TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Canbolat: Hakimlerin iş yükü artıyor

Adana Barosu tarafından ‘İş Yargılanmasında Güncel Gelişmeler’ konulu sempozyum düzenlendi. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talat Canbolat, her yıl hakimlerin önündeki iş yükünün yüzde 10 arttığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2017 15:05
Haber Güncellenme Tarihi: 15.12.2017 15:05
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Canbolat: Hakimlerin iş yükü artıyor

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Adana Barosu tarafından ‘İş Yargılanmasında Güncel Gelişmeler’ konulu sempozyum düzenlendi. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talat Canbolat, her yıl hakimlerin önündeki iş yükünün yüzde 10 arttığını söyledi.

 Adana’da bir otelde düzenlenen İş Yargılanmasında Güncel Gelişmeler konulu sempozyumun açılış konuşmasını Adana Barosu Başkanı Avukat Veli Küçük yaptı. 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 25 Ekim 2017 tarihinde Resmi Gazete Yayınlandığını aktaran Küçük, bu tarihten sonra kanunun yürürlüğe girdiğine dikkat çekti. Küçük, yeni düzenlemelerin olduğundan bahsederek, “Bu kanun özellikle zamanaşımı kanun yollarına başvuru süresi ve zorunlu arabuluculuk konularında yeni düzenlemeler içeriyor. Bu düzenlemeler yayın tarihi itibari ile yürürlüğe girmekle birlikte arabuluculuğu ilişkin 11 ve 12. Maddelerinde yürürlük tarihi ise 1 Ocak 2018’dir.” dedi.

10 BİNDEN FAZLA  KANUN MADDESİ DEĞİŞTİ

Son 15 yılda ülkemizde yapılan yasal düzenlemeler ile toplamda 10 binden fazla kanun maddesi değiştiğini öne süren Küçük, “Biz hukukçular ve uygulamalar bu değişikliklere ve yeniliklere ayak uydurmalı, bilgilerimizi gelişmelerle ve tecrübelerimizi tazelemek zorundayız. Adana Barosu’nda 29. Dönemde göreve geldiğimizden itibaren 1 yılı aşkın sürede birçok meslek içi eğitim programı ile gelişimi önemsediğimizi ortaya koyduk. Milli komite ile birkaç ay önce yapmayı planladığımız ancak yapamadığımız bu önemli sempozyumu bu gün büyük bir katılım ile gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşamaktayız. İş Hukuku ve yargılanması ülkemizde çalışma hayatından kaynaklanan zorluklar ve düzensizlikler nedeni ile belki de en fazla karşılaştığımız konuların başında gelmektedir.” diye konuştu. 

AVUKATLIK KİMLİĞİ ARTIK GEÇERLİ

Veli Küçük, daha önce avukatlık kimliğinin bankalarda resmi kimlik olarak kabul edilmediğini belirtti. Son düzenleme ile avukatlara müjde veren Veli Küçük, “Avukatlık Kanunu’na rağmen, avukatlık kimliklerinin, bankacılık işlemlerinde resmi kimlik olarak kabul edilmemesine dayanak gösterilen Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelikte bugün yapılan değişiklik ile avukatlık kimliğinin resmi kimlik sayılmasında engel görülen düzenleme kaldırılmıştır.” şeklinde konuştu.

BAŞKANLIĞI PROF. DR. ALİ CENGİZ KÖSEOĞLU YAPTI

Açılış konuşmasının ardından birinci oturuma geçildi. Oturuma başkanlığı Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu yaptı. Oturumun ilk konuşmacısı ise, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talat Canbolat oldu. Canpolat 'İş Yargılamasında Zorunlu Arabuluculuk' konu başlığındaki sunumunu gerçekleştirdi.

İHTİYAÇ OLARAK UYGULANMAKTADIR

7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu 25. 10. 2017 tarihinden yayınlanarak itibaren yürürlüğü girdiğini belirten Canbolat, “Bu kanunumuzla birlikte ilk defa zorunlu arabuluculuk kavramını tartışmaya başladık.   Özellikle arabuluculuğu bilmeyen arkadaşlarımız. Sanki mahkemeler kaldırılıyor da adalete erişim engelleniyor arabulucular bu işi üstlenecekmiş gibi bir algı oluşuyor. 2012 yılında 6325 sayısı arabuluculuk kanunu girdi ve o zamandan bu zamana kadar ihtiyaç olarak uygulanmaktadır. İş hukukunda da ihtiyari arabuluculuk bir dava olarak aynen devam etmektedir. Bir, iki temel konu dışında ihtiyari arabuluculuğa ilişkin hiçbir farklılık yok. Şuanda dava şartı olan arabuluculuğun dışında ihtiyari arabuluculuk uygulanabilmektedir.  Bizim ağırlıklı olarak tartışacağımız 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’ndaki dava şartı olan arabuluculuk. Yargının iş yükü evet ama kanunun arabuluculuğu doğru adaletli yaptığı takdirde iş yükünün azalmasının bir hedeften ziyade, bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’de ayrı bir iş şartı neden var, dünyada neden var.  Çünkü işçi alacağına bir an evvel kavuşmak istiyor.” dedi.

YÜZDE 10’A YAKIN DA YENİ BİR DAVA AÇILIYOR

Hakimlerin önündeki iş yükünün her geçen gün arttığına dikkat çeken Canpolat, “Genel mahkemelerdeki diğer kurallar işçinin alacağına ulaşmasını geciktiriyor. Özetle biz ayrı bir iş yapısı kuracağız burada daha hızlı ve alacağına ulaşmasını hedef alan bir mahkemedir. Ortaya çıkan sonuç genel mahkemelerde yani ticari davalardaki ortalama dava süresi 207 gün iş mahkemelerindeki ortalama dava süresi 430 gün 2 katından daha uzun süre. Genel olarak da yargının hukuk davalarında ortalama 62. 3’ünü karara bağlıyor. Yani yüzde 37’den fazlası bir sonraki yıla devrediliyor. Ceza davalarında da yüzde 40’tan fazlası sonraki yıl devrediliyor.  Yüzde 10’a yakın da yeni bir dava açılıyor hakimin önündeki dosya sayısı giderek artıyor. Ortalama sürelerde buna bağlı olarak giderek artmaktadır. İşte bu nedenle iş yargılanmasında neler yapılabilir komisyonlara sunuldu sonra alt komisyonlara sunuldu. Sonra kanunda bir takım değişiklikler yapıldı.” ifadelerini kullandı. 

SUNUMLARLA DEVAM ETTİ

Gaziantep Bölge Adliyesi 7. Hukuk Dairesi Üyesi Dr. Hakim Bulut ise, 'İşe İade Davaları'na ilişkin sunum gerçekleştirdi. 2. Oturumun başkanlığını ise Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Fatih Bilgili yaptı.  Gaziantep Bölge Adliyesi 7. Hukuk Dairesi Başkanı Hakimi Uğur Ocak, '7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu', İstanbul Bölge Adliyesi 31. Hukuk Dairesi Başkanı Hakim Selma Betin, 'İş Yargılamasında Kanun Yolları' adlı konuları dinleyicilerle paylaştı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.