1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çanakkale şehitleri anıld
Çanakkale şehitleri anıld

Çanakkale şehitleri anıld

Çanakkale şehitleri 102. yıldönümünde Kars’ta anıld

A+A-

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102. yıl dönümünde Çanakkale şehitleri Kars’ta düzenlenen törenle anıldı.

Garnizon Şehitliği'nde düzenlenen törene; Vali Rahmi Doğan, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Turan İnan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Cumhuriyet Başsavcısı Serdar Durmuş, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Kars-Ardahan Bölge Baro Başkanı Avukat İbrahim Baştimar, daire amirleri, şehit aileleri ve vatandaşların katıldı.

Tören şehitlik anıtına çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşu, 21 pare saygı atışı ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Şeref Defterini sırasıyla Vali Rahmi Doğan, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Turan İnan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta imzaladı.

Çanakkale Zaferi, Türk Milleti'nin şartlar ne olursa olsun ülkesi ve vatanı için nasıl bir mücadele ortaya koyabileceğinin en büyük delili ve en şanlı nişanesidir diyen Kars Valisi Rahmi Doğan, “Siz Mehmetçikler, bu kahramanlığı ve destanı, vatan ve millet sevgisiyle yazdınız. Vatanımızı ve milletimizi bölüp, parçalamak isteyen iç ve dış düşmanlara karşı kahramanca mücadele edip, hürriyet, bağımsızlık, bayrak ve vatan uğruna canlarınızı feda ederek, Yüce Allah katında ve milletimizin gönlünde en yüce mertebeye eriştiniz.

102 yıl önce, cennet vatanın her bir köşesinden kopup gelerek düşmanın karşısına dikilen ve “Çanakkale Geçilmez” diyerek canları pahasına bu toprakları savunan şehitlerimizin aziz hatırası, millet olma şuurumuzu canlı tutan en büyük ilham kaynağıdır dedi.

Doğan, “Çanakkale’nin, Sarıkamış’ın, 15 Temmuz’un bizlere öğrettiği en büyük ders; birlik-beraberlik ve kardeşlik duygusunun elde edemeyeceği hiçbir şey olmayacağıdır. Omuz omuza düşman süngüsüne koşup, göğüslerini siper ederek destan yazan aziz kahramanlarımızı sizlerin huzurunda bir kere daha rahmetle, minnetle, şükranla anıyoruz. Milletimizin vatanına duyduğu aşk ve sadakat, şehitlerimizin aziz hatırasıyla birlikte bu topraklarda yaşamaya devam edecektir. Sarıkamış ruhunu, Çanakkale ruhunu, 15 Temmuz ruhunu kutlu bir emanet gibi gönüllerimizde gururla taşıyacak, yeni nesillere miras bırakacağız. Biliniz ki bizler, canlarını; toprakları, bayrakları, dinleri, namus ve şerefleri için vermiş ecdadımızdan güç alarak, güçlü Türkiye'yi hep birlikte yaşatmaya devam edeceğiz. Ruhunuz şad olsun” diye konuştu.

Daha sonra şehitler müzesini gezen protokol üyeleri, Kars'ın şehitlerinin fotoğraflarını ve anı defterini inceledi. Vali Doğan, Şehitler Müzesi’nde El Bab’ta şehit olan Astsubay Kıdemli Çavuş Ömercan Yekebağcı’nın da kısa sürede fotoğrafının konulması istedi. Şehitler için Kuranı Kerim Tilaveti okundu. Ardından Şehit mezarları ziyaret edilerek, kabirler üzerine beyaz ve kırmızı karanfil bırakıldı.

Kars'taki Çanakkale Zaferi kutlamaları Kültür Müdürlüğü Salonu'nda devam etti. Buradaki tören saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı. Şiir dinletisi, Koro gösterisi, Çanakkale Destanı Oratoryosu ile sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.