thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Çanakkale Köprüsü'ne “Kore Exim” Dopingi

Tarih: 22-07-2017 06:52:57 Güncelleme: 22-07-2017 07:09:57 + -


Finansman giderleri hariç toplam proje büyüklüğü 10.3 milyar lira olan Çanakkale Köprüsü'nün finansmanı için, bankalar önümüzdeki ay toplanacak. Proje finansman anlaşmasının Mart 2018'e kadar tamamlanması öngörülüyor.


Çanakkale Köprüsü'ne “Kore Exim” Dopingi

Finansman giderleri hariç toplam proje büyüklüğü 10.3 milyar lira olan Çanakkale Köprüsü'nün finansmanı için, bankalar önümüzdeki ay toplanacak. Proje finansman anlaşmasının Mart 2018'e kadar tamamlanması öngörülüyor.

Güney Kore Eximbank (Kexim), Çanakkale Köprüsü'nün finansmanına talip. Kexim Türkiye Baş Temsilcisi Ahn Sang–Seon, Çanakkale Köprüsü'nün sadece bölgenin kalkınmasına değil Türk tarihi açısından da önemli bir proje olduğuna işaret ederek "Bu proje Türk ordusunun önemli bir zaferinin kazanıldığı bölgede yapılacak. Üstelik Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılını kutladığı 2023 yılında açılacak. İhale aşamasında projenin finansmanına ilişkin niyet mektubumuzu konsorsiyuma iletmiştik. Şu anda projenin finansmanı için desteğimizi sürdürüyoruz" dedi.

 

Çanakkale Köprüsü için açılan ihaleyi kazanan konsorsiyumda Türkiye'nin önde gelen grupları Limak ve Yapı Merkezi bulunurken 2 Koreli yüklenici de var. Daelim ve SK, Kexim'in, finansman şartları arasında önemli bir madde olan Koreli yatırımcı grubu bulunması kriterinin yerine getirilmesini sağlıyor. Dün bir grup gazeteciyle bir araya gelen Kexim Türkiye Baş Temsilcisi Ahn Sang–Seon, banka hakkında bilgi verdi. 1976 yılında kurulan Kexim'in dünya genelinde 28 temsilciliği olduğunu belirten Sang–Seon, Türkiye’deki temsilciliklerini ise 3 yıl önce açtıklarını belirtti. Sang–Seon, şöyle devam etti:

 

"1.5 MİLYAR DOLAR TUTARINDA KREDİ KULLANDIRDIK"

 

"Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında yatırımcılar açısından çok cazip fırsatlar sunan bir pazar. Ekonomisi 2017 yılında çok hızlı bir şekilde stabilizasyon sürecine girdi. Dolar kuru 4 TL'ye doğru yükselirken bugünlerde 3,50 seviyelerinde stabilize oldu. İhracat geçen yılın ilk çeyreğine gire yüzde 8 büyüme kaydetti. Türkiye, güçlü potansiyeli olan bir ülke. Koreli firmaların Türkiye’deki yatırımları giderek artıyor üstelik hedefleri de büyüyor. Bizde bu yatırımları desteklemek için buradayız." Türkiye'de son dönemde bazı önemli satın almalarda Koreli yatırımcıların imzasının görüldüğünü de hatırlatan Sang–Seon, CJ CGV'nin Mars Cinema'yı 800 milyon dolara aldığını ve bu alımın 180 milyon dolarlık kısmını kendilerinin finanse ettiğini kaydetti. Sang–Seon "Bu proje dışında Avrasya Tüneli, 3. Köprü, Kırıkkale Doğalgaz Santrali, ve Gaziantep Şehir Hastanesi Projesi'nin finansmanı da dahil olmak üzere Haziran ayı itibariyle Türkiye’de 1.5 milyar dolar tutarında kredi kullandırdık. Şimdi önümüzdeki hedef Çanakkale 1915 Köprüsü ve Otoyolu Projesi" diye konuştu.

 

Projenin bölgenin kalkınmasını birçok anlamda katkısı olacağına inandıklarını kaydeden Sang-Seon, "Ayrıca bu projenin Türkiye Cumhuriyetinin tarihi açısından da önemli olduğunun farkındayız. Bu proje Türk ordusunun önemli bir zaferinin kazandıldığı bölgede yapılacak. Üstelik Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılını kutladığı 2023 yılında açılacak. Ayrıca 2023 metrelik ara açıklığı ile dünyanın en uzun ayak aralığına sahip köprüsü olacak. İhale aşamasında projenin finansmanına ilişkin niyet mektubumuzu konsorsiyuma iletmiştik. Projenin finansmanı için desteğimizi sürdürüyoruz" açıklamasını yaptı. Ağustos veya eylül ayı içinde projeyi finanse edecek bankalar konsorsiyumunun oluşması ve en kısa sürede finansman sağlanması beklenirken, 'kapanış'ın Mart 2018'e kadar tamamlanması öngörülüyor. Köprü için halen detay mühendislik ve dizayn çalışmaları devam ediyor.

 




Kaynak: Dünya Gazetesi

Bu haber 15379 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI