Kamu görevi yapan ve sarı basın kartı bulunan basın mensuplarına trafikte ve tören alanlarında kolaylık sağlamak amacıyla İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından trafik kartı gönderilir.

Ne var ki bu kartları Bilecik Emniyet Müdürlüğü’nün dikkate almadığı gözleniyor. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bizzat ismimize gönderilen araç trafik kartımızı ve sarı basın kartımızı göstermemize rağmen Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören alanının yanında bulunan Adliye binası önündeki otoparka yine alınmadık. Daha öncede defalarca bu olayın tekrarlanması üzerine Emniyet Müdürlüğü’nde Trafikten Sorumlu Müdür Yardımcısına ve hatta İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal'a dahi yaşadığımız sıkıntıyı iletmemize rağmen basın mensuplarına aynı tavrın sürdürüldüğü görülüyor.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenleri görüntülemek için gittiğimiz de yine aynı sıkıntıyı yaşadık. Zaten Bilecik'te en önemli sorun olan otopark sıkıntısı nedeni ile araçlarına park yeri bulmakta zorlanan basın mensupları tören alanında kamu görevi yapanlar için ayrılan otoparka park etme düşüncesi ile gitmesine rağmen İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından basın araçları için verilen sarı basın trafik kartını göstermesine rağmen içeriye yine alınmadı.

Adliye önünde giriş bölümüne yerleştirilen bariyerlerin önüne birde polis minibüsünün çekilmesi ile alan trafiğe kapanırken, protokol ve görevli araçların içeriye alındığı Adliye binasının önünde çok boş alan bulunduğu görülürken, kamu görevi yapmak ve töreni görüntülemek için gelen, hatta basın aracının önünde kocaman İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nden verilen araç trafik basın kartının geçerli olmayacağı söylendi.

Oysaki

Madde 46 - Basın kartı hamilleri,

f) Emniyet Genel Müdürlüğü’nce düzenlenmiş “Basın Trafik Kartı”nı ibraz etmek şartıyla, devlet törenlerinde, milli veya milletlerarası müsabakalarda, basın toplantılarında, Türk ve yabancı devlet büyüklerinin resmi ziyaret, gezi ve incelemelerinde ve benzeri diğer durumlarda, trafik görevlilerinin vereceği işaret ve talimatlar doğrultusunda, park etme, durma, duraklama ve geçiş üstünlüğü gibi kolaylıklardan yararlanmak hakkına sahiptirler.

Güvenlik kuvvetleri ve kamu kuruluşları, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen hallerde, basın kartı sahiplerinin görevlerini en kolay şekilde yapmalarına yardımcı olurlar” denir.

Ne varki diğer illerde basın mensuplarına bu kolaylıklar sağlanırken, Bilecik'te basın mensuplarının bırakın araç geçiş üstünlüğünü birçok olayda dahi bilgi almakta zorlandıkları görülüyor. Kazalarda şoför olsun, yaralı olsun bilgilere ulaşmakta zorlanmanın yanında özellikle Asayiş, Kaçakçılık ve Terörle mücadele olaylarında konunun gerçeğini öğrenmek ve bilgilere ulaşıp kamuoyuna doğru bilgi vermek için muhatap bulunmazken, ufak olaylarda bile bizzat Başmüdür Ertuğrul Namal’ı aramak zorunda kalıyoruz.

Topu topu toplasan 5 basın kuruluşu ve temsilcisi bulunan Bilecik'te tüm kurumların gözü, eli, ayağı olan hatta Emniyetin, Jandarmanın aynası olan başarılı operasyonlarını kamuoyuna ulaştıran basın kuruluşlarına yardımcı olunmaması yadırganırken, ardı ardına yaşanan bu olaylar ise, “Biz özel bir şey istemiyoruz hakkımız olanı istiyoruz. Bu kartı bize babamız vermedi İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü verdi. Kimseye görevini öğretmeye niyetimiz yok ama görevlerini bilmeyi hatırlatmaya yetkimiz var” dedirttirdi.

Sayın Valimiz Tahir Büyükakın'ın bu konuda gerekeni yapacağına inanırken, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sarı basın trafik kartına sunduğu kolaylıkları aşağıda bizzat yazarak bilmeyenlerin öğrenmesini sağlayalım, okurlarsa belki bir daha aynı sıkıntıları basın mensuplarına yaşatmazlar.

Madde 46 - Basın kartı hamilleri,

a) Devlet ve belediyelerin, özel idare ve köylerin veya bunlara bağlı kuruluşların, şehir içinde veya dışında işlettikleri tarifeli taşıtlardan, indirimli veya parasız olarak yararlanmak,

b) Kamuya ait müze, galeri, sergi, stadyum ve hipodromlar ile benzeri yerlere ücretsiz girmek,

c) Kanunen gizli olmayan veya idarece gizli yapılmasına gerek görülmeyen toplantı yerine serbestçe girmek,

d) Resmi törenlere kolay görev yapmalarını sağlayabilecek bir konumda katılmak,

e) Kartlarını ibraz etmek şartıyla, posta işletmelerinde bulunan telgraf, faks, telefon, teleks ve benzeri araçlardan öncelikli olarak yararlanmak ve her türlü matbuatı indirimli ücretle göndermek,

f) Emniyet Genel Müdürlüğü’nce düzenlenmiş “Basın Trafik Kartı”nı ibraz etmek şartıyla, devlet törenlerinde, milli veya milletlerarası müsabakalarda, basın toplantılarında, Türk ve yabancı devlet büyüklerinin resmi ziyaret, gezi ve incelemelerinde ve benzeri diğer durumlarda, trafik görevlilerinin vereceği işaret ve talimatlar doğrultusunda, park etme, durma, duraklama ve geçiş üstünlüğü gibi kolaylıklardan yararlanmak, hakkına sahiptirler.

Güvenlik kuvvetleri ve kamu kuruluşları, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen hallerde, basın kartı sahiplerinin görevlerini en kolay şekilde yapmalarına yardımcı olurlar.

Basın Trafik Kartlarının Kullanılması ve Sağlayacağı Kolaylıklar

MADDE 9 - Basın Trafik Kartları, sadece kart sahibi tarafından ve geçerli basın kartı ile birlikte kullanılır.

MADDE 10 - Bulundukları araçta Basın Trafik Kartı kullanan kişiler, emniyet görevlileri tarafından talep edildiğinde basın kartlarını da göstermek zorundadırlar.

MADDE 11 - Basın Trafik Kartları, basın kartı taşımakta olan kişilerin görevlerinin ifası sırasında bizzat kullandıkları veya bulundukları aracın ön camında, görevlilerce kolayca görülebilecek şekilde bulundurulur. Ancak bu kart, otobüs, minibüs ve benzeri toplu taşım araçlarında kullanılamaz.

MADDE 12 - Basın Trafik Kartı sahiplerine, görevli olmak şartı ile görevlerinin ifası sırasında, 2918 sayılı Kanunun temel kurallarına uymak, trafik güvenliğini bozmamak ve trafik zabıtasınca alınan tedbirlere uymak Kaydıyla aşağıdaki kolaylıklar sağlanır.

a)Güzergâh ve kavşaklarda trafiğin düzenlenmesinden ve yönetiminden sorumlu olan görevliler, araçlarında Basın Trafik Kartı bulunan görevli basın mensuplarını gördüklerinde veya bu kişilerin müracaatları halinde kendilerine geçiş kolaylığı sağlarlar ve trafiğin genel şartlarını dikkate alarak, görev mahalline bir an önce varmaları için gerekli kolaylığı gösterirler.

b)Trafik zabıtasınca, basın mensuplarının araçlarına, trafiği aksatmamak şartıyla durma, duraklama ve park etme gibi kolaylıklar sağlanır.

c) Basın Trafik Kartı sahipleri, yukarıda (a) ve (b) bentlerinde belirtilen kolaylıklardan ancak, trafik görevlilerinin bulunduğu yerlerde ve onların vereceği işaret ve talimatlar doğrultusunda faydalanabilirler.

Editör: TE Bilişim