Canımız yandı

Merhaba değerli okurlarım, her zamanki gibi "Umarım keyfiniz yerindedir" diyemeyeceğim. Zira hafta boyu, Akdeniz ve Ege sahillerimizde çıkan yangınlarla yüreğimiz yandı.

Antalya Manavgat''ta çarşamba günü 4 yerde birden başlayan yangınla sarsılmıştık. İnşallah bunu atlatırız derken yangın 21 kentte 85 noktaya çıktı. Kahraman itfaiyecilerimiz canları pahasına yangınları söndürmek için uğraşıyor. Tabii ki onlara sivil toplum kuruluşlarımız ve vatandaşlar da yardım ediyor. Bu arada hayatlarından olanlara da rahmet dilemek istiyorum. Mekanları cennet olsun.

***

Yangınların çıkış sebepleri arasında, iki çocuğun kitap yakarken alev alması, söndüremeyince de korkup kaçtıkları ileri sürüldü. Elbette soruşturma sonucu işin doğrusu ortaya çıkacaktır.

İnsan şunu sormaktan kendini alamıyor...

Aynı zamanlamada beş ayrı mekandan çığ gibi büyüyen hektarlarca yangının başlangıcı iki ufak çocuk mu... Antalya, Mersin Muğla, Osmaniye''de yangınlar kontrol altına alınması çalışmaları tüm hızıyla sürdüğünü yetkililer anlatıyor.

Kiminin evi, kiminin hayvanları, kiminin bahçesi, kiminin hayatı boyunca bütün birikimi bir anda yok oldu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yangınlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Çalışmaların iyiye gittiğini dile getirdi..

Vatandaş, iyiye gitse ne olur. Ateş düştüğü yeri yakıyor. İnsanların orada günlerde yaşadıkları sıkıntılar, haberlere, sosyal medyaya yansılar, eşi, dostunun yaşam alanı olan yerlerin son durumuna ilişkin öncesi ve sonrası paylaşımlar, Hayatımızda ilk kez tatile çıktık. Çok üzücü anı kaldı diyenler. Pandemi sonrası ilk kez sosyalleşme diliminde izin kullanıp buralara geldik. Hektarlarca yeşil alanın saniyelerde yok olmasına üzülerek şahit olduk. Bunun ekonomi, turizm, sağlık yansıması ayrı bir konu.

Bir mirasın yok oluşu çok canımızı yaktı. Tabii bu işin perde arakasında ne, kim var. En yakın zamanda araştırma neticesiyle bilgilenmeliyiz diyenler.. Terörün uzantısı diyenler, hele o hayvanları yerinden yurdundan kaçmaya çalışırken her canlı gibi çırpınışları acı ve keyifsiz can sıkıcı tarihi arşivine geçti diye konuşmaları uzayıp gidiyor.

***

Mynet haber yangına ilişkin bilgileri bütün haber ajansları gibi takipçileriyle paylaştı. Bir göz atmakta yarar görüyorum:

"Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yangınlardaki son duruma ilişkin yeni açıklamalarda bulundu.

Tüm yangınlara 3 uçak, 9 İHA, 1 insansız helikopter, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinesi ve tüm kamu kurumlarından 4 binin üzerinde personel ile mücadelelerimize devam ediyoruz. 3 Antalya''da, 1 Muğla''da kayıplarımız var. Bugünler son derece hassas günler.

İmara açılma söylentiler var. Anayasa''nın maddesi, ''İmara konu edilemez, orman alanları daraltılamaz'' der. Turizmle ilgili tesis yapılacaksa, zaten 40 yıldır, Özal''dan beri bunun şekilleri bellidir. Bunu da istismar etmeyelim. Telef olan hayvanlarımız var. İmha gerekiyor. Tarım Sigortaları bölgede, 1300 sera, 1600 hayvan sigortalı.

Zarar gören vatandaşlarımıza kredi borçları, TARSİM borçları ertelemesini sağlıyor olacağız. Yaban hayatında da kayıplarımız var. Bu son derece üzüntü verici."

Bu arada Bakan Pakdemirli''nin açıklamalarını da göz ardı etmeyelim dedik. Bakan THK uçaklarıyla ilgili soruya, "Burada devletin tüm kurumları var. Maalesef bu konuyu istismar etmeye çalışıp uçaklar üzerinden bir şey söyleyebilir miyiz diyorlar. Coğrafyaya göre uçak değil de helikopterin daha iyi olduğu kararı alınmış. Bizim THK ile sorunumuz yok. Bu uçaklarla ilgili problem var. Bu uçak, uçabilecek kapasitede değil. Uçsa bile performans verebilecek kapasitede değil. Hâlâ antikacı dükkanı gibi 1960''lardan kalma uçakları kullanalım tarzı açıklama yapılıyor. Envantere uçak alımı için sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla başladık. Uçakların tedarikçisi THK, bizim THK ile bir problemimiz yok. Bunu da söylemiş olalım. Burada inanın uzay aracı kullanmamız gerekse orman teşkilatı olarak bunu kullanırız" cevabını verdi.

***

İstanbul''un da ormanlık alanlarına sıcak havalar nedeniyle 31 Ağustos''a kadar girişler yasaklandı. Yerinde alınmış bir karar diye düşünüyorum.

Bir son dakika haberine göre, yangın alanları afet bölgesi oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya, Muğla, Mersin, Adana ve Osmaniye''de orman yangınlarından etkilenen alanların "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edildiğini açıkladı.

Umarız yaralar tez zamanda iyileşir.

Sağlıklı güzel haberleri paylaşmak dileğiyle.

Yazarın Diğer Yazıları