ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Erkan BAY/Elazığ'ın Cip köyünde bulunan ve 2 bin 800 metre derinliğinde çıkan 60 derece sıcaklıkta olan Cip Köyü Jeotermal Su ile ilgili fizibilite çalışmalarına başlanıldı.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ’da 2 bin 800 metre derinliğinde çıkan 60 derece sıcaklıktaki jeotermal su için fizibilite çalışmaları başladı.

Elazığ’da son yılların en büyük enerji yatırımlarından biri olan jeotermal kuyusu sayesinde; turizmden, enerjiye birçok alanda büyük bir atılımın gerçekleşmesi bekleniyor.

ELAZIĞ BÖLGEYE HİTAP EDECEK

3-4 aylık bir çalışmayla 2 bin 300 metre derinlikte 60 derece 90 litrelik jeotermal akışkana ulaşıldı.Ayrıca bu bölgede yapılan 2 bin 300 metre en derin sondaj çalışma ile Elazığ, Malatya ve Diyarbakır’a öncülük edecek. 60 derece sıcaklıkta ve saniyede 90 litre akış hızıyla yüksek mineral içeriğine sahip jeotermal kaynağın, sera, konut ısıtmasında ve termal turizmde kullanılması hedefleniyor.

 

BAKAN DÖNMEZ’İN KATILIMIYLA TÖREN DÜZENLENMİŞTİ

20 Ocak 2019 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğünce Elazığ ili merkez ilçesine bağlı Cip köyünde jeotermal kaynağın bulunması üzerine düzenlenen törene katılmış ve sadece bu çalışmalar için Elazığ'da yaklaşık 20 milyon liralık yatırım yapıldığını ifade etmişti.

MÜJDEYİ VALİ KALDIRIM VERDİ

Düzenlenen açılışın üzerinden bir ay geçmesine rağmen Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım öncülüğünde jeotermal su için fizibilite çalışmalarına başlanıldı.Ticaret Sanayi Odası,Kalkınma Ajansı ve Elazığ Belediyesi ile birlikte başlatılan fizibilite çalışmalarının müjdesi Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım verdi.

ELAZIĞ’IN 50 YILINI ŞEKİLLENDİRECEK

Vali Kaldırım yaptığı açıklamada,’’ İlimizin gelecek 50 yılını şekillendirecek çeşitli noktalarda çok kaliteli jeotermal su çıkardık. Bunu katma değere dönüştürmek için TSO, Kalkınma Ajansı ve belediyemizle fizibilite çalışmalarına başladık. Turizm, sağlık, seracılık ve jeodry potansiyeli çok yüksek yatırım alanları.’’diye ifade etti.

 

 

CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELECEK

Ayrıca Vali Kaldırım, jeotermal su ile ilgili’’ Elazığ’ımız bölgesinde parlayan bir yıldız. Hızla gelişen bir şehir. Bütün yönleriyle altyapısını geliştiren, kamu yatırımı alan, yatırım ortamını geliştiren, hedeflerini güzel bir vizyonla ortaya koymuş bir şehir. Hedeflerinden vizyonlarında biri dünyaya açılmak. Buradaki kaynakta çok önemli. Bu kaynakları hem seracılıkta ve otel  turizmin de kullanılabilir.Çok ciddi yatırım talepleri var. Buranın hızlı bir şekilde gelişip cazibe merkezi haline gelecek. Yurtdışından önemli turist çekilecek.’’demişti.

 

 

BAŞKAN YANILMAZ,’’ŞİRKET KURULACAK’’

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise yaptığı açıklamada,’’Jeotermal suyun kullanımı ile ilgili öncelikle Elazığ Belediyesi,Valilik,İl Özel İdaresi ve MTA’nın ortak olduğu bir şirket kurulacak.Bu şirket nezdinde suyun kullanımı ile ilgili her türlü çalışmalar yapılacak.’’dedi.

YATIRIM İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR DA BAŞLAYACAK

Başkan Yanılmaz,’’Şuan da öncelikle suyun kalitesi ile ilgili bir çalışma yapılıyor.Bu çalışmalardan sonra suyun turizme kazandırmak ve vatandaşların kullanımına kazandırmak için yatırım ile ilgili çalışmalar başlayacak.Önceliğimiz Turizm ve sağlık alanlarında kullanılmasıdır.Sağlık turizmine ağırlık vereceğiz.Özellikle yurt içi ve yurtdışı sağlık turizmi için düşünüyoruz.Zaten turizm de kullanılan suyun kullanımı   bittikten sonra seraya da verme imkanı var.Aynı suyu 2 defa değerlendirme imkanı var.’’diye ifade etti.