Can Yücel kimdir? Ölüm yıl dönümünde anılıyor

Can Yücel kimdir? Ölüm yıl dönümünde anılıyor

‘Can Yücel kimdir?’ sorusu vefatının yıl dönümünde gündem oldu. Sevgiye ve saygıyla anılan eski Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in oğlu Can Yücel'in hayatında pek çok ayrıntı yer alıyor.

Can Yücel aramızdan ayrılalı 20 yılı geçti. Bir döneme damga vuran Can Yücel'in şiirleri ise yıllar geçmesine rağmen hala dilden dile dolaşıyor. Ünlü şair, hayat hikayesi boyunca birçok önemli eserleri arkasında bıraktı…

CAN YÜCEL KİMDİR?

Can Yücel 21 Ağustos 1926 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası ise eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'dir. 1943 yılında en yakın dostu Gazi Yargil ile Ankara Atatürk Lisesi'nde eğitim eğitim alırken yurtdışı eğitimi bursu hakkı elde etti ve bakan oğluna torpil yaptı derler diyerek karşı çıktığı rivayetleri dolaşmaktaydı. Fakat Gazi Yaşargil bu rivayeti yalanlayarak ailelerinin şartları ile yurt dışında eğitim aldıklarını belirtti.

Cambridge ve Ankara üniversitelerinde Yunanca ve Latince eğitimi aldı. Elçilerde çevirmenlik, Londra BBC'nin ise Türkçe kısmında spikerlik görevi yaptı. Askerliğini Kore'de tamamladı. 1958 yılında Türkiye'ye dönüş yaparak Marmaris ve Bodrum'da rehberlik yaptı. Daha sonra ise şair ve bağımsız çevirmen olarak İstanbul'da yaşamaya başladı. 1956 yılında hayatını Güler Yücel ile birleştirdi. Bu evliliğinden Güzel ve Su isimli iki kız çocuğu dünyaya geldikten sonra oğlu Hasan doğdu.

Son yıllarını Datça'da sürdüren ünlü şair her hafta Leman ve her ay Öküz dergilerinde şiirler ve yazılar paylaştı. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e hakaretten tutuklanan Can Yücel, 18 Nisan seçimlerinde Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin 1. sıra milletvekili adayı oldu. 12 Ağustos 1999 gecesi hayatını kaybeden ünlü şair en sevdiği çiçekler olan günebakan çiçekleri eşliğinde Datça'da defnedilerek son yolculuğuna uğurlandı.

CAN YÜCEL'İN SANAT HAYATI

1945-1965 yıllarında Beraber, Yenilikler, Dost, Seçilmiş hikayeler, Sosyal Adalet, Şiir Sanatı, Ant, Dönem, İmece ve Papirüs dergilerinde yazdı. Sonrasında Yeni Dergi, Birikimi, Sanat Emeği, Yazko Edebiyatı ve Yeni Düşüm dergilerinde yayımladı şiirler ve yazılar sayesinde ünlendi. 12 Mart 1971 yılında Mao ve Che Guevara hakkında çeviriler yaptığı nedeniyle 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1974'te yapılan af ile özgürlüğüne kavuştu.12 Eylül 1980'de ise müstehcen olduğundan dolayı kitapları toplatıldı.

1962 yılında İngiltere'de iken, 1709 tarihinden kalma, Latin harfleriyle taş baskısı olarak basılmış Türkçe dil bilgisi kitabi bulması ise çok konuşulmuştu.

Can Yücel, toplumsal duyarlılığın ve taşlamanın ağır bastığı şiirlerinde, yalın dili ve icatları ile ilgi odağı oldu.Yücel ilham kaynağı olarak ise insanlar, doğa, olaylar, kavramlar, heyecanlar, duyumlar ve duygulardır. Şiirlerinde sevdiği insanlarda yer almaktadır. Bu şiirlerden bazıları Küçük Kızım Su, Güzel'e, Yeni Hasan'a Yolculuk, Hayatta Ben En Çok Babamı Sevdim'dir.

12 Ağustos 1999 tarihinde hayatını kaybeden Can Yücel'in cenazesi Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın katkıları ile Datça'ya getirildi ve 17 Ağustos 1999 tarihinde defnedildi.

ESERLERİ

Çok Bi Çocuk (1988)
Kısa Devre (1990)
Kuzgunun Yavrusu (1990)
Gece Vardiyası Albümü (1991)
Güle Güle-Seslerin Sessizliği (1993)
Gezintiler (1994)
Maaile (1995)
Seke Seke (1997)
Alavara (1999)
Mekânım Datça Olsun (1999)
En Uzak Mesafe
Benim Adım Firuzansa Ne Olayım.
Cazcı firuzan (1997)
Hotuhların dramı
Biraz alıştım
Bördübet'ten Sedir Adası'na
Yüz Kitabı Şiirlerimden Seçmeler (2010)
Yaprak Dökümü
Yazma (1950)
Her Boydan (1959-Çeviri Şiirler)
Sevgi Duvarı (1973)
Bir Siyasinin Şiirleri (1974)
Ölüm ve Oğlum (1975)
Şiir Alayı (1981, ilk dört şiir kitabı)
Rengâhenk (1982)
Gökyokuş (1984)
Beşibiyerde (1985, ilk beş şiir kitabı)
Canfeda (1985)

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN