 sent olduğunu gösterir. 20.98’den 13.86 sente düşüş yüzde 33.9’u buluyor. 11 işgününde TL’nin dolar karşısındaki değeri üçte bir düzeyinde eridi.

        TÜRKİYE RİSKİNDE SIÇRAMA

        -Türkiye’nin risk primini gösteren CDS’ler ise dün sert bir yükselişle 437.23’ten 561.48 düzeyine çıktı. Bu düzey 5 yıllık CDS’lerin 2008 yılından sonraki en yüksek düzeyi. Bir günlük artışı da yüzde 28.4’ü buldu.

        ÇARŞAMBA BEKLENTİSİ

        -ABD tarafının belirttiği gibi, siyasi krizde Çarşamba günü bir gelişme olur mu, olmaz mı? Düğüm çözülürse elbette bu pozitif olarak piyasalara yansır ama çözülmez de üzerine yeni yaptırımlar gelir ve üstelik bu yaptırımlar Türkiye’nin dış kaynaklara ulaşımını zorlaştırıcı olursa, türbülansta yeni bir tur daha gelebilir.

        Diğer Yazılar