ÇAĞLADAN 500 BİN LİRA GELİR

ÇAĞLADAN 500 BİN LİRA GELİR

ÇAĞLADAN 500 BİN LİRA GELİR

 

Badem Çağlası üreticiyi de tüketiciyi de sevindiriyor.

ÖZEL HABER: ATİKE CEYLAN KAÇAR

Ege ve Akdeniz Bölgesinde bahar meyvelerinin ilki olan çağla, Mersin'in Silifke ilçesinde Işıkla, Akdere  Hırmanlı mahalle halkına gelir kapısı oldu. Badem çağlasının bir aylık hasadının ardından üç mahalleden 300- 400 ton çağla toplanırken, bu çağlalardan yaklaşık 500 bin lira girdi sağlanıyor.

İlk çıkınca kilosu 20 liradan alıcı bulurken, çağlanın son günlerinde bu fiyat 64-5 liraya kadar düşüyor.

 Fiyattan da verimden de memnun olduklarını belirten Akdere, Işıklı mahallelerinde köylüden badem çağlası alarak yurtiçi pazarına sunan Ümit Güven, “Çağlamızı bu yıl 20 liradan tarladan alıyoruz.  Ürün verimi arttıkça fiyatı düşüyor ve son olarak 4-5 liraya kadar alıyoruz.  Bu çağlaları yurt içine İstanbul ve İzmir’e gönderiyorum. Köylülerimizce badem ağacı yetiştirme talebi arıttıkça, hasadın rekoltesi de artıyor. Bademler genelde yeşil olarak tüketiliyor.  Çok az vatandaş kurutup kurusunu satmayı tercih ediyor.  Akdere, Işıklı, Yeşilovacık ve Harmanlı köylerinden yaklaşık 300-400 ton arasında ürün topluyoruz bu ürünlerden de  ortalama 500 bin lira gibi bir girdimiz oluyor. Zorlu ve sert kış şartlarının ardından bizim için iyi bir gelir kaynağı köylü için. Allah bereket versin”.  Dedi.

 Üreticiler ise; Çağla hasadımız on gün önce başladı köylümüze bir gelir kaynağı yaptık, Bundan daha fazla kar etmek için devletimin bir fizibilite çalışması yapmasını ve bu konuda destek vermesini istiyoruz. Bu ağacın yetişmesi konusunda teşvik istiyoruz” dedi.








 



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36