CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut,  KESK’in kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlediği “İnsan Hakları Mücadelesinde Sendikaların Rolü” paneline katıldı.  Panelde, “Sığınmacılar ve göçmenlere karşı nasıl bir tutum” başlığında konuşan Bulut, Suriye’de iç savaşın cereyan ettiği 2011 yılından bu yana Türkiye’ye yönelen nüfus göçünün iki hukuk ve yeni bir kültür oluşturduğunu kaydetti.

NÜFUSUMUZUN YÜZDE 5’İ

Sayıları 4 milyonu bulan Suriyelilerin, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 5’ine tekabül ettiğini belirten Bulut, resmi rakamlara göre Urfa, Hatay ve Gaziantep’te bu oranın yüzde 20’ye, Adana ve Mersin’de yüzde 10’a çıktığını bildirdi.  Gayri resmi rakamlara göre bu sayının çok daha fazla olduğunu belirten Bulut, gelecek 10 yılda sadece İstanbul’da 1 milyon Suriyeli’nin yaşayacağına dikkat çekti.

İKİ HUKUK-YENİ KÜLTÜR

CHP’li Bulut, “Bu rakamlar gösteriyor ki gelecek 10 yılda ülke nüfusunun yüzde 10’unu Suriyeliler oluşturacak. Türkiye, Erdoğan’ın “açık kapı” politikası yüzünden sığınmacı ülkesi oldu.   Türkiye kurucu değerler ışığında AK Parti hükümetlerine kadar yönünü hep Avrupa’ya döndü. Ancak gelen sığınmacı, misafir adına ne söylersek söyleyelim kendilerine bir statü kazandırılmadığı için kültürleri yaşam biçimleriyle, kendi hukuklarıyla ülkemizde yaşamaktadır. Bunun en tehlikeli boyutu 15-18 yaş arasında her Suriyeli kız çocuklarının en az yüzde 15’i evli.  Çocuk yaşta gebelikler çok yaygın ve en çarpıcısı, çok eşlilik genel kabul içerisinde çok yaygın haldedir” dedi.

KRİZİN FATURASINI VATANDAŞLAR ÖDÜYOR

Türkiye'ye gelen 1 milyon 200 bine yakın Suriyeli’nin eğitim çağında olduğunu, bunların sadece yarısının eğitimde olduğunu kaydeden Bulut, eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik sorunlarının birçok ilimizde içinden çıkılmaz bir hal aldığını bildirdi. İktidarın Suriyeli sığınmacılar sorununa sürdürülebilir bir çözüm üretememesinin yurttaşları ve sığınmacıları aynı şekilde mağdur ettiğini belirten Bulut, krizin ağır faturasını yoksul vatandaşlarımızın ödediğini ifade etti.