Canan Karatay'ın 'palm yağı zararlı' çıkışına Prof. Ayşegül Akbay'dan cevap

Canan Karatay'ın 'palm yağı zararlı' çıkışına Prof. Ayşegül Akbay'dan cevap

Palm yağıyla ilgili tartışmalar sürüyor. İki profesör konuyla ilgili farklı açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Canan Karatay, palm yağının zararlı olduğunu belirtirken, Prof. Dr. Ayşegül Akbay "Diğer katı yağlardan daha iyi" diyerek tartışmaların çevreci lobinin karalaması olduğunu iddia etti.

İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, palm yağı tartışmalarının gündeme gelmesine ilişkin "Bu yağ bitkisel ve çok yüksek miktarda omega 6 içerir ve omega 6 da maalesef iyi kullanılmadığı zaman bütün hastalıkların temelinde o vardır" dedi.

Karatay, Bursa'da katıldığı imza günü etkinliği öncesi son günlerde tartışılan palm yağı kullanımına ilişkin soruları yanıtladı. Palm yağının, palmiye ağacının meyvesinin çekirdeği veya et kısmından çıkartılan bitkisel bir yağ olduğunu hatırlatan Karatay, şöyle konuştu:

"Bu yağ bitkisel ve çok yüksek miktarda omega 6 içerir ve omega 6 da maalesef iyi kullanılmadığı zaman bütün hastalıkların temelinde o vardır. Bütün bitkisel yağlı çekirdeklerden elde edilen bu yağlar, sadece palmiye değil, mısır özü yağı, ayçiçeği yağı hepsi hemen bozulurlar ve trans yağ meydana gelir. Trans yağlar da kronik dediğimiz hastalıklar ve başta kanser olmak üzere her türlü hastalığın nedenidir. Çünkü trans yağlar vücuda girdiği ve hücrelerimizin zarına yerleştiği zaman her türlü hücrenin normal fonksiyonunu bozmaktadır ve bağışıklık sistemini çökertmektedir."      

BÜYÜK, KÜÇÜK HERKESİ ETKİLİYOR

Bu yağın kullanımının çocukları ve yetişkinleri etkilediğini de vurgulayan Karatay, şöyle devam etti: "Çocukların bünyeleri daha hassas ve büyüme çağındalar. Daha fazla kullandıkları, daha fazla sevdikleri için daha da çok sevdirmeye yönlendirildikleri için bütün çocuklar bununla büyümüş durumda. Şimdiki gençlerden 'Ben onu yemeden yapamam' diyen var. 'Her gün bir kavanoz yiyerek büyüdüm' diyenler var. Bütün bunlarda hakikaten kronik/dejeneratif hastalıkların hücresel düzeyde temelinin atılmış olduğunu düşünüyorum."     

DİĞER KATI YAĞLARDAN DAHA İYİ

Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Akbay ise Türkiye'de satılan yüzlerce üründe bulunan palm yağının, diğer katı yağlardan daha tehlikeli olmadığını öne sürdü. Akbay, "Palm yağı, trans yağlar içeren sofralık margarinler ve hayvansal katı yağlara oranla daha az doymuş yağ asidi içeriyor ve bunlardan daha sağlıklı. LDL kolesterole etkisi bakımından diğer sıvı yapılardan daha kötü, ancak tüm diğer katı yağlardan daha iyi" diye konuştu. 

ÇEVRECİ LOBİNİN KARALAMASI

Palm yağının, ayçiçek yağından daha riskli olmadığını belirten Akbay, şu açıklamalarda bulundu: "Kızartma, patates kızartması ve kanser ilişkisine gelince, burada konu, kızartma ile gliserol'ün yıkımından kaynaklanan 'Akrolein' adındaki kanserojen maddeye dayanıyor. Ancak, yapılan araştırmalar, kızartma sırasında, ayçiçek yağından açığa çıkan akrolein oranının, palm yağından daha yüksek olduğunu belirlemiş. Yani kızartma için kullanılan ayçiçek yağı, palm yağından daha kanserojen. Türkiye'de piyasada satılan yüzlerce üründe mevcut bulunan palm yağının, diğer yağlardan daha tehlikeli değil. Palm yağı karalamaları çevreci lobinin işi"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN