Sakarya'da meydana gelen havai fişek faciasının ardından Bireysel Silahlanmaya Hayır Platformu Başkanı Gazeteci Bülent Çavuş, insan ve hayvan sağlığı ile çevreyi tehdit eden havai fişeklere engelleme getirilmesini istedi. Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaların ardından birçok CHP'li belediye havai fişek kullanmayacaklarını açıklamıştı.Havai fişek kullanımını yasaklayan belediyeler arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi de katıldı.

''GÖSTERİŞTEN BAŞKA İŞLEVİ YOK''

Bireysel Silahlanmaya Hayır Platformu Başkanı Gazeteci Bülent Çavuş “Gösterişten başka hiçbir işlevi olmayan, düğünlerde, özel günlerde görüntü amaçlı kullanılan havai fişeklerin doğaya, insanlığa ve tüm canlılara zararları saymakla bitmiyor. İçeriğinde bulunan kurşun, baryum, rubidyum, sodyum gibi maddeler insan, hayvan ve tüm canlılar için ölümcül düzeyde tehlikelidir. Havai fişek patladıktan sonra günlerce atmosferde kalıyor, doğaya yayılan tozları insanlar ve hayvanlar tarafından solunuyor. Buna ek olarak bitkilerin metabolizmasına giriyor ve oradan da tekrar bizim vücudumuza besin olarak ekleniyor. Bebek gelişimi üzerinde de ölümcül risk taşıyor. Aynı zamanda vücutta birikmesi sinir tahribatlarına sebep oluyor” ifadelerini kullandı. 

 

''KUŞLAR PANİKLİYOR''

Havai fişeğin zararlarına ilişkin yapılan bilimsel çalışmalardan ve ortaya çıkardığı sonuçlardan söz eden Bülent Çavuş ‘’Hollanda’da 2011 yılında yapılmış bilimsel bir çalışmaya göre, havai fişek atılmaya başlanıldığında kuşlar aniden paniğe kapılarak yuvalarını terk ediyor, bazısı o hengamede ağaçlara, binalara ve taşıtlara çarparak ölürken, bazısı da bir daha dönmemek üzere yuvasından ayrılıyor. Pek çok yavru kuş panikleyen ebeveynleri tarafından yuvada bırakılarak ölüme terk diliyor. Hollanda’da yapılmış çalışmaya göre kuşların tekrar sakinleşmeleri üç güne yakın bir süre alıyor. Ülkemizde ise hala bununla ilgili düzenlemeler yeterli noktaya erişmedi. Hiçbir faydası bulunmadığı halde insanlığa, doğaya ve tüm canlılara saymakla bitmeyen zararları bulunan havai fişek kullanımının yasaklanması, kullananlar hakkında cezai yaptırım uygulanmasıdır” dedi.

Editör: Haber Merkezi