Ordu Suriye’ye kaç kilometre girecek? Kıbrıs büyüklüğünde bir toprak parçasına ulaşacak kadar girecekse, orada “huzur-güven-barışı” sağlamak için ne kadar kalacak?
Bir ay mı?
Beş ay mı?
Sürekli mi?
Bu bir soru.
Daha çok soru var.
Ortadoğu’da Barzani ve Talabani’yi “önder kabul eden” Kürt milliyetçiliği başarısız oldu, yerine PYD-YPG-PKK yeni oyuncu olarak sürüldü. Aşağı yukarı 70 -75 yıldır: bizim coğrafyamızda  hem ABD’nin, hem Rusya’nın ikisinin birden destek verdiği tek örgüt PYD- YPG oldu.
Çok ilginç.
Hem ABD.
Hem Rusya.
Sahip çıkıyor.
ABD, Sünni Araplar üzerinden ve Esad Rejimi üzerinden Suriye’de nüfuz alanı yaratamadığından  Kürt nüfusa sarılmak için PYD-YPG’yi kullanmak istiyor olabilir mi?  Peki, Rusya niçin ve neye karşılık PYD ile YPG’yi tutuyor, koruyor?  Rusya, Kürt nüfusu ABD’ye kaptırmamak için mi böyle davranıyor? Türkiye’nin bölgedeki Kürt nüfusu PYD ve YPG’nin etkisinden kurtaracak hiç mi oyun gücü, etkisi yok?

*  * *

Çok soru var.
Büyük resim ne?
Büyük resim içinde en başarılı oyuncu kim? ABD mi, Rusya mı? En başarılı oyuncu Rusya olabilir. Çünkü bölgede herkesle: başta ABD ile İran ile Türkiye ile Esad ile sadece Rusya hepsiyle görüşebiliyor. ABD, Suriye’yi bölmek istiyor. Rusya, Suriye’yi bütün olarak tutmak için Esad rejimini güçlendirmek istiyorsa;  Afrin’e ve sonra da Menbiç’e Türk Ordusu’nun girip başarılı olmasının yolu Tayyip Erdoğan ile Beşşar Esad’ın barışıp kucaklaşmasından mı geçiyor?
Bunu mu göreceğiz?
Büyük resimde bu mu var?

*  * *

Erdoğan, Esad ile kucaklaşmaya mecbur kalıp, “ülkem için bu özveriyi yaptım” diyebilir mi? Yoksa  ABD, PYD ve YPG konusunda tavır değiştirirse Tayyip Erdoğan, Rusya’yı bırakıp  yeniden ABD saflarına dönebilir mi? Türkiye bölgede herkesle görüşen bir oyuncu olabilseydi daha iyi olmaz mıydı?
Niçin olmadı?
Neden olamadı?
Fırat Kalkanı sırasında Türkiye, ABD ve Koalisyon güçleri ile beraber oldu. Fırat Kalkanı’nı başarıyla bitti.Türkiye sonradan ABD saflarını bırakıp şimdi Rusya, İran, Suriye tarafına geçmek zorunda niçin kaldı?

*  * *

Rusya, Türkiye’ye sadece 10-15 kilometrelik bir alanda “güvenli bölge kurmasına” mı destek veriyor?  İktidar partisi ise “Afrin’i alacağız sonra Menbiç’e yürüyeceğiz” açıklamasını seçim propagandası malzemesi olarak mı kullanıyor?
Çok soru var.
Biz Afrin ile Menbiç’e çıkarma mı yapıyoruz yoksa 10-15 kilometrelik bir tampon bölge mi kuruyoruz?  6 yıl önce Suriye’de iç çatışma patladığında yapmamız gerekeni şimdi yeni mi akıl ediyoruz?
Çok soru var.
Büyük resim ne?
NOT: Dünkü yazıda bir rakam hatası yaptım. Okurlarım uyardı. Afrin,  2850 değil 3850 kilometre kare büyüklüktedir. Kıbrıs ise 3450 kilometrekare civarındadır. Düzeltir, özür dilerim.