Advert
Advert
Advert

Çanakkale, ‘Göçün Kadın, Çocuk ve Yerele Etkileri'ni Konuştu

Uzun yıllardır kardeş kent ilişkilerini yürüten Çanakkale ve Almanya'nın Osnabrück kenti, ortak bir projede daha bir araya geldi. İki kardeş kentin buluştuğu, “Göçün Kadın, Çocuk ve Yerele Etkileri” başlıklı proje kapsamında düzenlenen deneyim ve bilgi paylaşımı toplantısı, gerçekleştirildi.

Çanakkale, ‘Göçün Kadın, Çocuk ve Yerele Etkileri'ni Konuştu
Çanakkale, ‘Göçün Kadın, Çocuk ve Yerele Etkileri'ni Konuştu Çanakkale İnternet Medya
Bu içerik 2735 kez okundu.

Uzun yıllardır kardeş kent ilişkilerini yürüten Çanakkale ve Almanya'nın Osnabrück kenti, ortak bir projede daha bir araya geldi. İki kardeş kentin buluştuğu, “Göçün Kadın, Çocuk ve Yerele Etkileri” başlıklı proje kapsamında düzenlenen deneyim ve bilgi paylaşımı toplantısı,  gerçekleştirildi.

Dünyanın, ülkemizin ve kentimizin ortak sorunlarından biri olan göç kavramının özellikle kadın ve çocuklar üzerindeki etkilerini ele almak ve göç yollarına düşen kadın ve çocukların kentimizde geçirdikleri süre içerisinde uyum ve adaptasyonuna yönelik Kardeş Kent Osnabrück ile Çanakkale'deki konuyla ilgili çalışmalar gerçekleştiren kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının da destekleriyle gerçekleştirilen “Göçün Kadın, Çocuk ve Yerele Etkileri” konu başlığındaki projenin toplantısına, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Belediye Meclisi Sosyal İşler Komisyon Üyeleri, Kepez Belediyesinden yetkililer, Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden uzmanlar, Mahalle Muhtarları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı temsilcileri, İnsan Hakları Derneği, Koza Gençlik Derneği, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Çanakkale Temsilcileri (SGDD-ASAM), Tabip Odası ile Kızılay Çanakkale Şubesi yetkileri, Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Kent Konseyi Mülteciler ve Sığınmacılar Çalışma grubu temsilcileri ile Çanakkale Belediyesi Sosyal Hizmet Uzmanları başta olmak üzere Osnabrück heyeti ile projeye destek veren kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, projenin ortaya çıkış süreci ile ilgili bilgi vererek başladığı konuşmasında, “Biz bu sene düzenlenen Mayıs Ayı etkinlikleri için Osnabrück'te bulunduğumuz süre zarfında, Osnabrück Belediyesi Halk Katılımlı Sosyal İşler ve Göçten Sorumlu Daire Başkanı Seda Turgut ile birlikteydik. Bu konuda Osnabrück Belediye Başkanı Sayın Griesert'le beraber, o bölümün başlatmış olduğu, özellikle sığınmacı, sığınmak zorunda kalmış kadınlar ve çocukların desteklenmesine yönelik bir proje yaptıklarından söz ettiler. Bu proje ile Alman Uluslararası İş birliği Kurumundan (GİZ) mali destek almaya hak kazanmışlar. Tabi oradaki ve Türkiye'deki durum farklı ancak Çanakkale'de de bu bağlamda büyük bir sorun olmasa bile sığınmacılar var. Sadece yurtdışından değil Türkiye'nin doğu ve güneydoğusundan Çanakkale'ye gelip yerleşmiş olan yurttaşlarımız da var. Dolayısıyla hepsi bir bütün olarak topluma uyum sorunu yaşıyorlar. Her ne kadar Türkiye'de de olsalar, Türk de olsalar, sonuç olarak farklı bir kültürden bir başka farklı kültüre gelmiş olan insanların yaşadığı sorunlar var” dedi.

“Göçmenlerin Kent Yaşamıyla Uyum İçinde Olmalarını Sağlamak Bizim Görevimiz”

Başkan Gökhan, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Araştırmaya göre, Çanakkale'de 1748 kadın göçmen, 300'e yakın da çocuk var ve bu topluluk kent merkezinde yaşıyor. Tabiatıyla onların kent yaşamıyla uyum içinde olmalarını sağlamak bizim görevimiz. Almanya'da böyle bir proje olduğundan beisle bizim de buna katılmamız ve ilerleyen süreçte belki bir AB projesi haline dönüştürerek, bu sorunun çözümünü daha ileri aşamalara getirebiliriz ve başka yerlere de örnek olabiliriz diye düşünüyoruz. Ayrıca bu durum, Osnabrück'le olan kardeş kent ilişkimizin de çok önemli bir çıktısı olur diye düşünüyorum.”

Çanakkale Belediyesine bağlı Sosyal Yaşam Evlerinde göçmenlerin kente ve kent yaşamına entegrasyonu için özellikle çocuk ve kadınları kapsayan yoğun programlar gerçekleştiğini de sözlerine ekleyen Başkan Gökhan, bu konuya büyük önem verildiğini hatta Çanakkale Belediyesi adına Sosyal Hizmet Uzmanımız Okyar İğli'nin de UCLG-MEWA'nın Alman Uluslararası İş birliği Kurumu (GİZ) işbirliği ile geçtiğimiz Şubat ayında Berlin'de düzenlenen “Mülteci Dostu Belediyelerin, Mültecilerin Entegrasyonuna ve Sosyal Uyuma Yönelik Seçenekleri” konulu Kentsel Uygulamalar Çalıştayına katılarak, bilgi paylaşımında bulunulduğunu aktardı.

“Çözüm İçin Harekete Geçmek Gerekiyor”

Kent merkezi olmasa da özellikle Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin Yunanistan Midilli'ye kaçak olarak gitmekte olan sığınmacıların geçiş noktası olduğuna dikkat çeken Başkan Gökhan, bu durumun da bir insanlık dramı olduğuna dikkat çekerek, “Bu konu çok önemli. Bizim bu konuda bilgili olmamız da çok önemli. Burada maalesef savaştan, yoksulluktan kaçanlar, çeşitli dışlanmışlık veya farklı sebeplerle kaçıp başka ülkelere gitmeye çalışanlar maalesef burada ciddi sorunlarla karşılaşıyor. Tekneler batıyor, kaçamayanlar perişan oluyor. Korkunç bir kaos ortamı. Üzülmek yetmez bu gibi durumlarda. Çözüm için harekete geçmek gerekiyor. Tüm kurum ve kuruluşlar, bu insanlık dramına bir çözüm bulmak durumunda. Bize yakışan da bu. Onun için burada bu mücadeleyi yapıyoruz. İki kentin böyle bir arayışta bulunması çok önemli diye düşünüyorum” diye konuştu.

“Hepimize Yetecek Kadar Yemek ve Sevgi Var…”

Başkan Gökhan, “Aslında bölüşmeyi bilebilsek, sorunlar hemen çözülecek. Bu dünyada hepimize yetecek kadar yemek var, sevgi var. İnsanlar arasındaki kaynakların kullanımı noktasında eşitliği ve adaleti sağlayabilirsek hem kardeşçe yaşarız hem de savaş değil, barış olur. Bu noktada kadın ve çocuklar bizler için çok önemli. Onların bu eziyetlerden korunmaları için mücadele etmek gerekir. Bu toplantının sonucunda iyi öneriler çıkacağına inanıyorum. Çünkü hepimiz aynı yönde düşünüyoruz. Çözüm odaklı düşünüyoruz. Bu çabaları çoğaltmamız, kadınlarımız ve çocuklarımız için gereklidir. Yönetici olarak bunları üstlenmemiz çok önemli. Bu projede bizlerle işbirliği yapan Osnabrücklü hemşerilerimize ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından toplantı içeriği doğrultusunda, göçmen ve mültecilerin özellikle de kadın ve çocukların geldikleri kentlerdeki adaptasyon ve uyum süreçleri ile bu süreçte yaşadıkları sorunlar ile bunlara yönelik çözümlere ilişkin bilimsel, teorik ve pratik uygulamaları içeren sunum ve paylaşımlar gerçekleştirildi. Bu kapsamda, Türk/Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Erdoğan, “Türkiye'deki Mülteciler: Uyum İçinde Ortak Yaşamın Çerçevesi” başlığında bir sunum gerçekleştirirken, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Canan Öykü Dönmez Kara da “Göçmenlerin Entegrasyon Sürecinde Yerel Yönetimin Rolü” başlığında bilgiler verdi.

Toplantı kapsamında Çanakkale Belediyesi, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Çanakkale Temsilcileri (SGDD-ASAM), Çanakkale Koza Gençlik Derneği ve İnsan Hakları Derneği de yerelde gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi birikim ve deneyimlerini, katılımcılarla paylaştı.

Proje doğrultusunda, Çanakkale Belediyesinden de bir heyetin gelecek aylarda Osnabrück'e giderek göçmen ve mültecilere yönelik çalışmaları yerinde incelemesi, Çanakkale'de gerçekleştirilen toplantının çıktıları ve verileri ışığında da projenin ilerletilerek bir AB projesi haline getirilmesi hedefleniyor.

 

 

 

#çanakkale #çanakkalebelediyesi #göç #kadın #çocuk #yereletkilri #kardeşkent #güncel #haber
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Kışlak Mücadelesi Çalışmaları Yürütülüyor
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti
Öğrenci Kulüpleri Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti