• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Bugünün gençleri ve beklentileri

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.05.2015, 00:00
Her lafa "Ben" diye başlayan gençler var ya, onlardan uzak durmak gerek. Mesela Survivour yarışmacısı Merve Aydın. "Ben Merve Aydınım, ben şöyleyim ben, böyleyim." diyor her mikrofon uzatıldığında. Ya da Turabi. Onun da dünyası sadece kendi bakış açısıyla sınırlı. O doğru diyorsa doğrudur, o yanlış diyorsa yanlıştır. Onun adını kimse yarışmada elenmek için söyleyemez ama o herkesin adını verebilir.
Var mı böyle kendini bilmezlik. Bunun adı bencillik de değil kendini bilmezlik. Geçen akşam izlediğim bölümde Doğukan anlatıyordu; Hindistan cevizi kızartmak için tencereyi alıp giderken yolda Merve durdurmuş ve tencerenin kendisine lazım olduğunu söyleyerek elinden almış. Kendisinden başkasını düşünmeyen bir profil çiziyor Merve.
Kimi gençlerdeki bu mütevazı olmama durumu anne-babaların suçu aslında. Kendi çocukluklarına yaşamadıkları duyguları çocuklarına yaşatmak isteyen onların her istediğini yerine getirmek için çabalayan ve ne istiyorlarsa yerine getiren anne-babaların eseri kendini dünyanın merkezi sanan gençler.

BAŞKA BİR ÜLKE
Böylelerinden kimseye hayır gelmez. En iyisi uzak durmak. Sadece kendi düşündüğü şeyin doğru olduğuna inanan ve her aman kendi istediğinin yapılmasını bekleyen kimseyle bir paylaşım olmaz. Hiçbir paylaşım olmaz.
Atatürk'ün Cumhuriyeti emanet ettiği gençlik de böyle olmamalı. Hele ki sporcu ruhu taşıyan gençler.
Gelelim gençlerin ne istediğine? Gelecekten ne bekliyorlar? Kariyerle ilgili düşünceleri ne? Eğitişim Kariyer Enstitüsü tarafından, Youth Media'ya yaptırılan 21-31 yaş arasındaki 3.035 gencin online olarak yanıtladığı "Gençler Ne Düşünüyor?" araştırmanın sonuçları şöyle:
- Türkiye'deki gençlerin yüzde 46'sı başka bir ülkede yaşamak istiyor.
- Başka bir ülkede yaşamak istediğini söyleyen gençlerin tercih ettikleri ülkeler; ABD, İngiltere, İtalya, İspanya, İsveç, Kanada, Fransa, Avustralya ve Almanya...
- Gençlerin yüzde 16'sı Finans, yüzde 15 Pazarlama ve yüzde 14'ü İnsan Kaynakları alanlarında kariyer yapmak istiyor.

İLLE DE İNTERNET
- Sosyal medyayı yoğun olarak kullanan gençlerin yalnızca yüzde 8'i "Sanal ortam ve sosyal medya'yı sosyal olabilmek için tercih ettiğini" belirtiyor.
- Yüzde 40 ile büyük çoğunluğun tercihi okul, kurs, dershane ve öğrenci kulüpleri gibi 'gerçek' ortamlardan yana.
- Anketi yanıtlayan gençlerin yüzde 82'si ''İnternetsiz bir dünya düşünebiliyor musunuz?'' sorusuna ''kesinlikle hayır'' yanıtını vermiş. ''En çok hangisinin eksikliğini hissederdiniz?'' sorusunda sunulan seçeneklerden ''Google'' yüzde 42 ile en yüksek oranda işaretlenen seçenek.
- Gençlerin yüzde 40'ının 2 ekranı, yüzde 37'sinin de 3 ekranı açık. Bu da gençlerin aynı anda hem dizi izleyip hem facebook hesaplarını kontrol ettiklerini hem de cep telefonlarından mesaj yazdıklarını gösteriyor. Hatta bazı gençler iki telefon sahibi olduğundan aynı anda 4 ekranı açık olabiliyor.
- Gençlere ''Elinize ekstradan 1.000 lira geçse bununla ne yapardınız?'' diye sorulduğunda, yüzde 47'si ''Kariyerim için eğitim alırdım'' yanıtını vermiş. Yüzde 24'le ikinci tercih edilen seçenek, ele geçen ekstra 1.000 lira ile ''borç ödeme ya da bankaya yatırma''.
Bunlar da internet gençliği.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA