havadurum

Çanakkale '12 Büyükşehir' içinde

1841

 Ulusal medyada yer alan haberlere göre, AKP Yerel Yönetimler Başkanlığı`nın üzerinde çalıştığı büyükşehir düzenlemesinin önceki hafta Başbakan Binali Yıldırım`a sunulduğu ve Büyükşehir statüsüne geçecek iller için 2 ayrı nüfus kriteri üzerinde durularak 81 ilin ‘büyükşehir` ve ‘bütünşehir` olarak ikiye ayrılacağı ifade edildi. 

 
Çanakkale’de dahil 12 Büyükşehir
Kriterlere göre, nüfusu 750 bin kişinin üzerinde olan 30 kent büyükşehir statüsüne kavuşacak. AKP`nin üzerinde durduğu birinci formüle göre büyükşehir statüsü için 500 bin kişilik nüfus kriteri esas alınacak. Bu durumda 2016 yılı sonu itibarıyla bu kriteri geçen ‘Afyonkarahisar, Sivas, Adıyaman, Tokat, Zonguldak, Elazığ, Batman, Kütahya, Ağrı, Çorum, Osmaniye ve Çanakkale’ Büyükşehir olmaya hak kazanacak. 
 
300 bin olursa 58 Büyükşehir olacak
Diğer tartışılan bir seçenek ise büyükşehir statüsü için alt sınırın 300 bin nüfus olması yönünde. Binali Yıldırım`ın sıcak bakmadığı belirtilen düzenleme kabul görürse büyükşehir sayısı 58`e çıkacak. Kentler için 300 bin nüfusu baz alınırsa büyükşehir statüsüne geçecek iller arasına ‘Şırnak, Giresun, Isparta, Yozgat, Muş, Edirne, Aksaray, Kastamonu, Düzce, Uşak, Kırklareli, Niğde, Bitlis, Rize, Amasya, Siirt’ eklenmiş olacak.

Mutan, ‘sözünüzü tutun” demişti
Çanakkale’nin Büyükşehir statüsü kazanması ile birlikte merkeze bağlı birçok köy ve belde mahalle olacak. Aynı zamanda köylerde yaşayan vatandaşlar ise 2019`daki belediye seçimlerinde büyükşehir adayına oy verecek. Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan, Kepez’in ilçe olması için açıklamalarda bulunmuş ve Kepez’in ilçe olarak kabul edilmesi için çeşitli kampanyalar başlatmıştı. Mutan, son olarak iktidar Milletvekillerine, Kepez’in ilçe olması ile ilgili; “Sözünüzde durun” mesajı vermişti. Düzenlemenin 2019`da uygulanabilmesi için 30 Mart`tan önce Meclis`ten geçmesi gerektiği belirtilirken, köylerin ve beldelerin hangi statülere geçeceği merak konusu. (Eren Aşnaz)
Paylaş