YAZARLAR

Bu haftasonu kaçmaz! NBA All-Star 2019

Bu sene en çok oy alan iki oyuncu Los Angeles Lakers'ın yıldızı LeBron James ve Milwukee Bucks'ın ele avuca sığmaz Yunan yıldızı Giannis Antetokounmpo oldu. Yani 68'inci NBA All-Star maçında LeBron'un ve Giannis'in takımı olacak. İkisi de oyuncularını canlı yayında milyonların önünde seçtiler. Tıpkı her sene düzenlenen NBA Draft'i gibi bu iki süper yıldız All-Star Draft'i gerçekleştirdiler.

Gökyüzü yıldızlarla doludur. Ama senede sadece bir gece hepsi aynı sahada olur. Basketbol oyunu, benim tanımımla Picasso ve Einstein'ın birleşimidir. Hem sanatsal hem analitik. Bazen bir oyuncu ayaklarını yerden kestiği an belki de ömrümüzde daha önce şahit olmadığımız bir şeye bizi tanık edebilir. Olup olmaması da önemli değil. O beklenti, o ihtimal bize heyecan verir. Basketbolun zirvesi, bütün süper yıldızların oynadığı yer NBA'de şov başlıyor. Her sezon iple çekilen All-Star hafta sonu bu cuma 'start' veriyor. Önce kısaca plan programdan bahsedelim;

15 Şubat Cuma:

Hall of Fame açıklaması

NBA All-Star Şöhretler maçı

Yükselen Yıldızların maçı

16 Şubat Cumartesi:

Yetenek yarışması

Üç Sayı yarışması

Smaç yarışması

17 Şubat Pazar:

68'inci NBA All-Star maçı

ORDÖVR TABAĞI: YÜKSELEN YILDIZLARIN MAÇI

Bu maç NBA'in genç yıldızlarının sahnesi. NBA'de yıllarca lige damga vuran bir çok yıldızı aslında bu All-Star maçlarında izledik. Yükselen Yıldızlar maçında oynayan birçok oyuncunun yıllarca normal All-Star maçlarında forma giydiğine tanık olduk. Çok eskiden Batı ve Doğu Konferansı olarak iki takım oluşturulurdu. Daha sonra çaylaklar maçı oldu. Ardından çaylaklar ve ligde ikinci yılı olan genç oyuncuların maçına dönüştürüldü. Şu anda ise Amerika ve yabancı oyuncular takımı olarak oluşturuluyor. Amerika takımında Jayson Tatum, Kyle Kuzma ve Lonzo Ball gibi oyuncular dikkat çekerken yabancı takımında çok enteresan oyuncular ön plana çıkıyor. Herkesin izlemeyi merakla beklediği oyuncu tartışmasız Luka Doncic. Milli oyuncumuz Cedi Osman'ın da yer aldığı takımda yine Türkiye'de Fenerbahçe'de forma giyen Bogdan Bogdanovic de forma giyecek.

ARA SICAK: SMAÇ YARIŞMASI

Bir zamanlar All-Star hafta sonunun en heyecan verici etkinliğiydi. NBA'in çok büyük yıldızları bu yarışmaya katılım gösteriyordu. Julius Erving namı diğer Dr. J, Dominique Wilkens, Michael Jordan, Kobe Bryant, Vince Carter gibi ligin çok elit oyuncuları bu yarışmada yer alıyordu. Şimdiki ligin yıldızları katılmayı çok tercih etmiyorlar. Bu yarışma aslında zannedilenden çok daha farklı bir anlam taşıyor NBA için. Mesela Dominqiue Wilkens ve Vince Carter'ın lig şampiyonlukları yoktur. Ama olsa bile tarih onları bu yarışmada vurduğu smaçlarla anlatacaktır. Mesela Michael Jordan'ın çok efsanevi anları vardır ama bütün hayatını anlamlandıran, onu “Air Jordan” yapan fotoğraf 1988'de Smaç Yarışmasında “faul çizgisi”nden sıçrayıp vurduğu smaçtır. Bu kez yarışacak oyuncular; Mile Bridges (Hornets), John Collins (Hawks), Hamidou Diallo (Thunder), Dennis Smith Jr (Knicks).

ANA YEMEK: ALL-STAR MAÇI

Son yıllarda sistem çok değiştirildi. Yıllarca mevzu şu şekilde sirayet ediyordu; NBA'in resmi internet sitesinden All-Star oylaması yapılıyordu. Pozisyona göre her konferansta beş, toplamda 10 oyuncuya oy kullanıyorsun. Pozisyona göre en çok oy alanlar “All-Star Beş”ine seçilmiş oluyordu. Kadronun kalanlarını koçun yapacağı seçimler tamamlıyordu. Şimdi ise “draft” sistemine dönüldü. İki konferansta en çok oy alan iki oyuncu takımın patronu oluyor. İkisi sırasıyla tek tek oyuncu seçerek kadrolarını kuruyorlar. Yani bir nevi “mahalle maçı” usulü. Eski sistemin kesinlikle daha mantıklı ve rasyonel olduğunu düşünüyorum ama bu yeni “draft” sisteminin de başka bir heyecan getirdi diyebiliriz. Tekrar eski sisteme dönüleceğine dair çok ciddi söylentiler de dolaşmıyor değil. Neyse dönelim konumuza.

Bu sene en çok oy alan iki oyuncu Los Angeles Lakers'ın yıldızı LeBron James ve Milwukee Bucks'ın ele avuca sığmaz Yunan yıldızı Giannis Antetokounmpo oldu. Yani LeBron'un takımı ve Giannis'in takımı olacak. İkisi de oyuncularını canlı yayında milyonların önünde seçtiler. Tıpkı her sene düzenlenen NBA Draft'i gibi bu iki süper yıldız All-Star Draft'i gerçekleştirdiler. Kurdukları kadrolar şu şekilde:

LeBron'un takımı: İlk Beş; LeBron James, Kevin Durant (birinci seçim), Kyrie Erving, Kawhi Leonard, James Harden. Yedek Bench'i; Anthony Davis, Klay Thompson, Damian Lillard, LaMarcus Aldridge, Karl Anthony Towns, Bradley Beal ve Dwyane Wade.

Giannis'in takımı: İlk Beş; Giannis Antetokounmpo, Steph Curry (birinci seçim), Joel Embiid, Paul George, Kemba Walker. Yedek Bench'i; Khris Middleton, Nikola Jokic, Russell Westbrook, Blake Griffin, D'Angelo Russel, Nikola Vucevic, Kyle Lowry ve Dirk Nowitzki.

Evet, NBA'de kırmızı halı serildi ve spotlar yakıldı. Şimdi sırasıyla basketbolun en büyük yıldızlarını aynı sahada izleyeceğiz. Olumlu ve olumsuz tüm eleştirilere rağmen bu mükemmel organizasyonun tadını çıkarmak için koltuklarda yerimizi alacağız. Kemerlerimizi bağlayacağız ve "Abrakadabra!" kendimizi basketbolun sihrine teslim edeceğiz.


Ara Gözbek Kimdir?

Yayın hayatına 2005'te üniversite radyosu CIU FM'de başlayan Ara Gözbek aralıksız üç sene İngilizce ve Türkçe yayınlarla canlı radyo programı hazırladı ve sundu. 2005'te CNN Türk'te Frekans programında yapım asistanı ve muhabir olarak görev aldı. Gazeteciliğe ilk olarak 2006'da BirGün gazetesinde adım attı. BirGün'de Pazar eki ve spor bölümlerinde 400'den fazla makale yayınladı, ardından Türkiye'nin en çok takip edilen spor haber sitesi sporx.com yazarlığa devam etti. 2007 yazında staj yaptığı TRT'de “NBA Europe Live” adı altında NBA'in uluslararası projesinde TRT'yi NBA muhabiri olarak temsil etti. SporX TV'de “NBA ARA'SI” programını yaptı. Bunların dışında Taraf gazetesi, tempo24.com.tr ve birçok sitede makaleleri ve haberleri yayınlandı. Döneminde çok popüler bir radyo olan Metro FM'de pek çok programa konuk ve yorumcu olarak katıldı. sokaksesi.com sitesinin ve Android ile Apple'larda uygulaması da olan Sokak Sesi Radyosu'nu kurup burada uzun bir süre “underground” radyo yayınları yaptı. Halen Gazete Duvar'da yazmaktadır.