Türkiye eski Başbakanı Mustafa Bülent Ecevit’in, 12. Ölüm yıldönümü nedeniyle Kapaklı Belediyesi tarafından bir anma programı düzenlendi. 

Halk dilinde ‘Karaoğlan’ lakabını alan ve 1972–1980 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı’nda, 1987–2004 yılları arasında ise Demokratik Sol Parti Genel Başkanlığı görevinde bulunmuş Bülent Ecevit için 18 Kasım Pazar günü anma programı düzenlendi. Eski Başbakan Ecevit için düzenlenen anma programı, adının verildiği İsmetpaşa Mahallesi’nde bulunan Bülent Ecevit Parkı’nda başladı. Burada düzenlenen çelenk sunma töreninde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kadir Albayrak ve Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı anıta çelenk sundu.

300 ADET NUTUK VE ATKI DAĞITILDI

Anma programı saat 14:00’da Recep Güven Parkı’nda devam etti. Burada ise Bülent Ecevit’in bulunduğu resimler ve tarihe damgasını vurmuş anların cansız hatıraları sergilendi. Ziyaretçilerden yoğun ilgi gören fotoğraf sergisinde, katılımcılara Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümsüz eseri ‘Nutuk’ kitabı ve birer atkı hediye edildi. Ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı tarafından barış anlamına gelen iki beyaz güvercin serbest bırakıldı. Düzenlenen programda Bülent Ecevit ve hayatı hakkında slayt gösterisi sunuldu ve Galip Coşkun Hoca tarafından Ecevit ve tüm Türk Büyüklerinin ruhu için Kur’an-ı Kerim Tilaveti okundu.

‘’O SAVAŞA HER ZAMAN KARŞI GELDİ’’

Programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalarını yapmak üzere Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı kürsüdeki yerini aldı. Siyaset hayatında önemli bir aktör olan ‘Bülent Ecevit’e dair anılarını anlatan Başkan Mandalı, ‘’Ecevit’i anlatmak, anlamak çok önemlidir. Sizler de az önce slayt gösterisinde hayatını gördünüz fakat ben de kendisi ile hatıralarıma değinmek isterim. 1973 yılında kendisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel başkanı oldu. O savaşa her zaman karşı gelendi fakat barış için de çabalamaktan hiç geri durmadı.Kıbrıs Harekatı'nda ulusal kanalımız olan TRT’de konuşan Ecevit; ‘Biz savaşa değil barışa gidiyoruz. Sadece ırkdaşlarımıza değil, Rum kardeşlerimize de barış getireceğiz.’ Sözlerini söyledi. Ve başarılı bir şekilde Kıbrıs Barış Harekatı başladı. Kendisi bu süreçte olmazsa olmazları başardı. 1977 yılında 200 civarında milletvekili ile partisini mecliste temsil etti ve tek başına iktidara geldi. Tabi o zamanlar da iç ve dış mihrakların oyunları sürüyordu. Kendisi dış mihrakların oyununu bertaraf etti ve içeride de müthiş bir politika izleyerek dengeleri koruyordu. Fakat karaborsanın ayyuka çıkması ve iş adamlarının bunu fırsata çevirmesi ile ekonomi alt üst oldu ve kendisi de bu baskıya dayanamayarak istifa etti.’’ dedi.

‘’80 İHTİLALİNDE DEMOKRASİMİZ AĞIR DARBE ALDI’’

Ardından halk arasında ’80 İhtilali’ olarak bilinen sürece de değinen Mandalı, ‘’Akabinde Süleyman Demirel iktidara geldi. Demirel iktidara gelir gelmez 12 Eylül 1980 ihtilali gerçekleşti. Bu ihtilal ile birlikte demokrasimiz ağır bir darbe aldı. Bu ihtilalle birlikte siyasetçilerimizin bir çoğuna yasak geldi. Bu yasağa takılanlardan biri de rahmetli Bülent Ecevit oldu. 1983 yılında ise ihtilal süreci kalkıyordu ve yavaş yavaş demokrasimizi geri kazanmaya başlıyorduk. Tabi Adalet Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ve siyasette uğraş veren birçok parti yasaklandı. Nitekim seçim dönemi geldi çattı ve Turgut Özal sandıktan çıktı. Tekrar çok partili siyasete gidilmesi ile birlikte bir referandum gerçekleşti. Bu referandum neticesinde eski siyasetçilerin siyaset yasağı kalktı ve Bülent Ecevit de yeniden siyasete kavuştu.’’ İfadelerini kullandı.

‘’BÖYLE SİYASETÇİ KOLAY GELMEZ’’

Rahmetli Bülent Ecevit ile Çorlu mitingindeki bir anısını da paylaşan Mandalı, ‘’1983’lü yıllarda Sosyal Demokrat Halkçı Partisi’nde siyasete başladım. Ardından Cumhuriyet Halk Partisi’ne geçmek için SP’den istifa ederek CHP Teşkilatı’nı kurduk. Tekirdağ’da ilk CHP Teşkilatını kuran belde biz olmuştuk. Burada görev yönetirken, siyasetimi Demokratik Sol Parti’de yapma kararı aldım. Bülent Ecevit’in arkasında siyaset yapmak, benim için bir onurdu. 2004 yılında aday olmak için rahmetli Ecevit’in Çorlu mitingine katıldım. Ecevit’in hastalıktan dolayı çok mecali yoktu, fakat yine de vatandaşları selamlamaktan kendini alıkoymuyordu. Böyle bir siyasetçi kolay kolay gelmez. Siz belki bilmiyorsunuz ama kendisi rahmetli babasının Mekke’deki mal varlığını Diyanet İşleri’ne bağışladığını bilmelisiniz. Dinimiz Allah ile bizim aramızda fakat son zamanda bazı siyasetçiler u dini istismar ederek oy potansiyelini arttırmaya çalışıyor. Sakın ola bu tip tuzaklara gelmeyin. Ben 2004-2009 yılında %1’lik DSP’den seçilerek Belediye Başkanlığı görevimi devam ettirdim. 2013 yılında Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra CHP’ye geri döndüm.’’ Dedi.

‘’ECEVİT SİYASETÇİ DEĞİL DEVLET ADAMIDIR’’

Başkan Mandalı, son olarak şunları söyledi; ‘’Benim gönlümde Bülent Ecevit siyasetçi değil, bir devlet adamıdır. Kendisinin dediği gibi ‘İnsanca, hakça bir düzen. Ne ezen, ne ezilen.’ Biz bunları eğer bir arada yürütmek istiyorsak, hepimiz Bülent Ecevit hayranı olmalıyız. Tüm insanları Allah’ın yaratmış olduğu kullar olarak görmeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle Rahmetli Bülent Ecevit’i saygı, sevgi ve hürmetle anıyorum. Allah rahmet eylesin. ‘’

‘’RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUM’’

Programında bir diğer konuşmacısı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak oldu. Katılımcıları selamlayarak konuşmalarına başlayan Albayrak, ‘’Eski Genel Başkanımız ve Başbakanımız Bülent Ecevit’in 12. Ölüm yıldönümünde böyle güzel bir anma programında sizlerle birlikte olduğum için mutluyum. Bu töreni tertipleyen başta Kapaklı Belediye Başkanımız İrfan Mandalı ve ekibini tebrik ediyorum. Çok da farklı olmayan iki partinin yöneticiliğini yapmış bu yüce şahsiyeti, işçilerin temel haklarını kullanmasının önünü açtığı için Türkiye’de çalışan biri olarak rahmetle ve minnetle anıyorum.’’ dedi.

‘’KARDEŞLİĞİN EN BÜYÜK ÖRNEĞİ KAPAKLI’DIR’’

Ayrıca Kapaklı’daki kardeşlik olgusuna vurgu yapan Albayrak, ‘’Beni en etkileyen olay İsmet İnönü’nün Ecevit’e seçimlerin ardından önünü ilikleyerek ‘Yeni Genel Başkanım’ demesidir. Çünkü bu hareket hepimize örnek olmuştur. Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk der ki; ‘Lider önde giden değil, yol gösterendir.’ Ecevit bence bir yol göstericiydi. Biz o dönemin bürokratlarından olarak seçim kaybettiğimizde Türkiye’nin farklı yerlerine gönderildik. Fakat bilmiyorlar ki Sosyal Demokrat düşünce olarak Türkiye’nin her yerini bizim olarak görüyoruz. Edirne’de de görev yaparız, Diyarbakır’da da. Bence Türkiye’nin bütün bölgeleri kardeş ve bunun en büyük örneği Kapaklı’dır. Çünkü Kapaklı’nın %13’ü buralı, % 87’si Türkiye mozaiği. Ben bu yüzden de tüm Kapaklı halkına sevgilerimi, saygılarımı sunuyor; Rahmetli Ecevit’i ölüm yıldönümünde saygı ile anıyorum.’’ Sözlerini kaydetti.

ATATÜRK'TEN ALINTI YAPTI

Programın son konuşmacısı ise Ulusal Gençlik Derneği Eski Başkanı Erdal Yalçın oldu. Yalçın, ‘’Sözlerime Büyük Önder Atatürk’ün bir sözünü anımsatarak başlamak istiyorum; ‘Büyük ölülere matem gerekmez, onun sözlerini hatırlamak yeterlidir.’ Bugün Bülent Ecevit’e ünvanları ile selam göndermek istiyorum. Türkiye’ye ilk kez toplu sözleşme ve grev gibi sendikal hakları getiren, iş güvencesi ve işsizlik sigorta yasasını çıkartan, işçi ve emekçi dostu Ecevit’e; işçi kenti Kapaklı’dan selam olsun. Türk ile Kürt’ün, Alevi ile Sünni’nin kardeşliğini savunan; Cami ile Cemevi benim için birdir diyen, vatanın birliğini ve bölünmez bütünlüğünü ulusal birlik ile birleştiren Bülent Ecevit’e selam olsun. Kıbrıs’da katliama uğrayan soydaşlarımıza gerçekleştirilen zulmün önüne geçen, huzur içerisinde yaşamaları için dünyayı karşısına alan Kıbrıs Fatih’i Ecevit’e selam olsun. Darbelere direnen, kesintisiz ve sürekli demokrasi için mücadele veren yılmaz savunucumuz Ecevit’e selam olsun. Köykentlerin mimarı, Bülent Ecevit’e selam olsun.’’ İfadelerini kullandı.

‘’YENİ KÜLTÜR MERKEZİNİN ADI BÜLENT ECEVİT OLSUN’’

Yalçın son olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Albayrak ve Başkan İrfan Mandalı’ya bir öneride bulundu. İnşaatında sona gelinen yeni Kültür Merkezi hakkında isim önerisinde bulunan Yalçın, ‘’Başta söylediğim gibi büyük öndere matem gerekmez, onun sözlerini hatırlamak gerekli sözünden yola çıkarsak; onun fikirlerini yaşamak ve yaşatmak gerekir. Çağdaş birey olmadan, çağdaş toplum olamayacağına göre gençliğe hepimiz yönelmeliyiz. Eğer çağdaş bir toplum istiyorsak bu anlamda iyi bir gençlik yetiştirmek zorundayız. Bülent Ecevit sadece bir devlet adamı değil, aynı zamanda gazeteci, yazar, şair ve bir kültür adamıdır. Bu anlamda Kapaklımızda yapımı tamamlanmak üzere olan Kültür Merkezi’ne onun adının yakıştığını belirtmek isterim. Bu konuda bugün burada değerli Belediye Başkanımız İrfan Mandalı’dan bunun sözünü almak istiyoruz.’’ dedi.

BAŞKAN SÖZ VERDİ

Yalçın’ın önerisinin ardından söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, ilerleyen süreçte bir komisyon olarak toplanıp bu kararı gözden geçireceklerine dair söz verdi. Albayrak’ın sözünün ardından gerçekleştirilen anma programı noktalandı.