Bulgaristan'dan Türkiye'yi de Yakından İlgilendiren Volkswagen Fabrikası Hamlesi

158
20
8
4
4
Volkswagen, Türkiye'ye kuracağı üretim tesisi yatırımını erteledi. Bu erteleme, Bulgaristan'ın üretim tesisini kendi ülkesine çekmesi için yeni bir fırsat doğurdu. Ülke, Volkswagen'e verdiği devlet teşvikini iki katına çıkartmış durumda.

Türkiye birkaç aydır Volkswagen'den gelecek haberlere yakından bakıyor. Bunun nedeni ise Alman otomobil devi Volkswagen'in Türkiye'ye kurmayı planladığı bir üretim tesisi. Şirket, uzunca bir süre boyunca Bulgaristan ile Türkiye arasında gitti geldi ancak geçtiğimiz günlerde otomobil devi, Volkswagen Turkey'in kurulması için gerekli çalışmaları başlattı. Ancak Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine başlatmış olduğu askeri operasyon, Alman otomobil devi Volkswagen'in bu konuda geri adım atmasına neden oldu ve şirket, Türkiye'ye yapacağı yatırımı ertelediğini duyurdu.

Şimdi ise Bulgaristan, Volkswagen'in almış olduğu bu erteleme kararını kendi lehine çevirmek için bazı girişimlerde bulundu. Öyle ki Bulgaristan, Volkswagen'in kendi ülkesinde üretim tesisi kurması için vereceği devlet teşvikini ikiye katladı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Bulgaristan eski Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev, Volkswagen'e verecekleri 135 milyon euroluk desteği, 250-260 milyon euroya çıkartmanın bir yolunu bulduklarını açıkladı.

Volkswagen

Plevneliyev şu sıralar, Bulgar Otomotivciler Birliği'nin başkanlık koltuğunda oturuyor. Almanya merkezli "Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazetesine demeç veren Plevneliyev, verilecek desteğin otoyol, demiryolu ve tramvay gibi altyapı çalışmaları da eklendiğinde 800 milyon euroya ulaşacağını söyledi. Plevneliyev, bu konuyla ilgili olarak AB Komisyonu ile de görüştüklerini açıkladı.

Sadece bu açıklamayla yetinmeyen Bulgaristan eski cumhurbaşkanı, tekliflerinin Volkswagen'e iletildiğini ancak henüz bir cevap alamadıklarını söyledi. Açıklamalarında Türkiye için de bir parantez açan Plevneliyev, AB yasaları gereğince ülkelerin sadece belirli bir miktar devlet teşviki verebildiklerini ve üzerine çıkamadıklarını ancak Türkiye'nin bu kuralların dışına çıktığını belirtti. Ancak anlaşılan o ki Plevneliyev, Türkiye'nin AB ülkesi olmadığından bihaber. 

Volkswagen'in konuyla ilgili olarak nasıl bir tavır sergileyeceği şu an için bilinmiyor. Ancak Türkiye, Barış Pınarı Harekatı konusunda bir hayli kararlı ve bu operasyondan geri çekilmeyecek gibi görünüyor. Volkswagen'in ilerleyen dönemlerde konu ile ilgili vereceği nihai karar, çok da Türkiye lehine olmayabilir.

Kaynak : https://www.dw.com/tr/bulgaristan-vw-fabrikas%C4%B1-i%C3%A7in-te%C5%9Fviki-ikiye-katlad%C4%B1/a-50850154
158
20
8
4
4
Emoji İle Tepki Ver
158
20
8
4
4