Hava Durumu

Bursa'nın markası kestane de hasat sürüyor...

Adı Bursa ile özdeşleşen, Bursa'nın markalarından biri olan ve dağ köylerinde yaşayan vatandaşların geçim kaynağı kestanenin hasadı sürüyor. Metrelerce yüksekliğe ulaşan ağaçlara tırmanarak ellerindeki sopalarla dokuyup hasat yapan üreticiler, kestanenin kilo fiyatının 10-15 lira arasında olduğunu söylüyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2019 07:00
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2019 07:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursahayat.com.tr/
Bursa'nın markası kestane de hasat sürüyor...

ALİ KAMUR

Bursa'dan toplanıp Türkiye'nin birçok yerine gönderilen kestane hasadına başlandı. Yerden yaklaşık 20 metre yüksekliğe ulaşan ağaçlara tırmanarak ellerinde sopalarla hasat yapan köylüler, dokudukları dikenli kozaların içindeki kestaneyi ayıklıyor. Bu yıl verimin az olmasından dert yanan kestane üreticileri, hastalıktan dolayı yarı yarıya ürün aldıklarını belirtti.

"ARACILAR VE TÜCCARLAR BİZİ EZİYOR!"

Bursa'nın Uludağ eteklerine kurulu olan Saadet Mahallesi'ndeki kestane üreticilerinden Orhan Arık, kestane üretiminin zevkli ve keyifli olduğu kadar zahmetli olduğunu belirtti. Hasat döneminde sabah erken saatlerde başladıkları ve akşam havanın kararmasına yakın saatlere kadar kestane topladıklarını dile getiren Arık, "Sabah namazından sonra kahvaltımızı yaparız ve en geç 7 gibi mesaimiz başlar. Ailecek evden çıkıyoruz. Sabah geceden dökülen taneleri toplamakla başlıyoruz. Bu işlemden sonra ağaçların üzerine çıkarak sopalarla vurarak dokuma yapıyoruz. Başka çözümü veya alternatifi yok. Bu şekilde döküyoruz. Bizimle birlikte çalışacak, çalıştıracak adam bulamıyoruz. Dokuma, toplama ve ayıklama işleminin zorluğunu herkes biliyor. Bulduklarımızda günlük 300-350 lira arası yevmiye istiyor. O yüzden her şeyi kendimiz idare ediyoruz. Piyasaya girdiğimizde ise tüccarlar, aracılar bizi eziyor.  Malımızın değerini vermiyor. Ürünün kalitesine, büyüklüğüne göre kilo fiyatı 10 lira ile 15 lira arası değişiyor."  diyerek aracılardan dert yanarken, işçilikte zorlandıklarını ifade etti.

"BAKIM YAPAMIYORUZ, ORMANCILAR İZİN VERMİYOR"

Geçtiğimiz yıllara göre verimin yarı yarıya düştüğünü belirten Orhan Arık, "Geçen senelerde bin, bin 200 kilo arası kestane toplamışlığım vardı. Bu yıl 600-700 kilo civarında bir mahsulde kaldık. Kestane üreticisinin en büyük sorunu yaban hayvanları ve yevmiye usulü çalıştırdığımız insanlar. Bizim nesilden sonra bu zahmetli işi yapacak kimse belki de kalmaz. Çünkü yeni nesil gençler az zahmetle çok para kazanmanın derdine düşmüşler. Emek vermeden, masa başında oturarak bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Kestane orman meyvesi olarak geçiyor. Devlet bu ağaçların bakımını ve hasadını köylüye verirse daha çok verim alınır ve ekonomimize katkımız artar. Ormana girip ağaca bakım yapamıyoruz. Bir şey yaptığımız zaman ormancılar hemen gelip bize ceza kesiyor. Kestane ağaçlarına ne kadar çok temizlik yaparsanız o kadar çok meyve verir. Ormancılar temizlik yapmamıza izin vermiyorlar. Ancak biz ekmek yediğimiz ağaç olduğu için gizli gizli kendimiz yapıyoruz." diyerek ormandaki uğraşlarını ve doğaya olan saygılarını aktardı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.