Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

Meksika deyince akla hep Cancún ve Playa del Carmen gelir. Tulum ise günübirlik bir kaçamaktır belki yolculuğun bir bölümünde


Turkuaz renkli Karayip Denizi sularının kıyısında, el değmemiş görüntüsü, temiz, ince ve çok kaliteli kumu ile geniş ve göz alabildiğince uzanan Tulum sahili 2011’de dünyanın en güzel sahili seçilmişti. Tulum son yıllarda dünya çapında bir üne kavuştu. Herkes fotoğraf çekmek için, Tulum’un özellikle ocak ve şubat aylarında yapılan meşhur partilerine katılmak için oraya gider oldu.

Bu Tulum bambaşka


Haberin Devamı

Nedir aslında Tulum’u bu kadar ilginç ve çekici kılan? İsterseniz biraz daha yakından bakalım. Tulum eski bir Maya yerleşimi. Deniz kenarında olması ve 715 metre uzunluğundaki savunma duvarlarıyla Maya kültürü için sıra dışı bir yer. Yapılan araştırma ve kazılar Tulum’un 11-14’üncü yüzyıllardaki parlak dönemlerinde önemli bir ticaret merkezi olduğunu gösteriyor. 16. yüzyılda buraya gelen İspanyollar da çok etkilenmişler Tulum’dan.

Deniz kenarında bulunan ve tüm arkeolojik SİT alanının üzerinde yükselen Castillo Kalesi en büyük ve en ünlü yapısıdır Tulum’un. Burası pek çok diğer anıtsal yapı gibi bir tapınaktır, ama araştırmacılar bu yapının aynı zamanda bir çeşit deniz feneri gibi kullanıldığını da düşünüyor. Buna benzer pek çok yapı var burada. Hepsi de Mayaların tanrılara tapındıkları, onları yatıştırmak için adaklar adayıp kurbanlar sundukları tapınaklardır.

Herkes buraya   Cancún’dan ya da başka bir yerden günübirlik gelir ve döner genelde ama Tulum aslında bir Meksika seyahatine başlamak için en ideal yerdir. Hamaklarda dinlenip denize girebilir ve böylece jetlagden kurtulup bu iklime alışırsınız yolculuk öncesi. Castillo Kalesi yanındaki Eski Liman çok güzeldir. Çoğu zaman burası ziyaretçilere kapalıdır. Körfezin diğer tarafındaki Rüzgâr Tapınağı adı verilen yapının olduğu yer hemen dikkatinizi çekecektir. Bu yapı daha küçüktür ve Maya mimarisinde pek görülmeyen ve ancak Uxamal’da bir diğer örneğine rastlayabileceğiniz yarım daire şeklindedir. Burada güneşlenip denize girebilirsiniz. Fresk Tapınağı adı verilen, çok iyi korunmuş durumda olan ve çeşitli tanrı, hayvan ve bitkileri gösteren fresklerle dekore edilmiş tapınağı da görüp mutlaka şehri en iyi şekilde görebileceğiniz Deniz Tapınağı’nı da ziyaret etmelisiniz. Tulum’da Mayaların yaşadığı dönemde çok sayıda ev varmış, şimdiki kazı alanında sadece bunların duvar kalıntıları görülebiliyor.

Haberin Devamı

Cancún ve Tulum tüyoları

Eğer Cancún’da konaklarsanız burası Tulum’a 130 kilometre uzaklıkta ve günübirlik geziler için ideal. Yerel acenteler Tulum’a yapabileceğiniz değişik geziler sunuyor. İsterseniz kültür turu, isterseniz eğlence turu satın alıp günübirlik gezebilirsiniz Tulum’u. Aslında Tulum son yıllarda çok popüler olmasına karşın ekoturizm ve otellerin pahalı olması nedeniyle kitle turizminden uzak kalmıştır. Ama Tulum’u dünya çapında tanınır kılan ekoturizmdir.

Eğer Tulum’da konaklarsanız aklınızda olması gereken gündüz vakti çok sayıda ziyaretçinin tur otobüsleriyle gelip her yeri doldurabilecek olmasıdır. Bu nedenle tapınaklara saat 10 civarında gitmeniz bu kalabalıklar bastırmadan gezinizi bitirmeniz için idealdir. Tulum’un Maya yerleşimleri içinde en iyi kalmış ve dünyada en çok fotoğrafı çekilen Maya yerleşimi olması bile bir ziyaret sebebi olabilir.

Haberin Devamı

Meksika seyahat etmek için pahalı bir ülke ve Tulum da her anlamda çok pahalı bir noktası ülkenin. Konaklama imkânları çok çeşitli ve aslında iyi araştırırsanız her bütçeye uygun bir yer bulunabilir. Daha ucuz bir yer arayanlar için de sahile 5 kilometre uzaktaki renkli ve güzel merkezi uygundur Tulum’un. Buralara gelmişken deniz kaplumbağalarını görmek için dalış yapabilirsiniz. Cenote adı verilen yer altı mağaralarını da mutlaka görmek gerek ve buralarda da dalış yapabilirsiniz.

Belki son yıllarda renkli partileriyle gündeme gelse de aslında çok daha fazlasını sunan bir yer Tulum.

Bu Tulum bambaşka