Çad Devlet Başkanı 40 yıl aradan sonra İsrail’de

İsrail´in Müslüman ülkelerle diplomatik ilişkiler kurma girişimi devam ediyor...

Dünya
28 Kasım 2018 Çarşamba

40 yıl önce iki ülke arasındaki tüm diplomatik ilişkilerin kesilmesinin ardından İsrail’i ziyaret eden ilk Çad lideri olan Deby’nin ofisinden yapılan açıklamada, Devlet Başkanı’nın pazar günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile baş başa görüştüğü ardından da iki liderin birlikte başbakanlık konutunda verilen akşam yemeğine katıldığı belirtildi. İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin de Deby’i pazar öğleden sonra kendi konutunda ağırladı.

Netanyahu konuyla ilgili olarak, “Bu ziyaret diplomatik açından önemli bir ilerleme. Sayın Deby’nin ziyareti, bizim bugüne dek arka planda göstermiş olduğumuz çabaların neticesini göstermesi açısından tarihi önem taşıyor. Çad Devlet Başkanı’nı İsrail’de ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum” diye konuştu.

Başbakan Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada Deby’nin İsrail’in kuruluşundan beri burayı ziyaret eden ilk Çad Başkanı olduğu vurgulandı.

Müslüman çoğunluğa sahip bir Orta Afrika ülkesi olan Çad ile tüm diplomatik ilişkiler 1972 yılında dondurulmuş, Çad 1988’de Filistin’i resmen tanımıştı.

İsrail, bir süredir Netanyahu’nun liderliğinde aralarında Mali, Somali dâhil olmak üzere birçok Müslüman Afrika ülkeleriyle birlikte Körfez ülkeleriyle de ilişkilerini geliştirme girişimlerinde bulunuyor.

“Afrika’nın kalbine ulaşmaya çalışıyoruz”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, son dönemde ülkesi ile Afrika ülkeleri arasında gelişen ilişkilere işaret ederek, “Afrika’nın kalbine ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.

Netanyahu, Deby ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Bu tarihi bir toplantıdır ve gerçekleştirdiğimiz bir başka diplomatik başarıdır. Bu, ortaya koyduğumuz çabaların sonucu olan önemli bir ziyarettir” dedi.

 

BAHREYN VE SUDAN

İsrail’de Kanal 2 televizyonuna konuşan İsrailli üst düzey bir yetkili, Bahreyn ile diplomatik ilişkilerin başlatılması için iki ülke temsilcilerinin görüştüğünü açıkladı. Yetkili, ilişkilerin başlatılması için ne tür girişimlerde bulunulduğuna dair ise bilgi vermedi. Netanyahu da Bahreyn’le diplomatik ilişki kurma eğiliminde olduklarını doğruladı. İsrail Ekonomi Bakanı Eli Cohen, gelecek yıl nisan ayında Bahreyn’de düzenlenecek konferansa davet edildiğini açıklarken Bahreyn konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Bu arada diplomatik kaynaklar, İsrail’in Bahreyn’in yanı sıra Sudan’la da diplomatik ilişki kurmaya hazırlandığını ifade etti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün