HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Aralık 2017 Cuma - 14:58

Büyükşehir'den Basmane Çukuru hamlesi... O karara itiraz!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Basmane Çukuru’nun olduğu bölgeyi kapsayan alanı ilgilendiren idare mahkemesinin iptal kararına itiraz etti. Büyükşehir, mahkeme sonucunu bölge idareye taşıdı.

Büyükşehir den Basmane Çukuru hamlesi... O karara itiraz!

EGEDESONSÖZ- Kamuoyunda “Basmane Çukuru” olarak bilinen Konak’taki dev araziyle ilgili mahkeme süreci devam ediyor.  Güçbirliği Holding’in borçlarına karşılık TMFS’nin el koyduğu, daha sonra da satışa çıkarttığı çukur alanın ihalesini 80 milyon dolara Folkart A.Ş’nin de içinde bulunduğu konsorsiyum satın almıştı. Bölgede inşaatına başlanacak projenin görselleri kamuoyuyla paylaşılmış, bazı kesimlerin de tepkisine neden olunca revizyona gidilmişti. Folkart tarafından arazide çalışmalar yapılırken İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yüksel Çakmur ve arkadaşları dava açmış geçtiğimiz haftalarda mahkeme de planları iptal etmişti.

İzmir 5. İdare Mahkemesi, açılan dava sonrasında Konak Belediyesi’nin 2013 yılında meclisten geçirerek onayladığı, 2016 yılında şirketin belediyeden aldığı “imar durum belgesini” inceleyerek bölgenin planlarını iptal etti. İptal gerekçesinde ise, projenin bölgeye yük getirdiği, ulaşımı etkilediği, trafik düzenini bozacağı ve yüksek yoğunluklu yapının kentin siluetini etkileyeceği vurgulandı.

Basmane Çukuru’na yapılacak proje mahkeme kararı sonrasında durdurulurken itiraz ve yargı süreci nedeniyle projenin en az 5 ay gecikeceği dile getirildi. Folkart A.Ş yetkilileri ise şimdiye kadar yaptıkları çalışmaların güvenliğini sağlayıp bölgedeki iş makinalarını geri çekti.

GEREKÇELER SIRALANDI
Doğrudan plan iptal olduğu için muhatabı konumunda olan İzmir Büyükşehir Belediyesi günlerdir yaptıkları çalışmaları tamamladı. Hukukçular ve imar bürokratlarından oluşan ekip hazırlanan raporlara bilirkişi ve uzman görüşleri de ekledi. Dosya, bölge idare mahkemesine gönderilirken iptal kararının iptal edilmesi istendi. Büyükşehir, projenin yapımında kamu yararının bulunduğuna da vurgu yaptı.  Belediyenin arsa payından kaynaklı yüzde 30 hakkının bulunduğu, bunun da yapılacak projede kendilerine ayrılacağı ilkesi üzerinde duruldu. Yıllardır boş, çukur halde duran arazinin yeni projeyle bölgeye katacağı değerin de altı çizildi. Ayrıca, idare mahkemesinin aldığı ilk iptal kararının da teknik olarak eksikliğine dikkat çekildi.

Öte yandan, Folkart kamuoyunda bazı kesimlerin tepkisine neden olan 267 katlı bina için de yeni proje çizdirdi. Dünya mimarisinden alınan örnekler sonucunda yüksekliğin büyük oranda düşürüldüğü belirtilirken yeni projenin yeşili bol, yoğunluğu az olacağı vurgulandı. Son rötuşları yapılan yeni projenin görsellerinin önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor. 

 
Kocaoğlu'ndan vekillere kongre mektubu: 'Deneyim ve kararlılığınız önemli'
 
Karşıyaka'da şirketleşme fiyaskosu
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KADİR 26 Aralık 2017 Salı 09:10

AĞZI OLAN YORUM YAPIYOR. adam oraya 80 milyon dolar yatırmış. yok öyle olmasın yok böyle olmasın. İzmir in 20 yıllık utancını kapatmaya çalışan başkan ve forkart a teşekkür etmeli İzmirli. O çukurdan dolayı izmir e ne yatırımcı geliyor nede sanayici. neden çakmur gibi İzmiri sevmeyen İzmir düşmanı olan kişilerle muhatap olmamak için. o çukurdan dolayı devası 2 holdin batmış durumda binlerce yatırımcı mağdur edilmiş durumda. O arsa sizin olsa veya İzmir in düşmanı Çakmur un olsa orayı park mı yapar yoksa gökdelen mi diker. Park yapar veya yeşil alan olarak İzmire bağışlar diyen bir Allahın kulu çıkar mı. Başkasının malı üzerine herkes ahkam kesiyor. Mesela Mustafa BAlbay . Peki Balbayın sorunu çözme adına bir projesi varmı. Var neymiş İzmir Belediyesi orayı geri alsın peki hangi para ile. eski para ile 300.000.000.000 trilyon para ödemesi lazım. İzmir bu parayı ödeyebilir mi. Ağzı olan konuşuyor işte

Yorumu oyla      13      5  
sezarın hakkı sezara 23 Aralık 2017 Cumartesi 15:45

bu proje tam bir sanat eseri ama revize edilmiş hali açıklandı. siz görmemişsiniz. skycraperscity türkiye bölümünde var. yeni hali hakkaten nükleer santral bacasına benziyor. İStanbul gibi 4-5 tane gökdelen bölgesi oluşturuyoruz. şehir de skyline namına bir şey kalmayacak. hata yapılıyor. aşşağıda sezo isimli yorumcu da belirtmiş. büyükşehirin radikal bir karar alıp hakkaten ykm dışında gökdelen yapımını yasaklamalı. gidişat iyi değil çünkü. bakın bugün F.altay a istinye park adı altında 29 katlı bina yapılıyor. buna bir engel koyulmalı. Yüksekten bakma sevdası olanları Yeni kent merkezi yada Balçova teleferige yönlendirmeli.

Yorumu oyla      11      5  
mhalif 23 Aralık 2017 Cumartesi 14:41

revize edilen ve büyükşehirin ayrı bina talebini de içeren yeni projenin açıklanmasını bekliyoruz, mevut projeye "hilkat garibesi" diyenlerin ise, sanat mimari ve estetik yoksunu olduklarını söyleyebilirim. izmirdeki mevcut yapılara bakarak tabiki...

Yorumu oyla      12      5  
Mert 22 Aralık 2017 Cuma 20:50

Çakmur chp genel başkanı olsun bu inatla AKP yi de pes ettirir

Yorumu oyla      13      5  
Nurizade 22 Aralık 2017 Cuma 20:48

İzmir kabul ederse ileride çok pişman olacağı bir proje. Hem trafik, hem görünüm olarak İzmir'e ihanetin projesi.

Yorumu oyla      12      6  
sezo 22 Aralık 2017 Cuma 18:40

Aziz kocaoğlunun da AKP li siyasiler den farklı yok!! Dikin izmirin her yerine gökdelenleri! MAdem her yere gökdelen dikilecek. Yeni kent merkezi ne diye planlandı??? madem her yere gökdelen dikilecek. yeni kent merkezi imar planı iptla oldugunda büyük şehir meclisinden onay alıpta geçti ? neden neden neden ??? herkes körfez geçiş projesine karşı ama mavişehirin ucubeleri yetmiyor gibi bir de 35 -50 katlı gökdelenlerin dikilmesine kimse ses çıkarmıyor neden ? otobarın yeni kent merkezi ile yeşil ovanın yeni kent merkezi ile alakası yok ama buralara da gökdelen dikiliyor neden ? büyükşehire belediyesi kırsala destek veriyor. bunlar hep göstermelik. izmirde olumsuz olan hiç bir şeye itirazları yok. İzmir istanbul olma yolunda ilerlerken henüz hiç bir eşy için geç değil. Yeni kent merkezi Haricinde izmirde 20 kat üzeri bina yapımı acilen yasaklanmalıdır. yeni imar planları oluşturulup praseller birleştirilmeli daha geniş alanlar yaratılmalıdır. ancak bu projenin yapılma çabasından tutun , yeni imar planlarının yapılmaması na akdar herşeyde büyük eşhirin çıkarı var. izmiri şimdiki halinden de daha beton bir şekle sokucaklar.

Yorumu oyla      13      6  
22 Aralık 2017 Cuma 15:30

Hilkat Garibesi !

Yorumu oyla      14      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kocaoğlu'ndan vekillere kongre mektubu: 'Deneyim ve kararlılığınız önemli'
Kongre süreci devam eden CHP’de İzmir il başkanlığı için aday arayışları ...
ASKİ'den yatırım hamlesi... 26 tesis yolda!
Sağlıklı ve sorunsuz içme suyu projesi kapsamında il genelinde yatırımlarını ...
Konak'taki okullarda e-atık seferberliği
İzmir’in kalbi Konak’ta yürütülen çevreci faaliyetler kapsamında okullarda ...
 
Gaziemir’de personele yangın eğitimi
Gaziemir Belediyesi personeline yangın durumunda yapılması gerekenler, ...
Çinliler 'Bahar Bayramı' için İzmir'e geliyor
Şubat ayında İzmir'de “Çin Bahar Bayramı” etkinliğine imza atmaya hazırlanan ...
Bayındır Belediye Başkanı Sesli, Egedesonsöz'e konuştu: 'Her isteyene kız verilmez'
Bayındır Belediye Başkanı Sesli, Egedesonsöz'e konuştu: 'Her isteyene kız verilmez'
 
İzmir'deki büyük dönüşümde ihale zamanı... Uzundere tamam, Kahramanlar devam!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karabağlar-Uzundere ve Konak-Kahramanlar’da ...
Bergama modern hayvan pazarına kavuşuyor
Bergama, alıcı ve satıcılara daha rahat bir ortamda alışveriş imkânı sunacak ...
Ve o yol açıldı... İzmir trafiği nefes alacak
İzmir’in en yoğun güzergahlarından biri olan Ankara Caddesi’ne alternatif ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva