Kahramanmaraş’ta oto yıkama, ev temizliği ve halı yıkama üzerine bir iş yeri açan Sibel Sarı, Türkiye’de ki birkaç bayan oto yıkamadan biri olduklarını söyledi. 20 yılı aşkın süredir ev hanımlığı yapan ve 6 çocuk sahibi olan Sarı, çocuklarını yetiştirdikten sonra kendisinin yapabileceği bir iş aramaya başladığını ve araba sevdasının onu oto yıkamacılığa teşvik ettiğini vurguladı. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Sarı, daha önce hayvanlarla ilgilendiğini ve bir veteriner hekim kadar bilgi sahibi olduğunu ama hayvancılık sektörünün zor olabileceğini düşündüğünden oto yıkamacılıkta karar kıldığının altını çizdi. Kendisini kolay işin bulmadığını belirten Sarı "Bu sektör de kolay bir iş bulmuyor beni nedense. Yılarca yaptım gurur duydum, emek ettim, emeğimin karşılığını da aldım. İnsanın alın terini, kendi emeğini yemesi kadar güzel bir şey yok " dedi.

KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA İYİ TEMİZLİYOR”

Uzun yıllar sonra eline kalem-kağıt almamış birine göre ilk girişte ehliyeti kazanmanın verdiği öz güven ile oto yıkama işine girdiğini vurgulayan Sarı, araçları kadınların erkeklerden daha iyi temizlediğini söyledi. Sarı, "Temizlik işine girdikten sonra, araç merakım zaten vardı. Araçları çok seviyorum, bir bayanım ama transit gibi büyük araçlar kullanabiliyorum. Yıllar sonra ehliyeti bir kere de aldım. Baktım ki ben bunu yapabiliyorsam 20 yıl elime kâğıt kalem almamışım, sonra sınava giriyorum bir kere de bütün sınavlarımı almışım demek ki yapabilirim yani kendi kendime. Araçları yıkamaya başladık baktık ki erkeklerin yıkadıklarını beğenmemeye başladım, şurası daha güzel olabilir burası şöyle olabilir. Baktık ki biz yapabiliyoruz. Bize dediler ki elinin hamuruyla bu işi nasıl yapacaksın. Ben elimin hamuruyla yıllardır koyun gütmüşüm. Her konuda eşime destek çıkmışım. Kadının arkasında erkek, erkeğin arkasında kadın güçlü bir şekilde destek vermeli hayatın bir anlamı olmalı diye düşünüyorum. Bu işe başlarken herkesin eşi olduğu gibi benim de eşim tutucu davrandı. Benim işim direk erkeklere hitap ediyor. Ben dedim ki siz hastalanınca hastaneye gidiyorsunuz bayanlar iğne yapıyor, o zaman niye bu erkek işi bayan işi demiyorsunuz. Hayat dolaylı şekilde zincirleme olarak bir birine bağlı bence. Yapamazsın zor bir iş mahcup olursun ama gönlünü de kırmak istemiyorum dedi. Desteklerini de verdi " diye konuştu.

ÖZGÜVENLE İNSAN HER İŞİ BAŞARABİLİR”

Bu günlere kolay gelmediğini dile getiren Sarı, şunları kaydetti: "Zor günleri geçirdim şu anda işim çok güzel her türlü temizliğe cevap verecek kadar ekiplerimiz, personelimiz tecrübemiz var bundan dolayı öz güvenimiz yükseliyor. Bize gelen önerileri artı eksi olarak dikkate alıyoruz. Ekibimizde, gelen müşterilerimizde bu durumdan çok memnun. Mahcup olma korkusu her zaman olur insanda bununda kendisini yenilemek için güzel bir duygu olduğunu düşünüyorum. Daha güzel yerlere de gideceğini düşünerek sabırla çalışıyoruz. Müşterilerimizi de gösterdikleri ilgiden dolayı çok teşekkür ediyorum. Her zaman başımızın üstünde yerleri var. Biz bir gün için düşünmüyoruz. İşimizi uzun bir zaman yapmayı düşündüğümüz için işimi en kaliteli yapmanın yollarını arayarak devam ediyoruz"

20’YE YAKIN PERSONELİMİZ VAR”

İnsanın istedikten sonra her şeyi yapabileceğine inandığını belirten Sarı, "Bayanlarımızı da alıştırdım. Araç yıkadıkları için kendilerini farklı hissediyorlar. Herkesin yapmadığı işi yapıyorlar. Aşağı yukarı 20’ye yakın bayan personelimiz var. Bayanlarımız bayan olduğun için bana güveniyor. Onlara örnek olduğum için cesaret geliyor" şeklinde konuştu.

TAŞIMA SUYUYLA DEĞİRMEN DÖNMEZ”

Yaptığı işin kendisi için önemli olduğunu, işi sayesinde çocuklarına baktığını ve evin geçimine katkı sunduğunu aktaran Sarı, zor durumda olan insanlara örnek olduğunu söyledi. İşe başladığında çevredekilerin olumlu tepkisiyle karşılaşan Sarı, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: "İnsanlarımız çok hoşgörülü. Görünürde herkes kötüdür. Kimseye güvenilmez imajı var ama öyle değil. Çok kaliteli insanlar var. Senin niyetinde güzel olursa Allah’ım iyilerle karşılaştırıyor. Desteklerini verdiler. Bizde işimizi geliştirdik. Müşterilerimiz gerçekten anlıyorsunuz diyorlar. Gerçekten bir süre sonra anlıyorsun taşıma suyuyla değirmen dönmez. Bayanlarımız araçlardan anlıyor. Benimde zaten şoförlüğüm var, motor yıkamadan bile anlayan biriyim. Bu işi seviyorum. Hepsinden önemlisi ekip çok önemli. Ekip bana güvenmiş, ben onlara güvenmişim. Bir kişiyle olacak bir iş değil. Biraz özveri, biraz saygı olduğu zaman her şey oluyor. Bunlar olduktan sonra işinde bir tutarlılık oluyor, maddiyatta arkasından zaten geliyor. Allah’ım utandırmasın daha güzel olacak diye düşünüyorum."

Haber : Meliha Şeyda AKÇAKALE

Editör: Mahmut Beyaz