TKP’den açıklama: Trump’ın Küba politikası çaresizliğin ürünü

Türkiye Komünist Partisi, ABD Başkanı Trump’ın geçtiğimiz cuma günü ilan ettiği yeni Küba politikası hakkında açıklama yayınladı.

Haber Merkezi

ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz cuma günü ilan ettiği yeni Küba politikası, dünyada tepki uyandırmaya devam ediyor.

Türkiye Komünist Partisi (TKP), Küba halkına boyun eğdirme ve Devrimi tasfiye etme amacını gizlemeyen yeni Küba politikasına ilişkin bir açıklama yayınladı. Trump’ın “yeni” Küba politikasının eski ezberlerin tekrarından ibaret olduğuna dikkat çeken açıklamada, on yıllar boyunca sürekli yenilgiye uğrayan bu politikanın yeniden ısıtılmasının ABD emperyalizminin çaresizliğine işaret ettiği vurgulandı.

“Küba’nın geleceğine ancak Küba halkı karar verebilir” denilen açıklamada, Küba halkının kararının Devrimi savunmak ve abluka tümüyle ortadan kaldırılıp Guantanamo üssüyle işgal edilen topraklar iade edilinceye kadar mücadeleye devam etmek yönünde olduğu hatırlatıldı.

TKP, bu yeni dönemde de kardeş Küba halkının yanında olacağını ilan etti.

TKP’nin açıklamasının tamamı şu şekilde:

Trump’ın Küba politikası çaresizliğin ürünüdür

ABD Başkanı Donald Trump, 16 Haziran 2017’de eski Başkan Obama’nın Küba’yla ikili ilişkileri geliştirme politikasını ilga ettiğini duyurarak Küba’ya karşı yeni hükümet politikasını açıkladı.

Trump’ın açıklaması yalnızca yalan ve çarpıtmalara dayalı içeriğiyle değil, yoz burjuva siyaset kültürünün tüm öğelerini barındıran kibirli, gösterişçi, sakil ve tehditkar üslubuyla da tarihe kara bir leke olarak geçecektir.

Trump’ın yeni Küba politikasına dayanak yaptığı yalan ve çarpıtmaların merkezinde, Küba’da insan haklarının ve siyasi özgürlüklerin ihlal edildiği iddiası yer almaktadır. İflah olmaz bir antikomünist muhayyilenin ürünü olan bu iddia, Küba’nın göz kamaştıran gerçekleri karşısında kadüktür. Küba halkının insan hakları ve siyasi özgürlükler bakımından sahip olduğu kazanımlar günümüzün en ileri örneklerini teşkil etmektedir. Gezegenin her santimetrekaresindeki kan ve gözyaşında dahli olan emperyalist ABD’nin devlet başkanı, Küba halkına ne hamilik yapma, ne de ders verme ehliyetindedir.

Trump, “Küba’yı özgürleştirmek” için ablukayı sıkılaştıracağını, turizm yasaklarını güçlendirileceğini ve Devrim karşıtı yıkıcı faaliyetlere verilen desteği artıracağını ilan etmiştir. Emperyalist ABD dönüp dolaşıp aynı ezberlere, çoktan iflas etmiş olan politikalara sarılmaktadır. Müflis politikalara mahkumiyet çaresizliktir. Trump’ın kabadayı üslubu ABD emperyalizminin çaresizliğini örtememektedir.

Yenilgiye mahkum bir politikadan ancak nefret ve hırstan aklını kaybetmiş olanlar heyecan duyabilir ve öyle olmuştur. Trump’ın, “yeni” politikasını ilan etmek için karşıdevrimci Küba diasporasının çöreklendiği Miami kentini seçmesi tesadüf değildir. Ancak Pandora’nın kutusu açılmış, Küba’nın direngen gerçekleri bu coğrafyaya da ulaşmıştır. Küba kökenli ABD yurttaşlarının bile büyük çoğunluğu ablukanın kaldırılmasından yanadır.

Egemen bir ülke olan Küba’nın geleceğine yalnızca Küba halkı karar verebilir. Küba halkının kararı açıktır: Devrimi savunmaya, ülkeye uygulanan iktisadi, ticari ve finansal abluka ortadan kalkıncaya ve ABD’nin Guantanamo üssü tarafından işgal altında tutulan topraklar gerçek sahiplerine iade edilinceye kadar mücadeleye devam edecektir.

Türkiye Komünist Partisi, kardeş Küba halkı ve Küba Komünist Partisi’yle dayanışma içinde olacağını ilan eder.

Yaşasın Küba Devrimi!

Yaşasın Sosyalizm!

Türkiye Komünist Partisi
Merkez Komite