20 Nisan 2024 Cumartesi   

BURUN ESTETİĞİ (RİNOPLASTİ) NEDİR?

 BURUN ESTETİĞİ (RİNOPLASTİ) NEDİR?
 

Burun estetiği bir anlamda fonksiyonel rekonstrüktif nazal cerrahidir. Kulak, burun, boğaz (KBB) anabilim dalının temel ameliyatlarından biridir. Burun, öncelikle fonksiyon olarak görevini iyi yapmalıdır. Nefes alma, havayı nemlendirme ve yabancı partiküllerden temizleme burunun asıl görevleridir. KBB olarak burun içinde sinüzit, septum deviasyonu, alt konka hipertrofileri gibi patolojileri medikal gerek operasyon olarak tedavi ederken muhakkak burun dışı anatomisinde detaylı olarak bakmaktayız. Burun dışında aksta eğrilik, burun dışında aşırı kemik, burun ucunda deformasyonlar aynı zamanda burun içi fonksiyonlarını da etkileyebilir. Burun dışını gerek kozmetik, gerek fonksiyonel açıdan düzeltmenin doğru zamanı içini düzeltirken olmaktadır. Burun içi ve dışı bir bütündür. İyi bir burun, estetik olarak ameliyat edildiği belli olmayan fakat yüz hatları ve ölçüleri ile uyumlu olmalıdır. Burun ucu, burun sırtı, burun kanatları ve burun delikleri gibi bütünü oluşturan burun yapılarının da birbirleriyle orantılı ve uyum içinde olması gereklidir. Dudaklar ve burun arasındaki açı, kadınlar için 95 ila 105 derece; erkekler için ise 90 ila 95 derece arasında olmalıdır. Burun-alın ve burun-yanak açıları da hastaların yüz şekline göre ayarlanmalıdır.

SEPTORİNOPLASTİ AMELİYATI NEDİR?
Septorinoplasti bir burun ameliyatı türüdür. Burun septumunda eğrilik sebebi ile oluşan solunum sorunları ve estetik kaygılar bu tip burun ameliyatıyla çözümlenir. Aynı zamanda estetik problemler düzeltilirken burundan nefes alma problemleri de düzeltilmektedir ve hastanın rahat nefes alması sağlanmaktadır. Nefes alma problemleri düzelince buna bağlı olarak ağzı açık uyuma, horlama, uyku bozuklukları,  sinüzit, alerji ve baş ağrısı gibi problemler de rahatlamaktadır. Septorinoplasti sırasında burundaki iç ve dış sorunlar çözümlenir.
Septorinoplasti ameliyatının bir diğer faydası da aynı ameliyatta burun içinde nefes alma problemi doğuran kemik ve özellikle kıkırdak yapılar estetik açıdan burun dokusunu desteklemek ve onarmak için kullanılır ve kendi dokunuz olduğu için çok değerlidir.

KULAK ESTETİĞİ (OTOPLASTİ) NEDİR?
Otoplasti ameliyatı kulak kepçesinin kafatası ile yaptığı açının geniş olması ve kepçenin dışa doğru açık durması hali olan kepçe kulak deformitesinin düzeltilmesi için yapılan ameliyattır, buna kulak estetiği de denir.
Kulak kepçesiyle kafatası arasındaki açı 30-40 derece olmalı bunun en ideali ise 36 derece olmasıdır. Otoplasti ameliyatında hedeflenen kafatası kulak kepçesi arasındaki bu ideal açının yaratılması ve kulak memesinin dışa dönüklüğü veya kepçenin büyüklüğü gibi anormallikler de düzeltilir.
Hasta burun estetiği için anestezi almışsa ve kepçe kulak deformitesi de varsa hastada her iki ameliyat birlikte yapılabilir.
İyileşme sürecinde 2 gün baskılı sargı uygulandıktan sonra hastanın 10 gün saç bandı kullanması öneriyoruz.
Kulak kepçesi gelişimini genellikle 5-6 yaşlarında tamamlar ve çocuk ilkokula başlamadan önce okul arkadaşları tarafından psikolojik travma yapılmaması için en uygun kepçe kulak deformitesi düzeltme okul öncesi 5-6 yaş civarında yapılmalıdır. Bu sebeple küçük yaşta olan çocuklara da kulak estetiği ameliyatı yapılabilmektedir.
Kulak kepçesinin anormallikleri ve sık görülen kepçe kulak deformitesinin düzeltilmesi için kulak kepçesinin durumuna göre değişik tekniklerle ameliyat yapılmaktadır.

 

Özel Mediworld Tıp Merkezi
Kulak Burun Boğaz Uzmanı
Op. Dr. Abdulkadir Kilimcioğlu

Tarih: 18 Ocak 2020 Cumartesi    Hit: 6753

Fotoğraflar
  • #
  • #
Henüz yourm yapılmadı, ilk yorum yapan sen ol