Cam işçilerinin yürüyüşü yasaklandı

İşe geri dönme talebiyle Kırklareli'den İstanbul'a yürüyen işçilere, izin verilmeyeceği belirtildi. İşçilerin, konaklama alanınını da boşaltması istendi. Görüşmelerin ardından işçilerin konaklamasına izin verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kırklareli'de işten atılan cam işçilerinin İstanbul'a yaptığı yürüyüşün ikinci gününde yasak kararı geldi. Kırklareli Valiliği'nin OHAL gerekçesiyle yürüyüşe izin vermediği ve konaklama alanının boşaltılması istendi. Alana çok sayıda polis ve jandarma getirildi. Görüşmelerin ardından işçilerin pazartesi gününe karar konaklama alanında kalmasına izin verilirken, yürüyüşe müsaade edilmeyeceği açıklandı. İstanbul'a yürümekte kararlı olduklarını söyleyen İşçilerin avukatı Erkan Kılıç, "haklılığımızın, örgütlülüğümüzün, kararlılığımızın bu yasaklamayı da aşacağını düşünüyoruz" dedi.

Şişecam Kırklareli Fabrikası'nda işten atılan 90 işçinin, işe geri dönme talebiyle İstanbul'a yaptığı yürüyüş ikinci günü tamamladı. Konaklayacakları benzin istasyonuna ulaşan işçilere, yürüşe devam etmelerine izin verilemeyeceği söylendi. Kırklareli Valiliği'nin, OHAL gerekçesiyle yürüyüşe izin vermeme kararı aldığı belirtildi. İşçiler, konaklama alanında beklemeye devam ediyor.

AVUKAT KILIÇ: YASAK KARARI HUKUKA AYKIRI

Avukat Erkan Kılıç, işçilerin konakladığı alana geldiklerinde çok sayıda jandarma ve polisle karşılaştıklarını belirtti. Kaymakamlık, alay komutanlığı ve emniyetin işçi komitesiyle görüşme yaptığını dile getiren Kılıç, şunları söyledi:

"Bize Kırklareli Valiliği'nin almış olduğu bir karar tebliğ edildi. Yürüyüş ve konaklamanın yasaklandığı ve kararın saat 18.00 itibariyle uygulamaya geçtiğine dair bir karardı. Karardan sonra işçi arkadaşlarımızla toplantı yaptı. Toplantıda, yürüyüşün haklı olduğu, yasak kararının hukuka aykırı olduğu gerekleriyle bu kararı tanımayacağımızı konuştuk. Konaklayamazsınız denildiğinde, kalmaya devam edeceğimizi söyledi. İşçilerin ve ailelerinin kararlı tutumu sonrasında valilik bu kararında geri adım attı. Biz planladığımız gibi konaklamaya devam ediyoruz. Yürüyüşle ilgili çok net bir karar var. Ama haklılığımızın, örgütlülüğümüzün, kararlılığımızın bu yasaklamayı da aşacağını düşünüyoruz."

CHP'Lİ VEKİL KÖPRÜLÜ: TÜM TÜRKİYE HAKLILIĞINIZI BİLİYOR

DHA'nın haberine göre, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, istasyonda bekleyen Lüleburgaz Kaymakamı Mustafa Oğuz, Kırklareli Emniyet Müdürü ve İl Jandarma Komutanı ile bir görüşme yaptı. Milletvekilleri, işverenle pazartesi günü yapılacak olan görüşmenin sonuna kadar işçilerin burada kalmasını istedi. Kaymakam Mustafa Oğuz, Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi'yi arayarak durumu aktardı ve işçilerin pazartesiye  gününe kadar benzin istasyonunda kalmasına izin verildi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, işçilerin haklarını demokratik olarak yaptıklarını belirterek, "Bu mücadelesinin ne kadar doğru olduğu herkes tarafından biliniyor. Türkiye'de bir kamuoyu oluştu. Biz bu mağduriyetin yanındayız. Açıkça söyleyelim, tüm Türkiye'de sizin mücadelenizin haklı olduğunuz noktasında bir fikir birliğine sahip. Öncelikle olarak pazartesi gününe kadar buradasınız arkadaşlar. Vali Bey, Kaymakam Beye, emniyet müdürümüze ve jandarma komutanımıza çok teşekkür ediyorum" dedi.

NE OLMUŞTU?

Şişecam Kırklareli Fabrikası’nda, 4 Ekim günü fırın kapatıldığı gerekçesiyle 90 kişi işten çıkarıldı. İşçiler, işe geri dönme talebiyle Kristal-İş Trakya Şubesi önünde eyleme başladı. Eylemlerin ardından işveren, isteyen işçilerin "kadro ihtiyacına" göre Eskişehir'deki fabrikaya gönderilebileceğini söyledi. Teklifi reddeden işçiler, Trakya'daki fabrikada çalışmak istediklerini açıkladılar.

Kristal-İş Sendikası Trakya Şubesi Yönetim Kurulu, işverenle yapılan görüşmede anlaşma sağlandığını açıkladı. Açıklamada, işçileri Eskişehir'deki fabrikaya gönderileceği, Kırıkkale'de fırın açılması durumunda işçileri geri çağrılacağı belirtildi. Sendikanın anlaşmayı kendilerine sormadan yaptığını söyleyen işçiler, Şişecam’ın İstanbul'daki genel müdürlüğüne doğru yürüyüş başlattı.

(HABER MERKEZİ)