TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Cansuyu’ oluyorlar

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yaptığı yardımlarla vatandaşların takdirini kazanmaya devam ediyor. Derneğin İzmir Şube Başkanı olan Ahmet Yorulmaz, “Bize gelen her telefonu değerlendiriyoruz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2018 12:33
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Cansuyu’ oluyorlar

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

Ramazan ayı münasebetiyle soluğu Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde aldık. Çünkü dernek yurt içinde ve yurt dışında yapmış olduğu faaliyetlerle milyonlarca insanın yüreğine su serpiyor. Yoğunluk olarak Afrika ülkelerine yardım ulaştıran Cansuyu, Afrika halkına balık vermiyor aksine balık tutmayı öğretiyor, onlara sosyal hayatın birer parçası olduklarını her fırsatta göstermeye çalışıyor. “Gitmediğimiz yer bizim değildir” diyen İzmir Şube Başkanı Ahmet Yorulmaz ile derneğe dair keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Derneğin faaliyetlerinden bahseden Yorulmaz, “Afrika halkının yeraltı ve yerüstü ürünlerini aldıkları gibi akıllarını da almışlar” diyerek oradaki insanların ne denli yardıma muhtaç olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin en büyük yardımlaşma derneklerinden biri olan Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği bu yılda dünyanın dört bir yanında ihtiyaç sahiplerine ulaşacak. En çokta Afrika’da yaşayanlara… ‘Neden Afrika?’ diye sorduğumuzda, “Sıfırdan başlamak için” cevabını veren Cansuyu Derneği İzmir Şube Başkanı Ahmet Yorulmaz, “Afrika açlık yoksulluk sefalet içinde. Türkiye’nin en geri kalmış beldesi neresi ise o köyden 70-80 yıl daha gerisinde. Afrika’nın birçok köyünde bizim karasaban dediğimiz alet bile yok. Tarım çok düşük seviyede çapalarla yapılıyor. Zamanında Osmanlı’nın terk etmek zorunda kaldığı bölgelere sahip çıkmaya çalışıyoruz. Ümmet bilinciyle o bölgelere ulaşmaya çalışıyoruz. Gitmediğimiz yer bizim değildir. Oradaki ümmetin çocuklarına sahip çıkmaya çalışıyoruz” dedi.

“SU KUYULARI AÇIYORUZ”

70 ülkede faaliyet gösteren kurum, ağırlıklı olarak Afrika ülkelerindeki insanlarla buluşuyor. Ahmet Yorulmaz, gittikleri ülkelerdeki tarım faaliyetlerini anlattı. Yorulmaz, “Bağış yapan insanlarımız sayesinde Afrika’da su kuyuları açıyoruz. Su oradaki insanlar için büyük bir nimet. Biz bunu hiçbir karşılık beklemeden yapıyoruz. Yaptığımız su kuyuların başındaki taşın arkasında bağış yapıp bu su kuyusunun açılmasını sağlayan insanlarımızın isimleri yazıyor” diye aktardı. Gittiğimiz topraklardaki insanlara balık vermiyoruz, balık tutmayı öğretiyoruz diyen Ahmet Yorulmaz, “Bizim sebze ve meyvelerimizi bilmiyorlar. Bildikleri doğada yetişen 3-5 sebze ve meyve çeşidi var. Bizde o bölgelerden toprak alıp, o ülkenin çeşitli şehirlerden getireceğimiz insanları maaşlı olarak dikiminden hasatına kadar çalıştıracağız. Hasadından sonra bu insanlara o ürünlerin tohumlarını vereceğiz ve ‘gidin kendi şehrinize ekin’ diyeceğiz, 10 yıl içerisinde tarım zeminini o ülkeye yaymış olacağız” ifadelerine yer verdi.

MÜSLÜMANLIĞA SAHİP ÇIKIYORLAR

Sadece ülke insanlarına yardım etmekle kalmayıp, Müslümanlığa sahip çıkan ve Müslümanlığı yaymayan çalışan dernek, misyonerlerin çalışmalarına anti-misyonerlik çalışmalarla karşılık veriyor. Ahmet Yorulmaz, “O ülkelerde ciddi manada siyonistler, emperyalistler şu anda misyonerlik çalışmalarını sürdürüyorlar. Müslüman olan bölgelere ağırlık vererek o bölgedeki insanları Hristiyanlaştırmaya çalışıyorlar. Bizde bunlara anti-misyonerlik olsun diye Fransızca Kuran Meali bastırıp iletmeye çalışıyoruz. Buradaki amacımız insanların İslamiyet’i birinci kaynaktan öğrenmelerini sağlamak bilgi sahibi olsun istiyoruz. Çad’da Fransızlar 300 çocuğu kaçırdı. Ortaya çıkmayan daha onlarca bu şekilde olay var. Misyonerler bunları alarak kendi ülkelerine götürüyorlar. Bir kısmını mafyaya, bir kısmını fuhuş mafyasına, bir kısmını da kendi ideolojilerine göre misyoner olarak yetiştirip yine kendi topraklarına getirip kiliselerde görevlendiriliyorlar. Biz oralara gitmeksek bu böyle devam eder ve Müslümanlık öyle bir noktaya gelir ki kale bile alınmaz” dedi.

“EĞİTİM DÜZEYİ ÇOK DÜŞÜK”

Ahmet Yorulmaz, “Orada eğitim düzeyi çok düşük yüzde 1 ve 2’lerde. Eğitim düzeyini arttırmak için külliye çalışmalarımız var. Külliye dediğimiz yerde cami, okul, şadırvan ve bayanların eğitim alabilmesi için ayrı bir bölümümüz var. İlkini Kamerun’da yaptık. Çad’da yaptığımız külliyenin adı Prof. Dr. Necmettin Erbakan. Şimdi de Kamerun’un kuzeyinde bir külliyemizin temelini atacağız. Ocak başı gibi de Toga da atılmış olacak, önümüzdeki yılın ortalarında da bu iki külliye açılmış olacak. Mali de projemiz var bu şekilde Afrika ülkelerinde yayılabildiğimiz kadar yayılmayı planlıyoruz. Başta terzilik olmak üzere, Mali’de şu an meslek kursları açıyoruz. Onlar hala elde etmiş oldukları tahılları bizim dibek dediğimiz şeyle un yapmaya çalışıyorlar. 1 teneke mahsulü 1 haftada un yapıyorlar. Oysa çok sabit bir değirmen makinesiyle işleri daha da kolaylaşır” şeklinde konuştu.

“O TOPRAKLARDA ŞÜKÜR VAR”

Afrika insanlarının şükür ve teslimiyet duygularının çok güçlü olduğunu vurgulayan Ahmet Yorulmaz, “O bölgelerde şükür ve teslimiyet var. Çok istisna evinde, doğadan topladığı otlarla haftanın 1-2 gününde tek çeşit yemek yapabiliyorlar. Oradaki insanların akıl yaşı 6 ila 7. Sıtma binlerce çocuğun ölümüne sebep oluyor. Sıtmanın ilacı ise bizim paramızla 1 lira. İşte 1 lirası bile olmayan bu insanların çocukları bu hastalık yüzünden ölüyor. İçilebilir su olmadığından dolayı her 15 saniyede bir çocuk hastalık sebebiyle ölüyor. Açlıktan bahsetmiyorum bile. Bir annenin hangi çocuğunun öleceğine kadar vereceği bir kıtadan bahsediyorum” dedi. “Biz hükümetlerle iş birliği yapmıyoruz” diyerek sözlerine devam eden Yorulmaz, “O bölgelerde kendimize edindiğimiz partner kuruluşlar aracılığıyla veya gittiğimiz bölgede Cansuyu Derneğimizi kurup resmi gazetede yayınlandıktan sonra oranın resmi kurumu olup çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sadece gittiğimiz bölgedeki Büyük Elçilikleri ziyaret ediyoruz. O ülkede yapmış olduğumuz faaliyetleri elçiliklerimize aktarıyoruz ki o ülkelerin siyasileri karşısında elleri güçlensin” ifadeleriyle dikkati çekti.

‘GİT-YERLEŞ’ POLİTİKASINI UYGULAYACAKLAR

Artık yaptıkları faaliyetlerde ‘Git-Yerleş’ politikasını uygulayacaklarını söyleyen ve bu şekilde daha uzun bir etki sağlayacaklarını kaydeden Yorulmaz, derneğe ilişkin son olarak şunları paylaştı: “Her yıl olduğu gibi, bu yıl da sizlerin emanetlerinizi ‘Gerçek Muhtaçlara’ ulaştırmaya devam ediyoruz. Cansuyu, temiz içme suyu sıkıntısı yaşanan bölgelerde, bugüne kadar 2.300’den fazla Su Kuyusu açmış ve açmaya devam etmektedir. Cansuyu, hayırseverlerimizin bağışlarıyla, ülkemizde dahil olmak üzere, 14 ülkede ki ümmetin binlerce yetim çocuğunun aylık ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlıyor ve onlara kol kanat olmaya devam ediyoruz. Cansuyu, 2005 yılından bu yana, vekâlet yoluyla kurban kesmeye ve yüzbinlerce muhtaca kurban eti ulaştırmaya devam ediyor. Sadece 2017 yılında, 28 ülkede ve 60 bölgede, 30 binin üzerinde kurban kesimi gerçekleştirildi.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.