Camp David bir kere daha barış için çalışacak

ABD’nin, İsrail-Filistin barışı için hazırlattığı planın ayrıntıları Camp David’de bizzat Başkan Donald Trump tarafından Arap liderlere açıklanacak.

Dünya
1 Ağustos 2019 Perşembe

Haber geçtiğimiz çarşamba günü ilk defa İsrail gazetesi Yedioth Aharonot tarafından bildirildi.

Hali hazırda Ortadoğu ziyaretinde Arap ülkelerini ziyaret eden Başkan Donald Trump’ın başdanışmanı Jared Kushner, Arap  liderleri Camp David’de düzenlenecek barış konferansına davet edecek.

Konferansa İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu davet edilmedi. Gazeteye ismini vermeden konuşan kaynağa göre, bazı Arap liderlerin konferansı boykot etmesine tedbir olarak Netanyahu  özellikle bu konferansa davet edilmedi.

Trump’ın ilk seçildiği günden bu yana üstünde çalışılan ve liderliğini damadı Jared Kushner’in yaptığı İsrail-Filistin barış girişimi planı şimdiye kadar ayrıntılı olarak açıklanmadı. Bölgenin kararsız siyasi durumu ve İsrail’deki seçim ortamı bu gecikmenin önemli sebepleri arasında idi. Ancak Camp David Barış Konferansı İsrail’de yapılacak 17 Eylül seçimlerinden önce gerçekleşecek.

Camp David İsrail ile Mısır arasındaki barış anlaşmasına 1978 yılında ev sahipliği yapmış ve atılan imzalardan sonra Mısır ile İsrail arasında kalıcı barış sağlanmıştı.  O günden bu yana sınır komşusu iki ülke arasında hiçbir çatışma gerçekleşmedi.

 

 

 Son dakika: 

Ancak Yedioth Aharonot gazetesinin haberi bir gün sonra Beyaz Saray tarafından yalanlandı. Jerusalem Post gazetesi, adını saklı tuttuğu önemli bir yetkilinin gazeteye “Herhangi bir Barış Konferansı şimdilik gündemde değil.  Ortadoğu barışı için bölgede olan ekibimiz geri geldiğinde, Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Kurumuna raporlarını sunacak ve Bahreyn’deki Barış Konferansının ayrıntıları konuşulacak. Şimdilik söyleyebileceklerin bunlardan ibaret.” şeklinde konuştuğunu yazdı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün