MENÜ

Bundesliga'dan ‘siyah' sezona ‘kırmızı'umut fırçaları

Abone Ol Google News

Geçtiğimiz hafta boyunca biz de TFF Başkanı Nihat Özdemir’in ligleri başlatma kararı tartışıla dursun tüm futbolseverlerin gözü kulağı Bundesliga’da başlayacak futbol maçlarına çevrilmişti. Ve nihayet Bundesliga 1 ve Bundesliga 2’de sezon kaldığı yerden başlamış oldu.

Haberin Devamı

Sadece bizim için değil tüm ülkeler için de adeta bir “laboratuvar” özelliği taşıyan Bundesliga liginin ilk haftası ile ilgili bir çok yorum okuduk. 21 ülkede canlı yayınlandığından, fiziksel mücadeleden kaçınan yeni oyunda teknik kapasitelerin öne çıktığından, gol sonrası kutlamalarda göze çarpan yeni normal ritüellerin üretilmesine kadar her şeyi inceleyen yazı ve haberler..

Ama benim için Bundesliga’nın başlaması bunlardan çok daha fazlasını ifade ediyor, büyük bir hikayenin yazıldığını düşünüyorum ve bu hikayenin başlığı da “Umut”tur.

Umut deyince de aklıma yıllar önce dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Faruk Nafiz Özak ile Trabzonlu hemşerisi ressam Mustafa Ayaz’ın Ankara’da kendi kaynakları ile kurduğu ‘Mustafa Ayaz Müzesine’ yaptığım ziyaret gelir.

Haberin Devamı

Bugün 82 yaşına merdiven dayamış dünyaca ünlü ressam Ayaz’ın renk seçimleriyle ilgili söylediği sözleri o zamanlar köşeme de taşımıştım:

“Siyah boyalar getirin. Çok çok siyah boyalar. Her şeyin anlamsız olduğunu göstermek için kapkara siyah boya...”

Tüm dünyayı teslim alan koronavirüs, Ayaz’ın benzetmesindeki gibi her şeyi anlamsız gösteren sürekli siyah fırçaların vurulduğu karanlık bir tablo gibi hepimizin üstüne çöktü. Ama, “Her şey ne kadar karanlık, anlamsız, ne kadar boş değil mi diyen” Ayaz bile umutsuzluğun simgesi siyahın üstüne fırçasından bir renk akıtmak ister: Kırmızı!

Diyor ki,”.. ama küçücük bir kırmızı, küçük bir ışık gerek. o da yaşadıkça umudum olacak”. Simon Kuper’in hepimize öğrettiği ‘futbol sadece futbol değildir’ mottosunda olduğu gibi, Bundesliga’da sadece 11’ e 11 maç yapılmasını değil virüsle mücadele azmini ve kararlılığını da göstermiştir. Geleceğimize yönelik bir umut vermiştir. Dünyamızı kapkara boyayan virüse karşı kırmızı bir fırçadır Bundesliga ligi..

Ayaz’ın dediği gibi; Almanlar bize ihtiyacımız olan küçük bir ışığı vermiştir: Umut

Almanlar sadece kendi ulusları için değil tüm dünya için bu siyah tablonun üstüne kırmızı fırçayı vurmuştur.

Normalleşmenin en önemli bağışıklık güçlendiricisi ‘morali’ verdiler..

Ve dahası geleceğe ümitle bakmayı öğretti Almanlar bize.. Kontrollü, tedbirli ve bilimsel bir çalışmayla virüsü futbol yoluyla da yenebileceğimizi gösterdiler..

O zaman şunu da sormak lazım; biz neden başar(a)mayalım.

Ergin Ataman’ın çığlığı

Uzun yıllar Basketbol Federasyonu’nun da görev yaptım. . Hatta Federasyon’un bugün ki Başkan dahil tüm oyuncu kökenli yöneticileriyle 2001 Avrupa Şampiyonası’nda 12 Dev Adam ile aldığımız ikincilik de yönetim kurulu üyesi olarak yer aldım. 2010 yılında Dünya ikincisi olduğumuzda da Federasyonda görevlerim vardı. Dolayısı ile basketbola ilgimi hiç kaybetmedim. Bugün de Basketbolda ‘beyaz sezon’ ilan edilmesi üzerine elbette benim de görüşlerim var. Ama tüm bunların ötesinde yukarıda ifade ettiğim gibi küçücük de olsa bir umut duymak isteyen kapkara sezona fırçasıyla kırımızı bir boya akıtmak isteyen bir antrenörün de sözlerinin de altını çizmek istiyorum. Kimine göre ‘Don Kişot’ gibi yel değirmenlerine savaş açan kimilerine göre de her konuda cesaret ve akıl dolu demeçleri ile ‘Basketbolun Şövalyesi’ olan birisi.. kimi zaman demeçleri bazı sağır kulaklara düşerken ağırlıklı olarak toplumun sağduyulu kulaklarına hoş seda bırakan, ama seveniyle sevmeyeniyle her zaman söyledikleri ilgiyle takip edilen birisi.

Haberin Devamı

Hem Türkiye liginde hem de EuroLeague’de fırtına gibi esen Anadolu Efes’in Başantrenörü Ergin Ataman, federasyonun beyaz sezon kararını acele alınmış bir karar gördüğünü açıklamasını eleştirmişti.

Ataman ‘mutlaka oynayalım’ da demiyor açıklamasında..

Eleştirdiği nokta, tıpkı futbolda Almanya’nın, Türkiye’nin veya Basketbolda EuroLeague’in, Almanya’nın, İsrail’in, İspanya’nın yaptığı gibi bir takvim açıklanması gerektiğini söylüyor.

Ancak, ümidi ve umudu kırılan bir teknik adam O aynı zamanda..

YORUM YAZ