Cumhuriyet Halk Partisi Osmancık İlçe Başkanı Sadık Eker, 18 Mart Çanakkale Zaferi´nin 103. Yılı dolayısıyla mesaj yayınlandı.

Eker, " Çanakkale savaşları olağanüstü şartların ve olağanüstü mücadelelerin savaşıdır. Normal şartlarda kazanılabilecek bir savaş değildir. Türk insanındaki vatanını koruma azmi ve ruhu bilinmeden Çanakkale savaşlarını kavrayabilmek mümkün değildir" dedi.

Eker, yazılı olarak yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Anadolu Yarım Adası´nın kuzey batısında bulunan, Ege ve Marmara denizlerini birbirine bağlayan Çanakkale Boğazı, İstanbul Boğazı ile Asya-Avrupa ve Akdeniz-Karadeniz bağlantılarını sağlayan önemli suyoludur. Osmanlı başkenti İstanbul´un anahtarı olan Çanakkale Boğazı, Rusya´nın sıcak denizlere açılma yolu olması ve stratejik öneme sahip bulunması nedeniyle pek çok siyasi mücadeleye ve silahlı çatışmaya sebep olmuştur.

Bulgaristan´ın bağımsızlığını ilan etmesini, Selanik, Girit, ve Ege adalarının Yunanistan´a geçmesi izledi. İngiltere Mısır´ı himaye altına alıp, Kıbrıs´ı ilhak ederken Yemen ayaklanmasını fırsat sayan İtalya, Trablus-garp ve on iki adaya el koydu.

Bu arada, Avrupa´da büyük devletlerarasındaki siyasi, ekonomik ve askeri rekabetler ülkeleri büyük bir savaşa doğru sürüklemekteydi. Osmanlı devleti, İngiltere, Fransa ve Rusya´dan oluşan Üçlü İtilaf Devletleriyle ittifak yapma girişimlerinde bulundu. Ancak, İtilaf Devletleri, yıkılmasını yakın gördükleri “Hasta Adam” Osmanlı Devleti´nin yükünü taşımak istemediklerinden ve tam aksine son Osmanlı topraklarını da paylaşma hevesinde olduklarından böyle bir ittifaka yanaşmadılar. Bunun yanında Osmanlı Devleti´nin savaşa tarafsız kalmasını tercih ediyorlardı. Çünkü böyle bir durumda Osmanlı Devleti savaşa girerse cepheler çoğalacak ve kuvvetleri bölünecek ve Rusya´ya boğazlar yoluyla yardım gönderilmesi de zora girecekti.

İtilaf Devlerinin, Almanya´nın yanına ittiği Osmanlı devleti, böylece kendiniz hazır olmadığı bir savaşın eşiğinde buldu. I. Dünya Savaşında on ayrı cephede savaşmak zorunda kalan Osmanlı ordusu zafer kazandığı cephelerden biriside Çanakkale cephesidir.

18 Mart 1915-9 Ocak tarihleri arasında yapılan Çanakkale Muharebeleri, Türk askerinin yazdığı bir kahramanlık destanıdır. Türk askeri, denizde ve karada, kendinden kat kat üstün kuvvetlerle savaşmış ve vatan toprağını büyük bir fedakarlıkla savunmuştur.

Kahraman Mehmetçiğin, gözünü kırpmadan ölüme atılarak kazandığı Çanakkale Zaferi´nin Türk ulusuna en büyük armağanı, Mustafa kemal Atatürk olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale muharebelerinde askeri dehasını ve liderlik özelliklerini gösterme fırsatı bulmuş ve muharebeler sonunda Türk milleti nezdinde tanınmış bir komutan olarak ortaya çıkmıştır.

Çanakkale savaşlarını aşağıda açıklanacağı gibi değerlendirmek yanlış olmayacaktır.

-Çanakkale savaşları Türk ordusunun ve Türk milletinin diriliş başlangıcıdır. Uzun yıllardan beri önemli askeri mağlubiyetler yaşayan Türk ordusu kendisini, bıçağın kemiğe dayadığı yerde yani Çanakkale de bulmuştur. Türk milleti uzun yıllardır yaşadığı mağlubiyetlerin ezikliğinden Çanakkale savaşlarıyla kurtulmuştur.

- Çanakkale savaşları Türk insanının inanç ve azminin modern teknolojiye üstün geldiği savaşlardır. Çanakkale´de Türk insanı, Türk askeri dönemin en üstün iki donanmasına ve sayıca silahça çok çok üstün kara ordularına galip gelmiştir.

- Çanakkale savaşları olağanüstü şartların ve olağanüstü mücadelelerin savaşıdır. Normal şartlarda kazanılabilecek bir savaş değildir. Türk insanındaki vatanını koruma azmi ve ruhu bilinmeden Çanakkale savaşlarını kavrayabilmek mümkün değildir.

Çanakkale zaferi, Balkan Savaşlarıyla içte ve dışta sarsılmış olan devlet prestijini kurtarıp güçlendirmiş, İttihat ve Terakki Hükümeti´nin iktidarda kalış süresini uzatmıştır. Mustafa kemal Atatürk bu durumu şöyle değerlendiriyor: “Balkan harbinde alnımıza sürülen lekeyi Çanakkale´de temizleyebildik..”

-Çanakkale Zaferi, müttefiklerin yardımdan yoksun kalan Çarlık Rusya´sının çökmesine ve Bolşevik rejiminin yerleşmesine yol açmıştır.”