banner198

Çankırı Hayvan Pazarı kaçak çalışıyor

Çankırı Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Susam, Çankırı Hayvan Pazarı’nın yıllardır kaçak çalıştığını söyledi.

Çankırı Hayvan Pazarı kaçak çalışıyor
banner145

Çankırı Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Susam, Çankırı Hayvan Pazarı’nın yıllardır kaçak çalıştığını söyledi.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Paşabeyoğlu İş Merkezi’nde ki birlik merkezinde basın toplantısı düzenleyen Ahmet Susam, Türkiye’de en sağlıklı etin koyun ve keçi eti olduğuna dikkat çekerek halkımızı yerli üreticiye sahip çıkmaya davet etti.

İl genelinde 560 işletmede 95 bin koyun, 20 bin keçi varlığına sahip olduklarına değinen Susam, “Geçen yıl İlimizde 16 bin 250 baş koyun-keçi ve koç kurban edildi. Bu yıl bazı çevrelerde hayvanlar yurt dışından geliyor dense de bizim üreticimizin ürettiği Çankırı’da 20 bin küçük baş hayvan pazarda satışa hazır. Herhangi bir endişeye mahal yok. Pazarda satan bütün hayvanlar veterinerlerce küpelenmiş bakanlık kayıt sisteminde getirilmiştir. Türkiye’de en sağlıklı et koyun ve keçi etidir. Bu mevsimde meraya dayalı beslenme yapılmakta herhangi aşısı yapılmadığımda Pazar satışına izin verilmemektedir.” dedi.

Küçükbaş alırken dikkat edilmesi gerekenler –

Küçükbaş hayvan alırken dikkat edilmesi gereken noktaları sıralayan Susam, “Pazarda satılan hayvanların koyun tipi kuzuyu kurban yapacaksa 6 ayı doldurmuş anne görünümünde olması lazım. Oğlaktan kurban yapacaksa 1 yaşını doldurması lazım. Hayvanın fiziki görünümünün yanında boynuzunda kırık, ağzında dişlerinin tam olması lazım. Ağzı ve burnunda herhangi bir akıntı olmayan hayvanı talep etmeleri gerekiyor’ şeklinde konuştu.

Aşırı girdi maliyetleri fiyatları artırdı-

Hayvan satış fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Susam, “Geçen yıla göre pazarda hayvan fiyatların da aşırı derece girdi maliyetlerin artmasına karşılık %15 civarında bir artış var. Yem, yakıt, gübre, mazot, tarım alet ve makinalarında artış, SGK ve işçi ücretlerindeki artıştan dolayı hayvan fiyatları   geçen yıla göre bu yıl yüzde 15- 20 arttı.” ifadelerini kullandı. 

Yerli ve milli üretime sahip çıkın! - 

Çankırı merkezde yaşayan vatandaşları yerli ve milli üretime sahip çıkmaya davet eden Susam, “Yurt dışından gelen hayvanı bırakıp kendi vatandaşımızın ürettiği hayvanların alınarak kurban yapılması büyük arzumuzdur. Çankırı dışında yaşayan hemşerilerimiz de kurbanlık seçiminde Çankırı’da yetişen hayvanları tercih etsin “davetinde bulundu.

Türkiye’de hayvancılığın sigortası koyun – keçi-

 “Türkiye’nin sigortası koyun ve keçidir. Türkiye et sorununu çözecekse ülkenin boş bekleyen meralarını koyun ve keçi ile doldurmadıkça et fiyatlarının düşmesini beklemek hayvan sayımızın artmasını beklemek büyük bir vebaldir. Birlik olarak yaşlı işini göremeyen bir vatandaş bize müracaat ederse vatandaşların küçükbaş hayvan alımından ulaşımına kadar yardımcı olacaklarını söyledi.

Çankırı’nın ruhsatlı hayvan pazarı yok! - 

Yerel seçimler öncesi Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Çankırı’ya hayvan pazarı sözü verdiğine dikkat çeken Susam, “Çankırı’nın ruhsatlı hayvan pazarı yok!   Hayvan Pazarının hali içler acısı. Çevre illerle kıyasladığımda; tuvaleti yok, mescidi yok, büfe yok, üreticiyi sahte paraya karşı koruyacak güvenlik görevlisi yok “sözleri ile durumu gözler önüne serdi. Susam bir gazetecinin ruhsatsız nasıl çalıştırılıyor sorusu üzerine, ruhsatı olmayan hayvan pazarının tarım müdürlüğü tarafından idareten açık tutulduğunu ifade etti.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2019, 05:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER