Çanakkale Zaferi'nin 100. Yılı Yalova'da düzenlenen Çanakkale Savaşı Resim Sergisi ve "100. Yılında Çanakkale Zaferi" konulu konferansla kutlandı.
Çanakkale Zaferi'nin 100. Yıldönümü dolayısıyla Hali İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırmaları Enstitüsü ve Yalova Belediyesi tarafından Kent Müzesi'nde bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik Ali Emiri Millet Yazma Eserler Kütüphanesi tarafından gönderilen Çanakkale Zaferi'nin basında yer almamış fotoğraflarından oluşan sergisinin açılışı ile başladı. Serginin açılış Kurdelesini Hali İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, Ali Emiri Millet Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Melek Gençboyacı ile Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç yaptı.
Açılış öncesinde bir konuşma yapan Hali İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırmaları Enstitüsü Genel Sekreteri Hasan Soygüzel, "Bu sergi ve konferansı Yalova Belediyesi ve Hali İnalcık Osmanlı Tarihi Araştırmaları Enstitüsü tarafından Çanakkale Zaferinin 100. yılı nedeniyle bir etkinlik düzenledik. Bu fotoğrafların buraya gelmesini sağlayan Ali Emiri Millet Yazma Eserler Kütüphanesi'ne de çok teşekkür ediyoruz" dedi.
Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç ise, "Sizleri burada ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Çanakkale Zaferi'nin 100. Yılı münasebeti ile düzenlenen bu serginin açılışında bulunmaktan çok mutluyum. Böylesi büyük bir zaferin bizden sonraki nesiller tarafından da en iyi şekilde anlaşılması gerektiği kanaatindeyim" diye konuştu.
Ardından sergiyi gezen davetliler fotoğraflar hakkında bilgiler aldılar. Fotoğraf sergisinin ardından 100. Yılında Çanakkale Zaferi adlı konferansa geçildi. Konferans öncesinde Ali Emiri Millet Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Melek Gençboyacı'ya Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç tarafından Atatürk'ün Yalova'da geçirdiği günlerinin anlatıldığı kitap ile çiçek hediye edildi.
Konferansta Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ve Prof. Dr. Hatice Şahin çanakkale zaferi hakkında bilgiler verdi. Taşkıran, " Türk insanının en güç, hatta imkânsız şartlarda bile başarı kazanılabileceğine olan inanç perçinlendi ve milletimizin yükselen moral ve artan özgüveni ile 1. Dünya Savaşı’nın hemen bitiminde başlatılacak Milli Mücadelenin de, ilk kıvılcımlarını oluşturuldu. Bu yüzden Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna varan ulusal bağımsızlık mücadelesinin ilk ciddî sınavları da, Çanakkale muharebelerinde, Gelibolu yarımadasının kıyı ve tepelerinde verilmiştir.
Çanakkale deniz ve kara muharebeleri süresince savaşa ve zafere kilitlenen Türk halkı, İstanbul ve Anadolu'ya ne kadar çok bağlı olduğu¬nu daha iyi görmüş ve anlamıştır.  Böylece giderek güçlenecek olan Anadolu'ya bağlılık duygusu, gelişmekte olan ve önceliği Türklerin yaşadığı topraklara veren yeni Türk milliyetçiliğinin de yolunu açacaktır.
Daha savaş devam ederken bu duygunun olumlu sonuçları kendini gösterecektir. İttihat ve Terakki yöneticileri,  kendilerini bu duygu ile daha güçlü hissedecek; Çanak¬kale'de kazanılan başarılarla onur ve moralleri güçlenen Türk subay ve yöneticileri askerî ve siyasi açıdan gerekenden çok fazlasını yerine getirdiklerine inanarak daha kararlı davranacaklardır. Bu inanç onların, Almanya ve özellikle de ülkede bulunan Alman subaylarına karşı tutumlarını etkilemiştir. Çanakkale savaşlarında, Almanya’nın sağladığı askeri lojistik desteğe karşılık, yüz binlerce can feda edilerek, İngiltere ve Fransa, Çanakkale'den geçirilmemiştir. Böylece Almanya'nın korkulu rüyası olan güneyden çevrelenme ve sonucunda, batı cephesindeki yükünün artması önlenmiştir. Bunun sonucunda da, Almanlardan ittifak kurallarının daha dikkatli, saygın ve eşit bir şekilde uygulaması istenmiştir" dedi.
Prof. Dr. Yusufoğlu ise, " Çanakkale Savaşları'nda kazanılan zafer, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolda "temel taşı" anlamını taşır. Mustafa Kemal Atatürk, bağımsızlığın kazanılmasında en önemli ve ilk büyük engeli henüz çok genç bir kurmay subay olarak katıldığı Çanakkale Savaşları'nda aştı. Çanakkale öyle bir savaştı ki, kazananı da, kaybedeni de canını verdi, kanını döktü. Çanakkale'de kazanılan özgüven, Türkler açısından emperyalizme karşı verilecek mücadelenin itici gücü oldu. Sonunda elde edilen, inancın zaferiydi, yıkıntılardan kurulan genç bir devletti" diye konuştu.
Konferans sonrasında Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ve Prof. Dr. Hatice Şahin'e Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç tarafından çiçek sunuldu.

Editör: TE Bilişim