HABER MERKEZİ

Keşan FM’de yayınlanan “Bunu Konuşalım” programında, bu hafta, Madde Bağımlılığı ve Bonzai” konusu işlendi.

Moderatörlüğünü Cavit Deniz’in yaptığı programın, bu haftaki konuğu İstanbul Toplumsal Gelişim Derneği Başkanı ve Sosyal Tekniker Çiğdem Sönmez oldu.

Programda, “Madde Bağımlılığı ve Bonzai” konusunun yanı sıra; Keşan’da, Keşan Belediyesi, Keşan Kent Konseyi ve İstanbul Toplumsal Gelişim Derneği arasında imzalan protokol kapsamında, kısa süre sonra hizmet vermeye başlayacak olan “Rehabilitasyon Merkezi” hakkında da, değerlendirmelerde bulunuldu.

15 SENEDİR TEMİZ BİR HAYAT SÜRDÜRÜYORUM

Konuşmasına kendisini tanıtarak, başlayan Sönmez, şunları söyledi: “42 yaşındayım ve 13 yaşına kadar alkolle başlayıp; 26 yaşına kadar çeşitli maddeler kullanan biriydim. 26 yaşında, bunları durma kararı aldım. Yaklaşık 15 senedir temiz bir hayatı sürdürmeye devam ediyorum.”

BAĞIMLILIK; KENDİSİNE ZARAR VERDİĞİNİ

BİLEREK, YAPMAYA DEVAM ETTİĞİ HER ŞEYDİR

Keşan halkının madde bağımlılığı ve bonzai konusunda yeterli bilince sahip olduğunun altını çizerek, sözlerine devam eden Çiğdem Sönmez, şöyle konuştu: “Bağımlılık; kendisine zarar verdiğini bilerek, yapmaya devam ettiği her şeydir. Sigaranın zararlı olduğunu bilmemize rağmen kullanılmaya devam ediyor. Alkol içinde bu durum geçerlidir. Kocasından dayak yer ya da sevgilisinden eziyet görür ama halen o insanlardan vazgeçemiyorsa, bu da, bir bağımlılıktır. Para kazanma hırsıyla, kumar, at yarışı ve iddia gibi oyunlar oynamaya devam ederler. Bunlarda insanlara ekonomik açıdan zarar verir. Bağımlılığa sadece uyuşturucu gözüyle bakılmamalıdır. Kendisine zarar verdiğini bilerek, yapmaya devam edilen her şey bağımlılıktır.”

MADDE KULLANIMI SADECE KEŞAN’DA DEĞİL;

TÜRKİYE’NİN BİRÇOK YERİNDE TEHLİKELİ BOYUTTADIR

Sönmez sözlerini şöyle sürdürdü: “Uyuşturucu maddelerin isimlerini değil; içeriğini anlatarak, bilgilendirmede bulunmamız daha faydalı olur. Çünkü bu maddelerin isimlerini tekrarladıkça, ergenlik çağına giren ya da çocuk yaştaki kişilerin kafasında, ‘bu madde nedir?’ şeklinde bir merak oluşabiliyor. Sentetik uyuşturucuya geçmeden önce kullanılan bir şeyler mutlaka vardır. Daha sonra ne aşamaya gidebileceğinin de, hesabının yapılması gerekiyor. Madde kullanımı konusunda, sadece Keşan tehlikeli duruma gitmiyor; Türkiye’nin birçok yerinde tehlikeli boyuta gidiliyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde bazı şehirlere gittiğimde ne kadar yoğun bir kullanım olduğunu gördük. Türkiye’de,

bu kullanım oranlarının her geçen gün arttığını görmekteyiz. Bu dipsiz bir kuyudur. Bu kuyudan daha önce bir kişiyi kurtarmak isterken, buraya 5 kişi düşerken; şimdi 10 kişi bu kuyuya düşüyor.”

MADDE KULLANIMI DEVAM EDEN

BİRİNİN ÇALIŞILMASI MÜMKÜN DEĞİL

Uyuşturucuya yönelimin nedenleri hakkında da, değerlendirmelerde bulunan Çiğdem Sönmez, “Keşan’da bakıldığında, en büyük nedeninin işsizlik olduğu görülüyor. Ancak, madde kullanıldığı sürece, elbette ki, çalışılması mümkün değildir. Madde kullanılan birini kimse işe almaz. Çünkü kullanım devam ettiği sürece, sağlıklı düşünülemez ve yapılan iş sağlıklı şekilde yapılamaz. Bazen de, ‘bana iş verin ki, madde kullanımını bırakayım.’ deniyor. Ancak, öncelikle madde kullanımını bırakılmalı ki, çalışabilir konuma gelinsin. İstikrarlı şekilde çalışması kolay değildir.” şeklinde konuştu.

ZARAR VERİR DÜŞÜNCESİ HAKİM

Toplumun madde bağımlısına bakışı hakkında da, konuşan Sönmez, şunları söyledi: “Sokakta görüldüğünde, insanlar çekiniliyor ve aman bana bulaşmasın, zarar verir düşüncesi hakimdir. Madde bağımlısının durup dururken sokakta saldırması çok gözükmez. Tetiklendikleri zaman bu durum yaşanabilir. Örnek vermek gerekirse; bir tiner kullanıcısı sizden para istediğinde, ‘defol git!’ denildiğinde, dışlaşmış duygusunu hissederek, o sinirle saldırdığını görüyoruz. Ama ‘bozuk param yok, olsa verirdim.’ şeklinde bir yaklaşım sergilendiğinde, hiçbir şey yapmaz ve uzaklaşır gider.”

SADECE AİLE DEĞİL; TOPLUMDA, DESTEK VERMELİ

Ailelerin çocuklarının neden madde kullanımına yöneldiğini ve neden torbacılara gitme gereği duyduğunu araştırması gerektiğine dikkat çeken Çiğdem Sönmez, “Aileler, bize inat yapıyor; istese bırakır şeklinde söylemlerde bulunuyor. Elbette ki, bırakabilir ama bırakmanın da, ayrı bir eziyeti ve zorluğu vardır. Nasıl bir zorlu mücadele edildiğini insanlar bilmiş olsa, ödül verilir. İnsanların bu kişilere bırakması için destek vermeleri gerekiyor. Sadece aile değil; toplumda, destek vermeli. Madde kullanımını bıraktıktan sonra, toplumun bu insanlara nasıl davrandığı önemlidir.” şeklinde konuştu.

UTANILACAK BİR ŞEY YAPMADIM

Sönmez, sözlerine şöyle devam etti: “Ben utanılacak bir şey yapmadım. Ben bunun kronik bir hastalık olduğunu öğrendim. Hastalık nedeniyle, davranış bozukluğu yaşandı, aileye ve topluma zarar verildi.”

BEN BAŞARABİLDİYSEM, BAŞKALARI DA BAŞARABİLİR

Konuşmasına, “Madde kullanımını bırakmayı ben başarabildiysem, başkaları da başarabilir.” diyerek, devam eden Çiğdem Sönmez, şunları söyledi: “Ben kendi kendime kullanmama yönünde karar aldım. Eşimle birlikte kullanıyorduk. Sürekli evdeydim ve kimseyle diyalog içerisine girmiyordum. Eşim 5-6 gün eli boş geliyordu. 5-6 gün bu maddeyi kullanmayınca etkisinden çıktım. Ayrıca, bağımlılıktan iyileşme çok maliyetli. Çünkü insanlar tedavi alacak paraya sahip değiller.”

“Meslek edinmesini sağlayacağız”

Keşan Belediyesi, Keşan Kent Konseyi ve İstanbul Toplumsal Gelişim Derneği olarak birlikte düşünülen proje hakkında bilgilendirmede bulunan Sönmez, sözlerini şöyle devam etti: “Sertifika programlarımız olacak. Bu program çerçevesinde, kullanıcıların meslek edinmesi sağlanacak. Onların yapabileceği mesleklerin eğitimini alıp, iş bulması ve geçimini sağlaması için yardımcı olacağız.” 

BELEDİYE TARAFINDAN AÇILACAK

MERKEZ, ÜCRETSİZ HİZMET VERECEK

Çiğdem Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Açılacak merkez, uzmanlarla çalışacak ve ücretsiz hizmet verecektir. Başvuruda bulunan kimseden ücret talep edilmeyecek. Bu belediye hizmeti olması nedeniyle, tüm maddi yükü Keşan Belediyesi üstlendi. Profesyonel bir ekip bu merkezde olacak. Merkez açıldığında saha çalışmaları yapılacak. Belediyeye başvurular yapılmaya başlanacak.”

EYLÜL YA DA EKİM AYINDA

FAALİYETE BAŞLAMASI PLANLANIYOR

Sönmez, sözlerini şöyle tamamladı: “Merkezin eylül ya da ekim ayında faaliyete başlaması planlanıyor. Her şey şuanda yolunda gidiyor. Merkezin açılmasıyla birlikte sorunun kaynağına inerek, çözüm yolunda hızlı şekilde ilerleme kat edeceğimize inanıyorum.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ