Çanakkale'de koyunlardaki veba salgını insanları etkiler mi? Uzmanlar değerlendiriyor

Çanakkale'de koyunlardaki veba salgını insanları etkiler mi? Uzmanlar değerlendiriyor
© BÜLENT KILIÇ / AFP
© BÜLENT KILIÇ / AFP
By Menekse Tokyay
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, hayvancılığı geliştirmek üzere uygulanan Genç Çiftçi projesi kapsamında Temmuz başında Çanakkaleli 7 ayrı çiftçiye dağıttığı 238 kadar koyunun kısa süre içerisinde, hem de Kurban Bayramı arifesinde hastalık nedeniyle ölmeye başlaması bölgede panik yaratırken sebepleri k

REKLAM

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, hayvancılığı geliştirmek üzere uygulanan Genç Çiftçi projesi kapsamında Temmuz başında Çanakkaleli 7 ayrı çiftçiye dağıttığı 238 kadar koyunun kısa süre içerisinde, Kurban Bayramı arifesinde hastalık nedeniyle ölmeye başlaması bölgede panik yaratırken sebepleri konusunda yetkili kurumlar harekete geçti.

Hayvanlardan alınan numuneler araştırılması için İstanbul Pendik Araştırma Merkezi’ne gönderildi. Konya iline kayıtlı oldukları tespit edilen ancak yurtdışından da getirilmiş olabilecekleri düşünülen hayvanların ölümünün ardından bölgedeki onlarca mahalle ve köy karantina altına alındı ve hayvan hareketleri kısıtlandı. Çanakkale bölgesi halen karantina altında olup bölge dışına hayvan çıkışı da yasak.

Uzmanlar hastalığın büyük ihtimalle PPR olarak da bilinen koyun-keçi vebası olduğuna, ancak insanları da etkileyecek boyutta bir veba salgınına yol açmadığına dikkat çekiyorlar.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir veteriner hekim, Bergama ve Çanakkale bölgesinde sürülerde hastalığın çıktığını doğruluyor. Hasta hayvanların dışkılarının yayılma kaynağı olduğunu da belirten veteriner hekim, bu virüsün insana bulaşmayacağını kaydediyor.

CHP soru önergesi verdi

Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek kısa süre önce bu konu hakkında TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi vermişti.

Erkek, önergede şunları kaydetti:

“Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Genç Çiftçi projesi kapsamında Çanakkale’deki çiftçilere hastalıklı hayvan dağıtması ve neticesinde ilimizin karantinaya alınması ile sonuçlanan ihmaller zincirinin araştırılması, sorumluların ortaya çıkarılması, bu hayvanların kaynağının neresi olduğunun tespit edilmesi ve yurtdışından getirildilerse gerekli kontrollerin yapılıp yapılmadığının ortaya çıkarılması, söz konusu proje kapsamında tüm Türkiye’de dağıtılan başka hayvanlarda da hastalıkların bulunup bulunmadığını belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98. maddesi ve TBMM İçtüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir araştırma komisyonu kurularak gerekli incelemelerin yapılmasını arz ederim.”

Çanakkale Milletvekili Erkek, konunun halk sağlığı boyutunu araştırmaya devam ettiklerini kaydetti.

Euronews Türkçe’ye konuşan Çanakkale Veteriner Odası Başkanı Burhan Bağcı ise, “kural olarak 10 km çapında komşu köylere de hayvan giriş-çıkışı için kısıtlama getirildiğini ve halihazırda tüm Çanakkale’de şu anda karantina kurallarının geçerli olduğunu” belirtti.

Bakanlık yakın takipte

Aynı zamanda özel veteriner hekim de olan Bağcı, konu hakkında şu şekilde bilgilendirmede bulunuyor:

“Bu hastalık diğer hayvanlara bulaşmaz, sadece koyun ve keçilere hastır. Bu olayın patlak vermesinin ardından bayrama kadar tüm köylerin aşılaması yapıldı. Hastalık sadece 7 köylünün hayvanında sınırlı kaldı, başka türlere bulaşmadı. Ama bu köylülerin diğer koyunlarını da etkilemesi, köylüde zarar oluşturdu.”

Bağcı, bir aylık zaman zarfında başka sürülerde çıkmaz ise karantinanın kaldırılacağını ve konunun Bakanlığın yakın takibinde olduğunu söylüyor:

“Bu hayvanların eti asla piyasaya sokulmadı. Zaten pazarda vebalı bir koyuna rastlayan birisi bu hayvanı satın almaz. Hasta olduğu uzaktan bellidir.”

Ancak uzmanlar, Konya’dan Çanakkale ve Bergama bölgesine ulaştığı kaydedilen bu hayvanların aşılı olmalarına rağmen bu hastalığı nasıl taşıdıklarının da Bakanlık yetkilileri tarafından etraflıca araştırılması gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Hayvan hareketlerinin yoğun olduğu bir dönem

Bölge hakkında bilgi sahibi olan veteriner hekim Hüseyin Kemer ise, Kurban Bayramı gibi hayvan hareketlerinin çok fazla olduğu dönemlerde, Türkiye gibi coğrafi olarak geçiş rotasında bulunan bir ülkede geçmişte de böyle durumların yaşadığını ancak medyaya yansımadığını, zira konunun büyütülecek boyutta olmadığını söyledi.

Euronews Türkçe’ye konuşan Kemer, yaşlarının küçük olması sebebiyle kuzuların hepsinin aşılanmadığını, satış dönemlerinde de gelen müşterilerin hayvanla temas sırasında ayak ve vücut dezenfeksiyonunu yapmamalarından dolayı insanların giysilerinden de hayvana bu hastalığın bulaşabileceğini kaydediyor ve ekliyor:

“Kesimhanede zaten etinde bir sağlık sıkıntısı varsa kesilmez. Böyle durumlarda gerek ilçe tarım gerek ise özel veteriner hekimlerinden irtibata geçilirse sorun büyümeden hallediliyor. Yetiştiriciler herhangi bir problem oluşursa veteriner hekimlerden yardım alabilirler.”

Kemer, bu hastalığın ihbarı mecburi bir viral hastalık olduğunu ve köylülerin de bu hususa dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor.

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Rusya, veba söylentisine karşı Çin sınırında devriyeye başladı

Avustralya: 40 kiloluk yünüyle rekor kıran merinos koyunu öldü

Tarım ve hayvancılıkta akıllı sensör devrimi