İki milyona yakın çocuk çalışıyor: Patronlar için çocuklar 'ucuz' iş gücü!

Türkiye 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlamaya hazırlanırken, DİSK'e Bağlı Genel-İş Sendikasınca hazırlanan rapor, ülkemizde 2 milyona yakın çocuğun çalışmak zorunda bırakıldığını gözler önüne serdi. Patronların çocukları "ucuz iş gücü" olarak gördüğü Türkiye'de, 15-17 yaş arası çalışan çocukların yüzde 80'inin kayıt dışı çalıştırıldığı vurgulandı.

Haber Merkezi

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası, "Türkiye'de Çocuk İşçi Olmak" başlıklı bir rapor hazırladı. 

"İlk kez 23 Nisan 1920’de toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin işlevsizleştirilmesinden duyduğumuz kaygılarımızla, bu raporu geleceğimiz olan tüm çocuklara armağan ediyoruz" ithafıyla başlayan raporda, Türkiye'de patronların çocukları "ucuz iş gücü" olarak gördüğü vurgulandı. 

Raporda gözler önüne serilen bilgiler şöyle: 

ÇALIŞMA HAYATINDA 2 MİLYONA YAKIN ÇOCUK VAR!                                                                                                                                                                                          

Ülkemizde çocuk işçilerin sayısına ilişkin güncel veriler sadece 15-17 yaş grubunda olan çocuk işçiler için mevcuttur. 15 yaş altı ve tarımsal alanlarda mevsimlik olarak çalışan çocuklara ilişkin veriler bulunmamaktadır.  Ayrıca mesleki eğitim alan özellikle turizm sektöründe uzun saatler çalıştırılan stajyerler, yani  “çocuk işçiler” ve çocuk işçiliği sayılabilecek uygulamalar ile çıraklık eğitimi alanlar resmi olarak çocuk işçi sayılmamaktadırlar. Buna karşın 2012 yılından itibaren çocuk işçi sayısı ülkemizde artmıştır. 2012 yılında 601 bin olan 15-17 yaş arası çocuk işçi sayısı, 2016 yılına gelindiğinde 709 bin olmuştur.

ÇKIRAKLIK, ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE DÖNÜŞÜYOR

Bir soru önergesine verilen yanıtta, 2015 yılında 17 yaşına kadar çalıştırılan çırak sayısı ise 401 bin 464 olarak açıklanmıştır.

SGK’nin yayınlamış olduğu verilerde ise çırak işçi sayısı oldukça yüksek. Aralık 2016 verilerine göre çırak işçi sayısı 1 milyon 170 bin. Bu verilere dayanarak çırak ya da çocuk işçi ayrımı yapmadan genel olarak ülkemizde çalışan çocuk sayısının yaklaşık 2 milyona yaklaştığını söyleyebiliriz. Bu durum çocuk emeği sömürüsünün geldiği noktayı açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

15-17 YAŞ ARASI ÇALIŞAN ÇOCUKLARIN YÜZDE 80'İ KAYIT DIŞI

Çocuk iş gücü, kır ve kent ayrımında farklı biçimlerde istihdam edilse de, çocuklar kentlerde de kırlarda da kayıt dışı çalıştırılmaktadır. 2016 TÜİK verilerine göre çocuk işçilerin yüzde 78’i kayıt dışı çalışmaktadır. 2016 yılında 15-17 yaş arası çocuk işçi sayısı 708 bindir. Bu çocukların 558 bini kayıt dışı çalıştırılırken, 150 bini sigortalıdır. Yani çalışan her 10 çocuktan 8’i kayıt dışıdır.

TÜRKİYE, AVRUPA'DA ÇOCUK YOKSULLUĞUNDA EN KÖTÜ ÜLKE

Ülkemizde çocuk işçiliğinin artışında, çocuk yoksulluk oranının yüksek olmasının önemli bir etkisi vardır. Türkiye, AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında çocuk yoksulluk oranı en fazla olan ülkedir. Türkiye’de çocukların yoksulluk oranı yüzde 25,3 iken, AB’ye üye ülkelerle karşılaştırıldığında yoksulluk oranı en fazla olan ülke konumundadır.

ÇOCUKLAR ÇALIŞIRKEN ÖLÜYOR: 2016'DA 56 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

İş cinayetine maruz kalan çocuk sayısına ilişkin İşçi Sağlığı İş Güvenliği (İSİG) Meclisi tarafından veriler tutulmaktadır. Bu rapora göre de iş kazası sonucu hayatını kaybeden çocuk işçi sayısı artmaktadır. 2012 yılında 32 çocuk, iş cinayetlerinde hayatını kaybetmişken, 2016 yılına gelindiğinde 56 çocuk iş cinayetleri sonucu hayatını kaybetmiştir.